Therese Johaug paljasti: Uran lopettaminen oli lähellä jo vuonna 2007 – "Tein päätöksen kylpyhuoneen lattialla"

Therese Johaug paljastaa uudessa "Hele historien" -kirjassaan, että hän oli lähellä lopettaa uransa jo vuonna 2007.

Johaug oli tuolloin mukana ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa, jotka järjestettiin Japanin Sapporossa. Norjalainen oli tähdännyt ennen kauden alkua nuorten MM-kisoihin. Silloin tuli puhelu tuolloiselta Norjan naisten päävalmentajalta Egil Kristiansenilta, joka halusi Johaugin mukaan Sapporon 30 kilometrin kisaan.

18-vuotias Johaug oli kahta viikkoa myöhemmin lentokoneessa matkalla Japaniin. Se oli kauempana kotoa kuin hän oli koskaan ollut. Koti-ikävä iski jo ennen kuin lento oli ehtinyt pois Euroopasta ja hän ei pystynyt rauhoittumaan missään vaiheessa 11 tuntia kestäneen matkan aikana.

Paikan päällä Sapporossa Johaug oli yksin hotellihuoneessaan ja ainoa Norjan joukkueen nainen, joka asui kyseisessä hotellissa. Koti-ikävä kasvoi ja Johaug kaipasi huonetoveria. Pian tämän jälkeen hän oli valmis heittämään pyyhkeen kehään.

Seuraava päivä toi uuden haasteen, kun hän oli aamiaisella miesten joukkueen urheilijoiden kanssa. Joukossa oli olympiavoittajat Anders Aukland, Ole Einar Björndalen sekä maailmanmestarit Tore Ruud Hofstad ja Lars Berger. Kaikki olivat sellaisia urheilijoita, joita Johaug kunnioitti. Aamiaisesta muodostui täysin erilainen kokemus, kuin hän oli odottanut.

– Sitten he alkoivat kertoa härskejä tarinoita. Björndalen kertoi härskimmän tarinan kuin muut. Tarinat olivat sellaisia, mitä en ollut koskaan kuullut. En edes vanhojenpäivänä. Larsin tarinat eivät olleet yhtään sen parempia, Johaug kertoi.

– Kukaan heistä ei ollut ilkeä minulle. Se oli tyypillinen poikien ilmapiiri. En usko, että he ajattelivat paljonkaan minun istumista siinä. Muutamia vuosia myöhemmin olisin ehkä ajatellut sen olevan hauskaa ja vitsaillutkin siitä, mutta siinä tilanteessa olin täysin valmistautumaton. En usko, että sanoin sanaakaan, Johaug jatkoi.

Johaug soitti saman päivän iltana vanhemmilleen itkien ja pyytäen, että haluaa päästä takaisin kotiin.

– Seuraava päivä jatkui unettoman yön jälkeen härskeillä tarinoilla ja sillä tunteella, kuin olisi täysin yksin. En päässyt harjoituksiinkaan. Lounaan jälkeen aloin oksentamaan. Se olisi voinut olla jotain, mitä en kestänyt, mutta mielestäni tilanne oli vain tullut liian raskaaksi minulle. Tein päätöksen kylpyhuoneen lattialla. Halusin lähteä kotiin Japanista heti ja sen lisäksi lopettaa hiihdon, Johaug kertoi.

Keskusteltuaan joukkeenjohdon kanssa, Johaug sai siirron hotelliin samaan huoneeseen Brit Baldisholin kanssa, joka oli osa Norjan joukkueen taustajoukkoja. Johaug kuvaili Baldisholia sijaisäidiksi ja hän sai Johaugin tuntemaan olonsa paljon paremmaksi. Johaug otti pian tämän jälkeen neuvoja vastaan, että Sapporo olisi hänen suuri mahdollisuutensa ja ettei sitä tulisi jättää väliin.

18-vuotias Johaug hiihti lopulta MM-pronssille kisan voittaneen Virpi Kuitusen (nykyään Sarasvuo) ja maajoukkuekollega Kristin Störmer Steiran jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat