Therese Johaug avautui ensimmäistä kertaa hetkistä ennen synkkää ulostuloaan – "Salaisuuteni ei ollut enää salaisuus"

Norjan maastohiihtolegenda Therese Johaug kertoo tuoreessa "Hele historien" -kirjassaan dopingkärystään ja kuinka hän sai kahdelta ruotsalaiselta kilpakumppaniltaan viestin juuri ennen lehdistötilaisuutta, jossa kerrottiin kärystä.

Viime kauteen uransa päättänyt Johaug kertoi dopingkärystään vuoden 2016 toukokuussa. Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja häneltä jäi väliin vuoden 2017 MM-kilpailut sekä 2018 talviolympialaiset. Norjalainen kertoi kirjassaan, miltä hänestä tuntui päivänä, jolloin asiasta kerrottiin julkisesti tiedotustilaisuudessa.

– Vedin huivin pääni päälle ja kumarruin, kun käännyimme stadionin alueelle, jotta kukaan ei tunnistaisi minua. Minusta tuntui siltä, kuin olisin ollut rikollinen, Johaug kirjoitti Expressenin mukaan.

Johaug sai juuri ennen lehdistötilaisuutta kaksi viestiä ruotsalaisilta kilpakumppaneiltaan.

– Ensimmäinen oli Anna Haagilta ja toinen Charlotte Kallalta, minun ruotsalaisilta kilpakumppaneiltani ja ystäviltäni. Molemmat viestit olivat täynnä rakkautta ja tietoa, että he olivat tukenani. Ruotsalaisilta tuen saaminen kosketti minua. Salaisuuteni ei ollut enää salaisuus. Uutinen oli ulkona ja ei vain Norjassa. Nyt ei ollut mitään paluuta, Johaug kertoi.

Kuusi vuotta myöhemmin Kalla paljasti Expressenille, miltä Johaugin dopinkäry tuntui ja mitä hän viestitti norjalaiselle tuolloin.

– Sain epämukavan möykyn vatsaani ja minun oli vaikea ymmärtää lukemaani. Se tuntui epätodelliselta, Kalla kertoi.

– Hei Therese! Haluan vain sanoa, että ajattelen sinua tänä vaikeana hetkenä. Pysy vahvana! Pidä huolta itsestäsi! Haleja, Charlotte, Kallan viestissä luki.

Kalla kertoi, että hän lähetti viestin Johaugille, koska halusi tämän tietävän, että Kalla välittää norjalaisen hyvinvoinnista.

Samanlaisen viestin Johaugille lähettänyt Anna Haag muisti hyvin päivän, jolloin tieto dopingkärystä tuli. Hän oli tuolloin Mallorcalla latautumassa tulevaan kauteen ja sai viestin toimittajalta, joka oli miettinyt, että onko Haag kuullut Johaugin positiivisesta tuloksesta.

– Sen viestin saaminen oli järkytys. Se on pahinta, mitä huippu-urheilijalle voi käydä, pahin painajainen, johon voit joutua. Jos se tapahtuu jollekulle, jonka kanssa olet kilpaillut koko elämäni ajan, ajattelin vain, että mitä minä tekisin, jos sama tapahtuisi minulle, Haag sanoi. 


Lue myös:

    Uusimmat