Mainos

Tiesitkö? Et välttämättä voi irtisanoa vuokrasopimustasi omin päin

Tiesitkö, että vaikka vain toinen puolisoista – oli kyse sitten avio- tai avopuolisosta – olisi allekirjoittanut yhteisen kodin vuokrasopimuksen, tarvitaan vuokrasopimuksen irtisanomiseen kummankin puolison suostumus?

Monessa suomalaiskodissa ajatellaan niin, että vuokrasopimuksen irtisanomiseen riittää sen puolison ilmoitus, joka on rustannut nimensä vuokrasopimukseen. Lain mukaan yhteisen vuokra-asunnon irtisanomiseen vaaditaan monen yllätykseksi kummankin puolison suostumus.

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annettu laki, 11 §

Puolisoiden vastuu asuinhuoneiston vuokrasopimuksesta

Aviopuolisot ja henkilöt, jotka elävät avioliitonomaisissa olosuhteissa, (puolisot) vastaavat yhteisvastuullisesti vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista, jos he asuvat yhdessä vuokraamassaan tai toisen puolison vuokraamassa huoneistossa. Myös puoliso, joka ei ole huoneistoa vuokrannut, vastaa toisen puolison muutettua huoneistosta edelleen vuokrasopimuksesta johtuvien velvollisuuksien täyttämisestä, niin kauan kuin hän asuu tässä huoneistossa. Tällaista asuinhuoneistoa koskevassa asiassa kummallekin puolisolle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi, milloin siihen harkitaan olevan syytä.

Puoliso ei saa irtisanoa yhteisen kodin vuokrasopimusta yksin

Kun puolisot asuvat yhdessä vuokraamassaan tai toisen heistä vuokraamassa yhteisenä kotina käytettävässä asuinhuoneistossa, ei puoliso saa irtisanoa vuokrasopimusta ilman toisen puolison suostumusta. Asiasta on säädetty asuinhuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa. 

Jos puolison suostumusta ei kuitenkaan voida hankaluudetta saada, ei suostumusta tarvita. Lisäksi laissa määrätään, että mikäli puoliso ilman hyväksyttävää syytä kieltäytyy antamasta suostumustaan, tuomioistuin voi antaa luvan irtisanomiseen.

Puolisot vastaavat vuokrasopimuksen velvoitteista yhdessä

Vaikka usein sanotaan, että toinen avio- tai avopuolisoista on vuokrannut asunnon yhteiseen käyttöön, on asunnossa asuva toinenkin puoliso vastuussa siitä, kuinka vuokrasuhteesta johtuvat velvoitteet hoidetaan. Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa nimittäin määrätään niin ikään, että aviopuolisot ja henkilöt, jotka elävät avioliitonomaisissa olosuhteissa, vastaavat yhteisvastuullisesti vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista, jos he asuvat yhdessä vuokraamassaan tai toisen puolison vuokraamassa huoneistossa.

Lain mukaan myös puoliso, joka ei ole huoneistoa vuokrannut, vastaa toisen puolison muutettua huoneistosta edelleen vuokrasopimuksesta johtuvien velvollisuuksien täyttämisestä. Velvollisuus kestää niin kauan, kuin hän asuu kyseisessä huoneistossa. 

Lähde: Finlex

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.