Tiesitkö tämän koiraetiketistä?

Tiesitkö, että lait ja asetukset velvoittavat myös koiria ja koiranomistajia? Koiran hankkiminen velvoittaa isäntää hyvän hoidon lisäksi ottamaan huomioon myös muut ihmiset.

Koiraa ei saisi koskaan hankkia hetken mielijohteesta. Koiran pitäminen on vastuullinen tehtävä, joka velvoittaa noudattamaan sääntöjä ja huomaavaisuutta. Koiranomistaja on vastuussa koiran aiheuttamista vahingoista tai onnettomuuksista.

Ulkoilu

Koiran tulee järjestyslain mukaan olla aina kytkettynä, kun sitä ulkoilutetaan taajama-alueella. Koira ei saa lainkaan mennä yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikoille tai toreille niiden aukioloaikana.

Vapaana pito

Kaupungissa koiraa saa pitää vapaana suljetulla pihalla ja koirapuistoissa, mutta vain omistajan valvovan silmän alla

Taajaman ulkopuolella ulkoiltaessa tulee huolehtia siitä, että vapaana olevasta koirasta ei ole haittaa muille ihmisille. Koiraa ei saa ulkoiluttaa hiihtoladuilla tai kuntopoluilla, ellei siellä ole siihen sallivaa erillistä kylttiä. 

Metsästyslaki määrää koirien pitämisen kytkettynä, tai siten, että ne ovat välittömästi kytkettävissä, myös metsässä maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään.

Koiran jätökset

Omistajan tulee kerätä koiriensa jätökset taajaan asutuilla alueilla ja yleisillä ulkoilualueilla, kuten puistoissa.

Tervehtiminen

Kaikki eivät pidä koirista, eikä koira pidä kaikista, joten on kohteliasta pitää koira pienen matkan päässä vieraista ihmisistä. Ohikulkijoiden ei myöskään kannata lähestyä liian innokkaasti vieraita koiria.

Koirat kaupassa

Elintarvikelaki kieltää koirien pääsyn kauppaan, kahvilaan tai ravintolaan, joissa myydään tai valmistetaan elintarvikkeita. Kauppakeskuksiin, missä ei ole vakituista elintarvikemyyntiä, koirat ovat tervetulleita. Koirien pääsy yleisiin tiloihin voidaan kieltää erillisellä kyltillä.

Koiravero

Jokaisen koiranomistajan tulisi maksaa koiraveroa. Koiravero on enintään 50 euroa, mutta kunta voi myös päättää olla perimättä sitä. Tarkista oman kuntasi käytännöt.

Lue myös:

    Uusimmat