Tiedätkö, miten kirahvi syö ruohoa tai juo vettä? Hittivideo antaa havainnollistavan vastauksen

Eläintarhan kirahvit näkivät ensimmäistä kertaa piikkisian – reaktio tallentui videolle 0:37
Katso myös: Eläintarhan kirahvit näkivät ensimmäistä kertaa piikkisian – reaktio tallentui videolle.

Kun pitkäkaulaisen kirahvin pitää kumartua juomaan tai syömään ruohoa, on se varsinainen voimistelusuoritus.

Saharan eteläpuolisen Afrikan savanneilla ja tasangoilla elävä kirahvi on tunnettu ainutlaatuisesta ulkonäöstään. Kirahvien yli kaksimetrisen kaulan kehittymisen syyksi on esitetty lukuisia teorioita, kertoo IFL Science

Pitkästä kaulasta on kasveja syöville kirahveille hyötyä ravinnon hankkimisen kannalta. Kiilamaisen ulkomuotonsa ansiosta kirahvi pystyy kurottamaan puiden latvoissa kasvaviin lehtiin, joihin muut eivät yllä. Samalla ne kykenevät tähyilemään saalistajia. On esitetty, että hyödyllistä pituutta antavat ominaisuudet ovat auttaneet pitkäkaulaisia ja -jalkaisia yksilöitä selviämään hengissä ja siirtämään geenejään eteenpäin.

Toisen teorian mukaan kyse on ravinnon hankkimista ennemmin pariutumisesta. Kirahviurokset kilpailevat naaraiden suosiosta iskemällä kaulojaan toisiaan vasten. Voittajana selviytyy useimmin se yksilö, jolla on pisin kaula ja painavin pää, ja tämä uros pääsee lisääntymään.

Kolmannen ja tuoreimman ajatuksen mukaan näyttävä ominaisuus kehittyi lämmönsäätelyn vuoksi. Pitkä kaula auttaa kirahvia pitämään itseään viileänä porottavan auringon alla, sillä kaulan laajan pinta-alan ansiosta eläin pystyy haihduttamaan paremmin lämpöä.

Pitkästä kaulasta on siis monenlaista hyötyä kirahville, mutta se tuo mukanaan myös ilmeisen ongelman. Miten kirahvi juo tai syö, mikäli kasvustoa on puiden sijaan maassa?

Näin kirahvi juo tai syö ruohoa

Twitterissä julkaistu, yli 9 miljoonaa katselukertaa kerännyt video antaa havainnollistavan vastauksen. Kirahvi levittää pitkät etujalkansa ja kurottaa maahan. Varsinainen haara-perus-hyppy! 

– En ole koskaan miettinyt, miten kirahvi syö ruohoa, mutta tämä on majesteettista, videon jakanut brittiläinen Daniel Holland kirjoittaa twiitissään.

Kirahvit voivat taivuttaa itseään maata kohti myös menemällä polvilleen.

Kirahvivideosta innostunut someväki jakoi omia havaintojaan vaarantuneen eläinlajin elintavoista. Nukkuessaan kirahvit esimerkiksi lepuuttavat niskaansa selkänsä päällä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat