Mihin näistä sinä turvaudut? Suomalaiset paljastivat rentoutumiskeinonsa: "Hyvin yleinen keino lievittää stressiä ja kirjaimellisesti purkaa paineita"

Kokeile rentouttavaa"pötköttelyjoogaa"! 1:08
Kokeile myös rentouttavaa pötköttelyjoogaa.

Korona-aika koettelee hermoja, ja jokaisen pitää löytää oma tapansa lievittää stressiään. Joka neljännelle suomalaiselle ominainen tapa vähentää stressitasoja on harrastaa seksiä, kertoo Kaalimadon teettämä tutkimus.

Kaalimato.comin kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset rentoutuvat mieluusti luonnon keskellä. Tutkimuksessa vastaajat saivat nimetä suosikkirentoutumiskeinojaan. 37 prosenttia tuhannesta vastaajasta kertoi rentoutuvansa metsässä tai luonnossa. 35 prosenttia koki puolestaan nukkumisen olevan paras keino stressitasojen laskemiseen, ja 29 prosenttia vastaajista kertoi turvautuvansa kävelyyn tai lenkkeilyyn. 26 prosenttia vastaajista kertoi lievittävänsä stressiä harrastamalla seksiä kumppaninsa kanssa.

"Tehokas kehon ja mielen rentoutuskeino"

Seksin harrastaminen kumppanin kanssa rentoutumiskeinona korostui eniten 35–44-vuotiaiden keskuudessa. Sen lisäksi, että seksi kumppanin kanssa oli monen mielestä omiaan purkamaan stressiä, yhdeksän prosenttia kertoi saman hoituvan myös itsetyydytyksellä. Masturbointi korostui etenkin alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä. 

– Mukava ja nautinnollinen tekeminen saa ajatukset pois ikävistä ja mieltä painavista asioista. Niinpä myös seksi, erityisesti turvalliseksi koetun ihmisen kanssa, on tehokas kehon ja mielen rentoutuskeino, vahvistaa Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti  Annukka Lavikainen tiedotteessa.

Kiihottuessa ja orgasmin aikana kehossa vapautuu mielihyvähormoneja. Tietysti myös toisen ihmisen kosketus ja läsnäolo rauhoittavat, Lavikainen perustelee seksin rentouttavaa vaikutusta.

– Seksiä harrastaessa ollaan parhaassa tapauksessa myös täysin läsnä siinä hetkessä, mikä itsessään lievittää stressiä.

Journal of Management -julkaisussa vuonna 2017 esitelty tutkimus selvitti, että seksin jälkeen vapautuvilla endorfiineilla on useita hyötyjä jokapäiväiseen elämään. Tutkittavat raportoivat esimerkiksi positiivisempaa suhtautumista töihin harrastettuaan seksiä.

Näin miehet ja naiset rentoutuvat

Kyselytutkimuksessa selvisi myös, että suomalaisilla naisilla ja suomalaisilla miehillä on tiettyjä eroavaisuuksia, mitä tulee stressinlievityskeinoihin. Esimerkiksi miehistä 20 prosenttia kokee urheilun hyvänä tapana lievittää stressiä, mutta naisista näin kokee vain 13 prosenttia. Myös alkoholin juominen ja masturbointi olivat jonkin verran enemmän miesten kuin naisten mieleen.

Naiset puolestaan arvostivat miehiä enemmän luonnossa liikkumista stressinhoitokeinona – ja se kannattaa. Vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan luonnossa liikkumisella on valtavia vaikutuksia ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyteen. Yli 290 miljoonasta ihmisestä ympäri maailman kerätyt tiedot paljastivat, että jo viheralueiden lähellä asuminen tai niissä ajan viettäminen vähentää riskiä tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, ennenaikaiseen kuolemaan, ennenaikaiseen synnytykseen sekä korkeaan verenpaineeseen. Luontoihmiset myös nukkuivat muita pidempään ja todella stressasivat vähemmän.

– Eräs mielenkiintoisimmista löydöistämme on, että viheralueet laskivat merkittävästi ihmisten syljen kortisolitasoa, joka on stressin fyysinen markkeri, tutkijat kirjoittivat tuolloin.

"Itsetyydytys hyvin yleinen keino lievittää stressiä"

Kaalimadon kyselytutkimuksessa selvisi, että naiset lievittivät stressiä miehiä enemmän myös esimerkiksi eläinten seurassa, lukemalla tai kuumassa suihkussa tai kylvyssä. Hiljattain eräs tutkimus paljasti, että stressin lievityksen lisäksi kuuma kylpy on hyvästä myös esimerkiksi sydämen terveydelle.

– Yksilön käyttämät rentoutumiskeinot ovat usein ajan saatossa tai koko elämän aikana opittuja käyttäytymismalleja. Tutkimustuloksen mukaan miehet ja naiset assosioivat varsin erilaisia asioita rentoutumiseen. Miehille esimerkiksi itsetyydytys vaikuttaa olevan hyvin yleinen keino lievittää stressiä ja kirjaimellisesti purkaa paineita, Lavikainen kertoo.

Erään tutkimuksen mukaan miesten kannattaisi saada siemensyöksy jopa 21 kertaa kuussa, sillä se vähentää riskiä eturauhassyöpään. Stressin lievittämisen lisäksi itsetyydytys onkin monin tavoin hyödyllistä puuhaa. Masturbointi auttaa nukahtamaan ja jopa lievittämään naisten kuukautiskipuja. Lue kaikki seitsemän syytä harrastaa itsetyydytystä.

Musiikkia stressiin

Musiikin kuuntelu nousi myös Kaalimadon tutkimuksessa yhdeksi suosikiksi, sen nimesi rentoutumiskeinoksi 22 prosenttia vastaajista. Myös maailmalla koronapandemia on nostanut musiikin kuuntelun suosiota. New York Post uutisoi Harman Internationalin teettämästä kyselystä, jossa 2000 amerikkalaisen joukota jopa 81 prosenttia kertoi musiikin kuuntelun auttaneen pandemiasta selviämisessä. Musiikista on ollut apua jopa siinä määrin, että sen kuuntelu oli vastaajien kesken lisääntynyt 38 minuutilla päivässä.

Billboardin tutkimuksen mukaan 43 prosenttia amerikkalaisista on kuunnellut koronapandemian aikana uudenlaista musiikkia artisteilta, joita ei ennen ole kuunnellut, uutisoi Nme.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Kaalimato, Science Daily, New York Post

Lue myös:

    Uusimmat