Tiesitkö? Android-sovellukset voivat käyttää kameraa ollessaan taustalla – mutta ei enää seuraavassa Android-versiossa

Seuraavasta Android-versiosta, Android P:stä, tihkuu uusia tietoja tasaisin väliajoin. Viimeisimpänä on tervetullut uudistus, joka estää taustalla käynnissä olevia sovelluksia käyttämästä älypuhelimen kameraa käyttäjältä huomaamatta.

Android-sovellukset ovat tähän asti voineet käyttää kameraa taustalla ollessaan, joka on periaatteessa mahdollistanut monenlaisen kuvien väärinkäytön esimerkiksi kiristysmielessä. Mahdollisesti jo lähiaikoina julkistettava Android P tuo XDA Developersin mukaan tähän asiaan kaivatun muutoksen, kun kameran väärinkäyttö estetään, tai ainakin sitä vaikeutetaan roimasti.

Aina kun Android-laitteelle asentaa sovelluksen, määrittelee Android sille User ID:n, eli ikään kuin käyttäjänumeron. Jokaisella sovelluksella on omansa ja ne säilyvät muuttumattomina niin kauan kuin sovellus pysyy asennettuna laitteelle. Android P:n myötä kamerapalvelu huomaa, kun jokin UID on jätetty taustalle, ja estää siltä kameran käytön automaattisesti. Mikäli UID silti yrittää käyttää kameraa huomaamatta, on tuloksena Androidin virhe-viesti, joka estää kameran aukeamisen ja parantaa näin käyttäjien tietoturvaa.

Androidin kameran turvallisuuteen on hiljalleen lisätty panostusta jo Android 6.0 Marshmallow -ohjelmistosta asti. Vanhemmissa versioissa sovellukset saivat käyttää kameraa oikeastaan missä tilanteessa tahansa, mutta Marshmallowista alkaen kameran käyttöoikeutta myönnettäessä Android on vahvasti suosinut sovelluksia, jotka kertovat toimistaan käyttäjille avoimesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja