"The Rock" -timantti huutokaupataan: Värittömälle kimpaleelle povataan megaluokan hintaa

Lempinimellä ”The Rock” tunnettu, pisaranmuotoinen timantti on kooltaan likimain kananmunan kokoinen. Se louhittiin Etelä-Afrikassa noin 20 vuotta sitten.

Maailman suurin hiottu väritön timantti tulee huutokaupattavaksi Genevessä 11. toukokuuta. Christie’s-huutokauppa arvioi 228 karaatin jalokiven myyntihinnaksi 20–30 miljoonaa dollaria. Asiasta kertoo Bloomberg.

Lempinimellä ”The Rock” tunnettu, pisaranmuotoinen timantti on kooltaan likimain kananmunan kokoinen. Se louhittiin Etelä-Afrikassa noin 20 vuotta sitten, mutta tulee julkisesti myyntiin vasta nyt. Aiemmin timantti on ollut pitkään yksityisen keräilijän omistuksessa.

– Juuri nyt markkinalla on vahva kysyntä timanteille, Christie’sin kansainvälisen jalokivikaupan johtaja Rahul Kadakia sanoo Bloombergille.

– Markkinan ollessa nyt sellainen kuin se on – vuonna 2021 sekä taide- että jalokivikauppa elpyivät valtavasti – tämä timantin toinen omistaja lähestyi meitä ja sanoi, ’mitä sanoisitte siitä, että markkinoisitte tätä puolestamme julkisessa huutokaupassa’, Kadakia kertoo timantista.

Jos hinta-arvio toteutuisi huutokaupassa, kyseessä olisi yksi maailman kalleimmista koskaan myydyistä värittömistä timanteista. Kadakia kuitenkin toteaa Bloombergille, että karaattia kohden timantin hinta on houkutteleva, mikä tekee siitä hyvän sijoituksen.

– Se on varsin houkutteleva keräilijöille kaikilta timanttimarkkinan alueilta, hän toteaa.

Timanttia esitellään potentiaalisille ostajille maaliskuun lopussa Dubaissa, maalis–huhtikuun vaihteessa Taipeissa ja huhti–toukokuun vaihteessa New Yorkissa. Kiveä esitellään myös Genevessä ennen huutokauppaa. Kadakia odottaa The Rockille suurta kiinnostusta etenkin Lähi-idästä.

Christie’s vertaa tiedotteessaan The Rockia edeltäviin suuriin timanttikauppoihin, kuten 102 karaatin pisaranmuotoiseen ”Winston Legacy” -nimiseen kiveen, joka myytiin 26,7 miljoonalla dollarilla vuonna 2013. Tässä ja muissa mainituissa esimerkeissä timanttien myyntihinnat karaattia kohti ovat olleet 160 000 dollarista noin 280 000 dollariin eli moninkertaisia verrattuna The Rockin hinta-arvioon.

Erona The Rockissa on se, että se on arvioitu väriluokkaan G eli lähes väritön, kun esimerkiksi Winston Legacy kuului luokkaan D eli väritön. Arvotimanttien myyntihintoihin vaikuttavat väriluokituksen lisäksi hionta, kirkkaus ja karaateissa mitattava paino. Lähes värittömän ja täysin värittömän timantin eroa voi olla vaikea erottaa paljaalla silmällä, mutta täysin värittömät timantit ovat selvästi arvokkaampia.

Kadakian mukaan The Rock on liian suuri kiinnitettäväksi sormukseen, mutta kaulakoruna sitä olisi mahdollista pitää. Hän kertoo nähneensä sormuksissakin jopa 100 karaattiin ulottuvia jalokiviä.

Bloombergin mukaan timanttien hinnat ovat kohonneet selvästi viime kuukausina. Esimeriksi De Beers -timanttiyhtiö nosti tammikuussa myyntihintojaan lähes 10 prosenttia, halvemmissa timanteissa jopa 20 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja