THL varoittaa: Älä vieraile mummosi tai muun iäkkään sukulaisesi luona, jos olet vähänkään sairas

Tutkijalta rajua kritiikkiä Suomen koronatoimien hitaudesta – näin STM puolustautuu 10:27
Tutkijalta rajua kritiikkiä Suomen koronatoimien hitaudesta – näin STM puolustautuu

Koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat vanhukset ja perussairauksia sairastavat ihmiset. THL suositteleekin välttämään vierailua esimerkiksi mummon luona tai palvelukodissa, jos tuntee itsensä vähänkään sairaaksi.

Koronavirustartunta on todettu Suomessa jo ainakin 33 ihmisellä. Viruksesta johtuvia kuolemantapauksia Suomessa ei ole ollut, mutta maailmanlaajuisesti koronaan on kuitenkin kuollut yli 4 000 ihmistä.

Koronaviruksen aiheuttamaa tautia on havaittu kaiken ikäisillä, mutta lapsilla ja nuorilla vähemmän kuin vanhuksilla. Lisäksi nuoremmilla oireet ovat olleet lievempiä. Koronaviruksen riskit ovatkin huomattavasti suurempia erityisesti vanhuksille ja riskiryhmään kuuluville, eli niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus. 

Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on maailmalla ollut erityisesti yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotialla.

Koska koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, niin THL on laatinut koronaviruksen varalta ohjeita muun muassa palvelukodeissa ja hoitolaitoksissa työskenteleville. 

Myös ikäihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien läheisillä on suuri merkitys virustaudin leviämisen ehkäisemisessä. 

– Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojelu virusinfektioilta on yleisesti ottaen hyvä periaate. Erityisen tärkeää se on koronavirusepidemian uhatessa, THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoo tiedotteessa.

THL suositteleekin nyt, että jos tuntee itsenä vähänkään sairaaksi, niin ei pidä vierailla esimerkiksi oman mummonsa luona vaan kannattaa turvallisuussyistä soittaa hänelle.

Näin THL ohjeistaa suojelemaan ikääntyneitä ja sairaita koronatartunnalta:

– Ethän vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona sairaana tai jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita.

– Erityisen tärkeää on välttää vierailuja, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet palannut koronaviruksen epidemia-alueelta.

– Älä vie edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luo äläkä pyydä heitä hoitamaan sairasta lasta.

– Pese kädet huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä heti sisälle tullessasi.

– Jos epäilet läheiselläsi koronavirustartuntaa, kehota tätä soittamaan heti paikallisen terveyskeskuksen tai sairaalan päivystykseen tai ota puhelu itse. Tietoa saa myös valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta numerosta 0295 535 535. 

Juttua muokattu klo 9.51: Korjattu koronavirukseen maailmanlaajuisesti kuolleiden määrä.

Lue myös:

    Uusimmat