Tiesitkö? Näin vaahtokarkeille tapahtuu mikrossa

Vaahtokarkit ovat yllättäen täydellisiä koekaniineja kotioloissa tehtyihin fysiikan kokeisiin.

Vaahtokarkit sopivat naposteltaviksi, grilliruoiksi tai vaikka kauniiksi koristeiksi, mutta näitä sokeripitoisia herkkuja voi hyödyntää näiden tilanteiden lisäksi myös hauskoissa tieteellisissä kokeissa.

1. Boylen laki vaahtokarkeilla

Vaahtokarkit valmistetaan useimmiten sokerista, vedestä, ilmasta ja gelatiinista. Sokeri tekee vaahtokarkeista makeita ja sokerin ja veden yhdistelmä tahmeita. Gelatiini ansiosta vaahtokarkit sen sijaan venyvät. Suurin osa vaahtokarkista on kuitenkin ilmaa, joka kiteyttää karkin maut ja rakenteen parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta mitä tapahtuukaan, kun vaahtokarkit laitetaan tilaan, josta ilmaa pumpataan pois?

Tämän kokeen avulla voit demonstroida Boylen lain, jonka mukaan aineen muutos kaasussa vaikuttaa käänteisesti kaasun tilavuuteen lämpötilan pysyessä vakiona.

2. Vaahtokarkki mikrossa osoittaa Charlesin lain

Miksi tunkea vaahtokarkki mikroon? Koska voit tällä tavalla osoittaa Charlesin lain todeksi. Charlesin laki kuvaa kaasun paineen ja lämpötilan riippuvuutta toisistaan vakiotilavuudessa. Kun kaasua lämmitetään vakiotilavuudessa, sen paine nousee.

Kun vaahtokarkki laitetaan mikroon, sen sisältämä vesi lämpenee ja lämmittää myös ilmaa. Kun ilma lämpenee, se laajenee pakottaen vaahtokarkin turpoamaan.

Lähde: Smithsonian

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat