Tien rikkomista autoista haetaan yhä useammin korvausta – suurin osa koskee näitä vahinkoja

Autoilijoiden hakemat vahingonkorvaukset huonokuntoisten teiden aiheuttamista vaurioista ovat lisääntymässä.

Korvaushakemuksia tulee nykyisin noin 1 200-1 300 vuodessa. Vielä viitisen vuotta sitten luku liikkui tuhannen kieppeillä, arvioidaan Lapin ely-keskuksesta, jonne maanteitä koskevien korvaushakemusten käsittely on keskitetty.

– Ylivoimainen enemmistö ilmoituksista koskee renkaiden ja vanteiden rikkoutumista, kun on ajettu tiellä olevaan kuoppaan, kertoo liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Juha Tapio Lapin ely-keskuksesta.

Kuopat voivat rikkoa myös iskunvaimentajia. Lisäksi irtokivet tai muut esineet sinkoutuvat tuulilaseihin, ja joskus auton ilmoitetaan sotkeutuneen ajoradan maalauksessa.

Harvinaisia mutta rahallisesti suurempia korvauksia haetaan sillä perusteella, että raskaan liikenteen ajoneuvo on suistunut ojaan tien reunan yli menneen aurauksen takia.

– Näistä kuitenkin maksetaan korvauksia aika harvoin, sillä yliaurausta ei useinkaan löydy.

Korvaushakemuksista menee läpi noin neljännes. Maksetut summat vaihtelevat muutamasta kympistä yli 10 000 euroon. Asteikon alapäässä ovat puhki menneet vanhemmat renkaat, joista ei voi odottaa suurta hyvitystä. Keskimäärin korvaukset liikkuvat 200-400 euron kieppeillä.

Ely-keskus vastaa vain valtion maanteiden kunnosta. Jos vaurio tulee kunnan kadulla, vastuussa on kunta tai kaupunki katuverkon ylläpitäjänä. Ne saavatkin jonkin verran korvausvaatimuksia ajoneuvovahingoista, kerrotaan Kuntaliitosta. Eniten kunnilta haetaan kuitenkin korvauksia liukastumisista. 

Lue myös:

    Uusimmat