Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ravintolakokkien kikka parhaaseen munakokkeliin – oletko testannut?

munakokkeli
Kuohkean munakokkelin salaisuus on oikeanlainen vispilä.Shutterstock
Julkaistu 20.05.2025 17:01

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Vispilävalinnalla voi vaikuttaa munakokkelin kuohkeuteen.

Miten tehdä täydellistä munakokkelia? The Kitchn -ruokasivusto vinkkaa salaisuuden piilevän spiraalivispilässä.

Ravintolakokkien suosima kikka

Spiraalivispilä muistuttaa ulkonäöltään hieman hunajahyrrää. Vispilä on nimensä mukaisesti spiraalin muotoinen, ja juuri muotonsa ansiosta sillä saa aikaan erittäin kuohkean vatkaustuloksen.

Spiraalivispilän muoto vispaa kananmunat ja esimerkiksi kermavaahdon sekä vaaka- että pystysuunnassa. Tämä laaja liike sallii ilman pääsyn vatkattavaan ainekseen, ja ilma tekee siitä kuohkean ja ilmavan. Esimerkiksi perinteinen pallovispilä taas vatkaa ainekset vain vaakasuunnassa.

Näistä syistä useat kokit käyttävät tätä vispilää munakokkelin valmistamiseen. 

spiraalivispiläTältä näyttää spiraalivispilä.Shutterstock

Lue myös: Tämä kananmunatemppu jokaisen kotikokin pitäisi osata!

Käytä korkeareunaista kulhoa ja käsittele munia varoen

The Kitchn -ruokasivusto antaa artikkelissaan vinkit spiraalivispilän käyttöön munakokkelin valmistamisessa.

Kananmunat kannattaa spiraalivispilää käyttäessä vatkata korkeareunaisessa kulhossa. Spiraalivispilällä vatkatessa aines liikkuu enemmän kuin esimerkiksi pallovispilällä vatkatessa, jolloin matalasta kulhosta ainekset saattavat helposti läikkyä yli.

Artikkelissa neuvotaan myös käsittelemään kananmunia hellävaraisesti. Kun kananmuniin on vatkattu kuohkea rakenne, täytyy niitä käsitellä varoen, ettei rakenne mene pilalle esimerkiksi siirtäessä munat kulhosta pannulle tai sekoittaessa niitä liian rajusti pannulla.

Lue myös: Kuinka kauan kananmunat oikeasti säilyvät?

0:46imgKatso myös: Näin kanannmuna kannattaakin rikkoa.

Lähde: The Kitchn

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna