Tiedemiehet: Tämä jokapäiväinen tapa heikentää muistiasi radikaalisti

Nykypäivän ihmiset turvautuvat usein Googlen apuun, jos jokin asia ei muistu välittömästi mieleen. Tämä tapa ei tee tutkimusten mukaan muistillesi alkuunkaan hyvää.

Kun jokin asia mietityttää, avaamme muistelun ja ajattelemisen sijaan hyvin nopeasti nettiselaimen ja kirjoitamme haettavan asian Googlen hakukenttään. Columbian Yliopiston tutkimuksen mukaan tähän tapaan on erittäin helppo ajautua, sillä nopeasti saatava tieto houkuttaa ihmisiä laiskempaan aivojen käyttöön.

– Olemme sopeutuneet siihen, että tietoa on jatkuvasti saatavilla internetistä. Sen vuoksi ihmiset eivät enää jaksa käyttää aivojaan ja yrittää prosessoida jo saatua tietoa muistin sopukoista, tutkija Betsy Sparrow sanoo.

Toisin sanoen, emme muista asioita vaan muistamme paikan, josta tiedon saa vaivattomasti hankittua. Tästä saattaa myös johtua se, ettet enää muutaman tunnin kuluttua kykene muistamaan, mitä Googlesta tulikaan luettua.

Columbian Yliopiston toinen tutkija Cynthia Green neuvookin vaihtoehtoiset tavat, joilla pystyt parantamaan aivojesi toimintakykyä ainaisen googlaamisen sijasta.

1. Puhu itseksesi
Kun toistat informaation ääneen, pakotat itsesi keskittymään siihen kunnolla. Samalla voit myös harjoitella ja prosessoida saamaasi tietoa.

2. Käytä strategiaa
Muistikikkoja on yhtä monia kuin ihmisiäkin, ja yhdistämällä tiedon johonkin helposti muistettavaan asiaan saat sen myös jälkikäteen mieleesi. Voit esimerkiksi muistaa lukuja vaikkapa lastesi iän mukaan.

3. Syö parsaa
Paljon foolihappoja sisältävät tuotteet parantavat ja suojelevat todistetusti muistiasi. Teho johtuu Tuftsin Yliopiston tutkijoiden mukaan siitä, että foolihappo alentaa veressä olevan homokysteiinin määrää elimistössä.

Lähde: Men's Health

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat