Tiesitkö? Android-sovellukset voivat käyttää kameraa ollessaan taustalla – mutta ei enää seuraavassa Android-versiossa

Seuraavasta Android-versiosta, Android P:stä, tihkuu uusia tietoja tasaisin väliajoin. Viimeisimpänä on tervetullut uudistus, joka estää taustalla käynnissä olevia sovelluksia käyttämästä älypuhelimen kameraa käyttäjältä huomaamatta.

Android-sovellukset ovat tähän asti voineet käyttää kameraa taustalla ollessaan, joka on periaatteessa mahdollistanut monenlaisen kuvien väärinkäytön esimerkiksi kiristysmielessä. Mahdollisesti jo lähiaikoina julkistettava Android P tuo XDA Developersin mukaan tähän asiaan kaivatun muutoksen, kun kameran väärinkäyttö estetään, tai ainakin sitä vaikeutetaan roimasti.

Aina kun Android-laitteelle asentaa sovelluksen, määrittelee Android sille User ID:n, eli ikään kuin käyttäjänumeron. Jokaisella sovelluksella on omansa ja ne säilyvät muuttumattomina niin kauan kuin sovellus pysyy asennettuna laitteelle. Android P:n myötä kamerapalvelu huomaa, kun jokin UID on jätetty taustalle, ja estää siltä kameran käytön automaattisesti. Mikäli UID silti yrittää käyttää kameraa huomaamatta, on tuloksena Androidin virhe-viesti, joka estää kameran aukeamisen ja parantaa näin käyttäjien tietoturvaa.

Androidin kameran turvallisuuteen on hiljalleen lisätty panostusta jo Android 6.0 Marshmallow -ohjelmistosta asti. Vanhemmissa versioissa sovellukset saivat käyttää kameraa oikeastaan missä tilanteessa tahansa, mutta Marshmallowista alkaen kameran käyttöoikeutta myönnettäessä Android on vahvasti suosinut sovelluksia, jotka kertovat toimistaan käyttäjille avoimesti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.