Tiesitkö? Näillä julkkiksilla suomalaisjuuret

Monet tietävät, että Matt Damonilla, Pamela Anderssonilla ja David Lynchillä on suomalaiset sukujuuret. He eivät ole ainoita amerikansuomalaisia julkimoita – listalta löytyy myös tv-tähti, rock-muusikko ja Hollywood-tuottaja.

Matt Damon

Tunnetun näyttelijä-käsikirjoittaja Matt Damonin äidinisä on suomalaistaustainen.

Matt Damon on näytellyt viimevuosina muiden muassa elokuvissa My Life with Liberace, Elysium ja Koti eläintarhassa. Damonin todellinen läpimurto oli elokuva Good Will Hunting, jonka hän on käsikirjoittanut yhdessä Ben Affleckin kanssa.

Pamela Andersson

Povipommina tunnettu Pamela Andersson on ehtinyt uransa aikana toimia niin mainosmallina, näyttelijänä kuin Playboy-mallinakin. Anderssonin isoisän isä oli saarijärveläinen Hermanni Hyytiäinen.

Maila Nurmi

Maila Nurmi loi 1950-luvulla menestyneen The Vampira Show -televisiosarjan Vampiran hahmon. Hän on esiintynyt myös Ed Woodin maailman huonoimmaksi elokuvaksi nimetyssä Plan 9 from Outer Spacessa.

1920-luvulla syntynyt Nurmi muutti pikkutyttönä vanhempiensa kanssa Petsamosta Yhdysvaltoihin.

David Lynch

Elokuvaohjaaja David Lynchin isoisä on suomalainen, sukunimeltään Sandholm.

Lynchin tunnetuin elokuva lienee Mulholland Drive, joka kahmi pelkintoja ilmestyessään. Lynch tunnetaan myös Blue Velvetin, Elefanttimiehen ja kulttisarja Twin Peaksin ohjaajana.

Jessica Lange

Elokuvista Big Fish ja Sininen taivas Oscarit kahmaisseella Jessica Langella on suomalaiset juuret. Näyttelijättären läpimurto nähtiin elokuvassa Postimies soittaa aina kahdesti.

Jorma Kaukonen

Jorma Kaukonen on kitaristi, laulaja ja lauluntekijä, jonka isovanhemmat ovat suomalaisia. Rolling Stone -lehti on valinnut Kaukosen maailman sadan parhaan kitaristin joukkoon, sijalle 54, ja hänen tunnetuin yhtyeensä on 1970-luvulla suosittu psykedeelistä rockia soittava Jefferson Airplane.

T-Bone Slim

Nimi T-Bone Slim -hahmon takana on Martti Huhta. Suomessa taiteilija ei ole kovin tunnettu, mutta esimerkiksi yhdysvaltalainen intellektuelli Noam Chomsky on ilmoittanut ihailevansa häntä. T-Bone Slim syntyi 1800-luvun lopulla ja kirjoitti runoja, lauluja ja kolumneja. Hän eli suuren osan elämästään kulkurina.

T-Bone Slimin vanhemmat ovat suomalaisia.

Nancy Juvonen

Nancy Juvonen on suomalaistaustainen Hollywood-tuottaja, joka on ollut perustamassa tuotantoyhtiötä Flower Films näyttelijä Drew Barrymoren kanssa. Juvonen on tuottanut muiden muassa Charlien enkelit, Donnie Darkon ja romanttisen komedian Sävel ja sanat. Ehkä Juvosen taustan takia Charlien enkeleissä kuullaan hieman suomea!

Lähteet: Wikipedia, IMDb, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja