Tiesitkö: Näin voit säästää satasia ruokakuluissa – 8 vinkkiä!

Syöminen ei tänä päivänä ole mitään halpaa lystiä, kun ruoan hinta pomppii ennätyksellisissä lukemissa. Miksi et siis pyrkisi säilyttämään ostamaasi ruokaa hieman pidempään välttääksesi pilaantumisen aiheuttamat tappiot?

Sinulla on herkullisen punaisia omenoita kulhollinen keittiöpöydälläsi. Olet juuri nappaamassa kasasta yhden, kunnes karu totuus paljastuu: hedelmä onkin alta homeessa ja home on levinnyt myös muihin hedelmiin. Kuulostaako tutulta?

Ruokien säilyvyyttä voi pidentää ennen kaikkea säilyttämällä niitä oikein. Jos yrität aktiivisesti pidentää ruokiesi säilyvyyttä, voit säästää vuodessa satoja euroja!

Tässä 8 vinkkiä ruoan elinajan pidentämiseen:

1. Pakasta

Tämä ei ollut varmasti kenellekään yllätys. Ruoat kuitenkin unohtuvat helposti jääkaappiin, eikä pakastamista aina tule edes ajatelleeksi. Erityisesti yksin asuvien kannattaa suosia pakastamista ja esimerkiksi edullisemmasta, isosta leipäpaketista kannattaa suoraan säilöä puolet pakkaseen.

Myös esimerkiksi tuoreita yrttejä voi pakastaa, jolloin ostamasi yrttiruukku ei jää kuivumaan keittiön pöydälle yhden käyttökerran jälkeen.

Pakastamisen kanssa kannattaa kuitenkin muistaa, että tuotteet eivät säily pakkasessakaan ikuisesti. Katso elintarvikkeiden pakastamisajat täältä.

2. Suunnittele etukäteen

Kun olet selkeästi listannut, mitä ruokia aiot valmistaa viikon aikana ja mistä raaka-aineista, varmistat, ettei mikään tuote pilaannu. Kokkaa ruoat pilaantumisjärjestyksessä. Älä siis anna esimerkiksi tuoreen kalan tai lihan seisoa jääkaapissa päiväkausia.

3. Älä tuhlaa ruokaa

Tähän ansaan sorrumme helposti. Jos sinun tarvitsee esimerkiksi puristaa ruokaan hieman sitruunan mehua, älä tuhlaa koko hedelmää! Leikkaa sitruunasta vain tarvittava pala ja säilö loput talteen. Mittaaminen siis kannattaa, eikä kulhoon kannata aina heittää koko paketillista aineksia.

4. Säilö hedelmät ja vihannekset oikein

Yksi pilaantunut omena voi pilata koko kulhollisen hedelmiä! Ajattele mädääntyneitä hedelmiä tarttuvana viruksena. Jos huomaat yhdenkin hedelmän olevan pilalla, heitä se välittömästi pois.

Pidä myös kypsät ja kypsymättömät hedelmät erillään. Kypsien hedelmien etyleeni hyökkää kypsymättömiin hedelmiin, jolloin herkkusi on hetkessä pilalla.

Tuottavat etyleeniä runsaasti:

Aprikoosi , Avokado, Banaani, Hunajameloni, Luumu, Mango, Nektariini , Omena, Papaija, Passio, Persikka,Päärynä,Tomaatti

Arkoja etyleenille:

Herne, Kaalit, Kaki, Kiivi, Kurpitsat, Kurkut, Mausteyrtit, Palkovihannekset, Perunat, Pinaatti, Porkkana, Purjo, Salaatit, Selleri

Säilytä jääkaapissa seuraavat hedelmät ja vihannekset:

Kaalit, kiivi, kirsikka, salaatit, pinaatti, sipulit, peruna ja mausteyrtit, sitrushedelmät, omena ja rypäleet

Säilytä viileäkaapissa seuraavat hedelmät ja vihannekset:

Ananas, kurkku, mango, melonit, papaija, paprika ja tomaatti.

Säilytä huoneenlämmössä seuraavat hedelmät ja vihannekset:

Banaanit, basilika ja sitruunamelissa.

5. Ainesten yhdistäminen pidentää säilyvyyttä

Tiesitkö, että tiettyjen raaka-aineiden yhdistäminen pidentää tuotteen säilyvyyttä? Suola- ja sokeripurkkeihin kannattaa esimerkiksi lisätä riisiä, joka estää paakkuuntumisen. Laakerinlehti pasta- tai jauhopurkissa sen sijaan suojaa kyseisiä aineita bakteereilta. Sipaisu voita juuston reunoille estää puolestaan juuston kuivumisen.

6. Pakkaa ruokasi uudestaan

Vaikka ruokasi tuleekin nätissä pakkauksessa, ei se välttämättä tarkoita sitä, että se säilyy siellä parhaiten. Poista esimerkiksi juustot niiden alkuperäisestä pakkauksesta ja vuoraa ne uudestaan tuorekelmulla pidentääksesi niiden elinaikaa. Myös salaatille kannattaa laittaa uusi kelmutus.

7. Säilytä oikein!

Tämä neuvo on kaikista tärkein. On olemassa yli 100 outoa niksiä säilyttää ruoka tuoreena, mutta sinun täytyy oikeastaan vaan tuntea ruokasi ominaisuudet.

Älä tunge jääkaappiasi täyteen tavaraa. Kylmän ilman pitää päästä kiertämään jääkaapissa kunnolla. Maitotuotteiden oikein säilyttäminen on jääkaapissa tärkeintä. Kananmunat kannattaa säilyttää niiden omassa pakkauksessa, kun taas maito säilyy paremmin lasipurkissa. Käytä ilmatiiviitä rasioita, kun säilöt tähteitä. Näin vältyt bakteerien lisääntymiseltä. Vihanneksia ei koskaan kannata pestä ennen kuin ne laitetaan jääkaappiin.

Kuivia tuotteita, kuten jauhoja ei saa säilyttää auringonvalossa. Pidä mielessäsi, että ilma on jokaisen ruoan pahin vihollinen. Pyri siis pakkaamaan ruoka aina tiiviisiin rasioihin tai pusseihin!

8. Käytä talouspaperia

Tämä ei ehkä ole kaikista ympäristöystävällisin ratkaisu, mutta talouspaperilla kannattaa esimerkiksi kuivata vihannekset. Tällöin pidennät niiden elinikää ja estät mädäntymisen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja