Tiedätkö, miksi hyönteiskarkote toimii? Tutkijat yllättyivät: Ei vaikutakaan ihmisen "makuun"

0:50
Hyönteistutkijan parhaat vinkit hyttysten karkottamiseen pihapiiristä

Tutkimuksessa havaittiin, että vain dietyylitoluamidi karkottaa hyttyset kosketuksesta. Mutta miksi?

Dietyylitoluamidia on monissa hyönteiskarkotteissa vaikuttavana ainesosana.

Tutkijat ovat nyt havainneet, miksi aine vaikuttaa – ja jos oletit, että aine tekee ihmisestä pahanmakuisen hyttyselle, olet osittain väärässä, vihjaa Phys.org.

Vain dietyylitoluamidi karkottaa hyttyset kosketuksesta

DEET:iä eli dietyylitoluamidia on käytetty kuluttajatuotteissa vuodesta 1957.

Tutkijoiden mukaan dietyylitoluamidi yhdessä muiden karkotteiden kanssa on ötököiden mielestä katkeraa. Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että vain dietyylitoluamidi karkottaa hyttyset kosketuksen avulla.

Tutkimusta tehnyt Emily Dennis kehitteli aiemmin tiimeineen hyttysiä, joilta puuttuu osa hajuaistista. Kun hajuaisti puuttui, ötökät olivat viehtyneitä dietyylitoluamidilla suojautuneesta ihmisestä, mutta eivät kuitenkaan pistäneet tätä. Tutkijoiden mukaan syy oli aineella käsitelty iho, joka jostain syystä karkotti hyttyset.

Teho ei perustunut makuun

Muissa testeissä ihmisihoa siveltiin muilla kitkerillä aineilla, mutta ne eivät häätäneet hyttysiä. Tiimi päätteli, ettei dietyylitoluamidin teho siis voi perustua makuun, koska kitkeryys ei hyttysiä haitannut.

– Olimme varmoja siitä, että dietyylitoluamidi tekee jotakin kiinnostavaa ja melko uniikkia ihon pinnalla, Dennis kuvailee.

Hyttynen kykenee "maistamaan" osittain myös jaloillaan. Jos tutkijat muokkasivat koettaan niin, että hyttynen saattoi imeä verta osumatta dietyylitoluamidilla käsitellylle iholle, ötökkä imi verta innokkaasti.

Ilmeisesti DEET:n vaikutus hyttysen jalkoihin estääkin ötökkää laskeutumasta. Kitkerä maku on toissijaista.

Tutkimukset jatkuvat

Tutkimus julkaistiin Current Biology -lehdessä. Tiimi jatkaa kokeitaan, joten lienee mahdollista, että inisevän kesäriesan karkottaminen tehostuu tulevaisuudessa!

Lähteet: Phys.org, OffCell.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja