THL ei aio toistaiseksi laajentaa suositustaan neljänsistä rokoteannoksista: Ruotsin uusi suositus on myyntiluvan vastainen

Hallitus hyväksyi tänään uuden koronastategian, jonka tavoitteena on pitää yhteiskunta auki ilman rajoituksia 1:48
Katso myös: HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen uskoo, että koronarajoituksia ei tarvita tämän kevään jälkeen. (julkaistu 10.2.)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole toistaiseksi laajentamassa suositustaan neljänsistä koronarokoteannoksista Suomessa.

Asiasta kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Suomessa neljänsiä rokoteannoksia suositellaan edelleen ainoastaan vakavasti immuunipuutteisille ihmisille. Neljänsiä annoksia on Nohynekin mukana annettu Suomessa joitakin kymmeniätuhansia.

Maanantaina uutisoitiin, että Ruotsissa kansanterveysvirasto suosittelee nyt neljättä koronarokoteannosta kaikille yli 80-vuotiaille. Neljättä annosta suositellaan Ruotsissa myös hoivakodeissa asuville ja kotihoidon asiakkaille. Suomessa ei valmistella vastaavaa suositusta.

–  Tilanteemme on hiukan toinen kuin Ruotsissa. Osittain se johtuu varmaan siitä, että (Suomessa) on käytetty pidempää väliä ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen välillä, Nohynek sanoo.

–  Meillä annosväli on ollut valtaosin 8–12 viikkoa. Ruotsissa on käytetty ensimmäisen ja toisen annoksen välinä myyntiluvan mukaista kolmea viikkoa.

Nohynekin mukaan Suomessa vanhempien ikäryhmien suoja vakavaa omikronmuunnoksen aiheuttamaa tautimuotoa vastaan on edelleen erittäin hyvä.

–  Pidemmän annosvälin tiedetään olevan immunologisesti parempi vaihtoehto kuin hyvin lyhyillä väleillä annetut annokset, Nohynek kertoo.

Ei vielä myyntilupaa

Vaikka THL ei ole ainakaan vielä valmistelemassa suositustensa muuttamista, ovat rokoteasiat Nohynekin mukaan laitoksessa jatkuvasti tapetilla. Kuluvalla viikolla neljännet rokoteannokset ovat pohdinnassa Euroopan tartuntatautiviraston koordinoimassa webinaarissa.

–  Perehdymme siihen, miksi eri maissa tehdään eri päätöksiä ja minkälaiseen näyttöön ne pohjautuvat, Nohynek kertoo.

Hänen mukaansa THL muuttaa rokotteisiin liittyviä suosituksiaan, jos data näyttää, että siihen on tarvetta. THL seuraa rekisteripohjaisesti, mikä rokoteteho on Suomessa eri ikä- ja riskiryhmissä..

Nohynekin mukaan neljänsille koronarokoteannoksille ei ole myöskään vielä virallista myyntilupaa. Esimerkiksi Ruotsin tuore suositus on näin ollen myyntiluvan vastainen.

–  Toki tällaisia (suosituksia) voidaan tehdä, jos siihen on lääketieteelliset perustelut, Nohynek toteaa.

Perusteluja näyttää löytyneen muuallakin kuin Ruotsissa. Esimerkiksi Saksassa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on suositellut viime viikolla kaikille yli 70-vuotiaille ja terveydenhuollon ammattilaisille neljänsiä rokoteannoksia.

Israel on puolestaan suositellut neljättä koronarokoteannosta kaikille yli 60-vuotiaille ja terveydenhuollon ammattilaisille jo tammikuun alusta saakka. Nohynekin mukaan ohjelmaa ollaan Israelissa paraikaa laajentamassa muihin ikäryhmiin.

Lue myös:

    Uusimmat