Kannattaako hyttysiä huitoa? Tähänkin on nyt vastaus – voi pelastaa sinut kesäriesalta

7:00

Tutkijoiden mukaan hyttyset muistavat, mikäli ihminen on huitonut niitä rivakasti. Huitominen voi siis paitsi karkottaa hyttysen, myös usuttaa sen muiden uhrien kimppuun.

Ötököitä voi nyt myös syödä! Yllä olevalla videolla pohditaan ötökkäruokaa.

Käyvätkö hyttyset säälimättömästi kimppuusi samalla, kun kaverisi saavat olla rauhassa niiden hyökkäyksiltä? Current Biology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hyttyset todella muistavat, kuka ihmisistä tuoksuu niiden mielestä hyvältä. Käsittämätöntä kyllä, hyttysiä tutkittiin asettamalla niiden päihin "kypärät".

Moskiitot kykenevät oppimaan

Tutkijoiden mukaan hyttyset tunnistavat esimerkiksi ihmisiä ja lintuja hajun perusteella: naiset tuoksuvat niiden mielestä erilaiselta kuin miehet, ja olutta juovia ihmisiä pistetään erityisen innokkaasti.

Jos naapurustosi hyttyset muistavat hajusi, ne voivat tulla perääsi. Ötököitä voi kuitenkin karkottaa kätevästi. Tutkijoiden mukaan hyttyset voi häätää esimerkiksi huitomalla, sillä negatiiviseksi koettu toiminta voi saada ne vaihtamaan ruokailupaikkaa.

– Tiedämme nyt, että moskiitot kykenevät oppimaan isäntäeläimensä tuoksun ja välttämään niitä isäntiä, jotka puolustautuivat enemmän, tutkijat kuvaavat.

Hyttyset välttivät epämiellyttävään kokemukseen liittynyttä ihmishajua

Tutkijat saivat Aedes aegypti -lajin inisijät yhdistämään tuoksut epämiellyttäviin kokemuksiin. Hyttyset välttivät epämiellyttävään kokemukseen liittynyttä ihmishajua, vaikka olivat aiemmin olleet mieltyneet ihmiseen aterianaan.

Jos ihminen siis esimerkiksi huitoisi ötököitä vimmatusti tai suojaisi sänkynsä hyttysverkolla, jossa kulkee heikko sähkövirta, hyttynen kokisi toiminnan epämiellyttävänä eikä enää haluaisi palata samaan paikkaan ruokailemaan.

Samalla pääsee eroon tästä ikävästä ilmiöstä:

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja