Tiesitkö, kuinka tarkasti lämpötilaa ja muita säätietoja voi nykyään mitata? 100 vuotta sitten "havaintoja saatiin kerran viikossa"

9:52
Katso Ilmatieteen laitoksen sääteknikko Juha Samsonoffin haastattelu ylläolevalta videolta.

Säätutka ja sadetutkakuvat ovat suurelle yleisölle tuttuja television säälähetyksistä. Kuvia tuottaa säähavaintoasemat, jotka voivat mitata muun muassa lämpötilaa, kosteutta tuulta, pilvisyyttä ja sadetta.

Suomessa on noin 200 säähavaintoasemaa, jotka tuottavat lähes reaaliajassa tietoa esimerkiksi lämpötiloista.

Tänä päivänä säähavaintoasemat ovat pääosin automatisoituneita. Sääteknikko Juha Samsonoff Ilmatieteen laitokselta kertoo, että vielä 100 vuotta sitten tilanne oli toinen.

– Ihmisen rooli oli korvaamaton. Mittalaitteet olivat erittäin alkeellisia nykymittapuulla mitattuna. Oli elohopealämpömittareita, ilmankosteusmittareita ja mekaanisia tuuliviirejä.

– Havaintoja saatiin asemilta nopeimmillaan kerran viikossa, ja pidemmän ajan dataa sai vain kerran vuodessa.

Sadassa vuodessa on muuttunut myös se, että säähavaintoasemien antamat tiedot ovat erittäin luotettavia. Asemat toimivat hyvin, ja niiden antamat tiedot tarkistetaan päivittäin.

Lisäksi tiedon saa hyvin nopeasti. Esimerkiksi lentoasemilla havaintoja voi tarkastella lähes reaaliajassa.

– Hiukan aseman iästä ja käytetystä tekniikasta riippuen asema lähettää itse havaintotietokantaan havainnot pääsääntöisesti kymmenen minuutin välein, mutta enenevissä määrin minuutin välein.

MTV Uutiset Live vieraili torstaina Suomen kuumimmassa paikassa, Kouvolassa. Tällaista siellä paikallisten mukaan.

4:11

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja