Thanksgiving Day - amerikkalainen kiitospäivä

Moni perheenemäntä elää parhaillaan Amerikassa kiireisiä hetkiä. Edessä on yksi perusamerikkalaisuuden suurimpiä juhlapäiviä, Thanksgiving Day eli kiitospäivä. Kiitospäivää vietetään aina marraskuun neljäntenä torstaina. Monelle amerikkalaiselle Thanksgiving Day on jouluakin tärkeämpi juhla, jolloin matkustetaan tapaamaan sukulaisia, viettämään aikaa yhdessä - ja kiittämään.

Thanksgiving Dayn historia juontaa juurensa uudisasukkaiden ensimmäisestä uudella mantereella saamasta sadosta. Edellisenä talvena heidän ryhmästään yli puolet oli kuollut nälkään ja välillä näytti siltä, ettei kukaan heistä selviäisi hengissä. Kuitenkin intiaaneilta opittu maissinkasvatustaito toi heille hyvän sadon ja mahdollisuuden jäädä henkiin seuraavan talven aikana. Tätä oli syytä juhlia - ja kiittää. Uudisasukkaiden suurta kolmipäiväistä kiitosjuhlaa vuonna 1621 pidetään ensimmäisenä kiitospäivänä.

Vuoden 1621 jälkeen Thanksgiving Day on saanut hieman uusia piirteitä ja muuttanut ajankohtaa, mutta Vapaussodan lopussa, vuonna 1864, presidentti Abraham Lincoln julisti marraskuun neljännen torstain Thanksgiving Dayksi. Tästä julistuksesta saakka kiitospäivä on pysynyt melko muuttumattomana perhejuhlana, jolloin kootaan perheet ja sukulaiset yhteen. Lisävärinsä juhlalle tietenkin nykypäivänä antavat Macy's-tavaratalojen hienot paraatit ja jalkapallo-ottelut.

Huolimatta uusistakin virtauksista paraateineen ja peleineen Thanksgiving-juhlinnassa näyttelee ehdottomasti tärkeintä roolia suvun yhteinen päivällinen. Päivällisen valmistaminen vaatii usein emännältä uuvuttavaa puurtamista keittiössä perinteisten kiitospäivän ruokalajien kanssa. - Minä nousen jo kello 5 aamulla laittamaan kalkkunaa uuniin, sanoo Mona, joka tänä vuonna vastaa sukunsa emännyydestä. - Koska isovanhemmat ovat niin huonossa kunnossa, huolehdin minä nyt koko juhlasta. Pelottaa hiukan, miten saan yhdistettyä sekä omat että mieheni äidin perinteet keittiössäni. Minun perheessäni aina syötiin kiitospäivän ateria kello 14, mutta mieheni perheessä vasta kello 17. Mikähän olisi tänä vuonna paras aika, ettei kukaan loukkaannu, hän edelleen pohtii. - Thanksgiving-pöydässä kuuluu perinteisesti olla täytetty kalkkuna, kastiketta ja karpalohilloa sekä survottua makeaa bataatti-muusia ja jälkiruokana jokin piiras, Mona kertoo.

Vakavuudessaan kiitospäivä saa monenlaisia hassujakin piirteitä. Erilaiset naistenlehdet, mainokset ja ohjelmat syytävät satoja vinkkejä, miten kalkkunasta tulee kaikkein parhain ja mistä kirpputorilta voisi löytää omaa astiastoaan lisää, jos vaikka poika toisikin uuden tyttöystävänsä mukanaan. Joissain lehdissä annetaan ohjeita, miten pitää käyttäytyä, jos joku sukulainen kieltäytyykin tulemasta viettämään yhteistä kiitospäivää, ja toisissa lehdissä käydään vilkasta keskustelua, millainen kalkkunanmuotoinen suola- ja pippurisirotin on perinteistä mallia.

Thanksgiving-menu


- Kuuma omenasiideri
- Roquefort-juustoa, päärynä ja viinirypäle -salaatti
- Paistettu kalkkuna makkara-omena-täyteellä
- Makea bataatti-muusi
- Vihreät pavut ja paahdettuja hasselpähkinöitä
- Pecan-pähkinä piirakka
Alkujuoma:

Kuuma omenasiideri


(8:lle)

2 litraa omenamehua
4 kokonaista neilikkaa
4 kokonaista maustepippuria
4 kokonaista kardemumman siementä
4 kokonaista kanelitankoa
2,5 dl calvadosia tai brandyä

Sekoita omenamehu ja mausteet kattilassa. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Siivilöi musteet pois ja lisää calvados tai brandy. Tarjoile kuumana.

Alkuruoka:

Roquefort-juustoa, päärynä ja viinirypäle -salaatti


1 kerä amerikansalaattia, suikaloituna
4 tomaattia, pilkottuna
3 päärynää, viipaleina
400 g viinirypäleitä, halkaistuna
1 punasipuli viipaleina, vedessä hieman liotettuna
mustapippuria rouheena
300 g Roquefort-juustoa, jäähdytettynä ja murennettuna
Koristeeksi:
ruohosipulia

Kastikkeeksi:
ranskalainen salaatinkastike

1. Yhdistä isossa kulhossa salaatti, tomaatit, päärynät, viinirypäleet ja liotettu sipuli. Lisää edelliseen yhdistelmään osa salaatinkastikkeesta ja sekoita hyvin. Ripottele pinnalle mustapippurirouhetta.
2. Lisää pinnalle murennettu Roquefort-juusto ja silputtu ruohosipuli. Tarjoile salaatti patongin kanssa. Aseta loppu salaatinkastike erikseen tarjolle.

Pääruoka:

Paistettu kalkkuna makkara-omena-täyteellä



(16 annosta)

1 kokonainen kalkkuna, noin 5-7 kiloa
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
½ - 3/4 dl pehmeää voita
1 sipuli, pilkottuna
1 porkkana, pilkottuna
1 sellerinvarsi, pilkottuna
1 palsternakka, pilkottuna

Täyte:
1,5 litraa vehnäleipäpaloja kuutioituna
2,5 dl hienonnettua metvurstia
6 rkl voita
1-1½ dl selleriä kuutioina
1-1½ dl sipulia kuutioina
2,5 dl omenaa kuutioina
½ dl saksanpähkinöitä hienonnettuna
persilja, suola, pippuri

Kastike:
1 litra lihalientä
2-3 rkl maissitärkkelysjauhoa
2 rkl vettä
Aloita valmistamalla täyte:
1. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Aseta leipäkuutiot pellille ja paahda niitä kevyesti uunissa 10 - 12 minuuttia. Kaada vähän kuivahtaneet leipäkuutiot suureen kulhoon.
2. Ruskista metvurstia paistinpannussa noin 5 minuuttia. Siirrä metvursti talouspaperin päälle kuivumaan. Kuivaa huolellisesti.
3. Laita paistinpannu uudelleen levylle, sulata voi ja lisää selleri ja sipuli. Ruskista selleri ja sipuli. Sekoita koko ajan. Yhdistä leipäkuutiot, metvursti ja vihannesseos.
4. Lisää omenakuutiot ja pilkotut pähkinät edelliseen seokseen. Jos seos näyttää hyvin kuivalta, lisää siihen hiukan kanalientä. Mausta persiljalla, suolalla ja pippurilla.
5. Laita täyte kalkkunan sisään ja ompele suuaukko kiinni.

Kalkkuna:
1. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja valmista täyte ohjeen mukaan.
2. Poista kalkkunasta sisälmykset, jos niitä ei ole valmiiksi poistettu. Huuhtele ja kuivaa kalkkuna huolellisesti sekä sisä- että ulkopuolelta. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla.
3. Täytä kalkkuna makkara-omena-täytteellä. Ompele suuaukko kiinni kalastajalangalla. Voitele lintu voilla.
4. Aseta kalkkuna paistovuoan ritilälle. Lisää noin 1 cm vettä paistovuokaan ja peitä kalkkuna kevyesti foliolla. Paista uunissa 3 - 4 tuntia. Lisää pilkotut vihannekset paistovuoan pohjalle ja paista kalkkunaa edelleen 1 - 2 tuntia tai niin kauan, kun se on kypsä. Kalkkuna on kypsä, kun paistomittarin on noin 83 asteessa.
5. Kun kalkkuna on kypsä, nosta se lepäämään lautaselle 10 - 15 minuutiksi.
6. Tee kastike. Laita paistovuoan liemi ja vihannekset kattilaan. Huuhtele paistovuoka osalla lihalientä ja kaada sekin kattilaan. Kuori ylimääräinen rasva pois kastikkeesta. Lisää loppu lihaliemi ja kuumenna kiehumispisteeseen.
7. Sekoita maissijauho tilkkaan kylmää vettä ja lisää varovasti kiehuvaan kastikkeeseen. Keitä kastiketta vielä noin 2 - 3 minuuttia, jotta se paksunee. Lisää tarpeen mukaan mausteita ja siivilöi.
8. Ota hieman täytettä ulos kalkkunan sisältä. Leikkaa kalkkunasta paloja tarjoiltavaksi. Tarjoile kalkkuna kastikkeen, bataatti-muusin ja papujen kera.

Lisäkkeeksi:

Makea bataatti-muusi

(Tämän muusin voi tehdä myös tavallisista perunoista, jos bataatteja ei ole saatavilla.)

6 isoa bataattia
1 dl ranskankermaa
4 rkl vaahterasiirappia
100 g voita, huoneenlämpöisenä
suolaa
mustapippuria

Kuori ja keitä bataatit tai perunat kypsiksi vedessä. Kaada vesi pois ja muusaa bataatit. Sekoita joukkoon ranskankerma, vaahterasiirappi ja voi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pidä lämpimänä tarjoiluun saakka. Annoksesta riittää 4 - 6 ruokailijalle.

Lisäkkeeksi:

Vihreät pavut ja paahdettuja hasselpähkinöitä


vajaa 1 kg vihreitä papuja
1 rkl pähkinäöljyä
2 rkl hasselpähkinöitä, kuorittuna ja pilkottuna
1/4 tl suolaa
1/4 tl pippuria

Keitä papuja runsaassa vedessä niin kauan, että ne pehmenevät kypsiksi. Kuivata pavut. Laita kattilaan öljy ja lämmitä. Lisää hasselpähkinät ja keitä sekoittaen, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Lisää pavut kattilaan ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Tämä annos on 8 ruokailijalle.

Jälkiruoka:

Pecan-pähkinä piirakka

Pohja:
2,5 dl pikakaurahiutaleita
½ - 3/4 dl fariinisokeria
3/4 dl sulatettua voita

Täyte:
2 dl fariinisokeria
3/4 dl jauhoja
1/4 tl suolaa
3 3/4 dl maitoa
3 rkl voita
1½ tl vaniljasokeria
2 dl kermaa, vaahdotettuna
halkaistuja pecan-pähkinöitä

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Aseta kaurahiutaleet pellille ja paista niitä uunissa noin 12 minuuttia. Siirrä kaurahiutaleet sivuun jäähtymään.
2. Valmista pohja: Yhdistä kulhossa kaurahiutaleet ja ½ - 3/4 dl fariinisokeria. Lisää sulatettu voi ja sekoita hyvin. Painele taikina piirakkavuokaan ja jäähdytä noin tunti.
3. Valmista täyte: Yhdistä 2 dl fariinisokeria, jauhot, suola ja maito kattilassa. Keitä seosta siihen saakka, että se paksunee. Sekoita koko ajan. Ota seos pois liedeltä ja lisää voi ja vaniljasokeri. Kaada seos kulhoon, peitä kulho alumiinifoliolla ja laita seos jääkaappiin niin kauaksi aikaa, kun se on jäähtynyt.
3. Lisää jäähtyneeseen täytteeseen 1 ½ dl vaahdotettua kermaa. Kaada täyte pohjan päälle ja anna sen asettua kauniisti. Pursota pinnalle loppu kermavaahto ja lisää halkaistut pecan-pähkinät. Tästä piirakasta riittää syömistä 6 - 8 ruokailijalle.

Teksti ja kuvat Merja Pitkänen

Lue myös:

    Uusimmat