Testi: Sony Xperia Z3+ – hurja hinta ja iso koko, entä muuta?

Testasimme Sonyn uusimman älypuhelimen Xperia Z3+:n. Hintaa sillä ainakin on, sillä se maksaa 749 euroa. Mutta mitä muuta uudella, isolla Sony-luurilla on tarjota?

Tykkäsimme

  • Akun kesto
  • Muistikorttipaikka
  • Vesitiiviys

Emme tykänneet

  • Kallis hinta
  • Vähän uudistuksia

Sonyn tilanne älypuhelinmarkkinoilla ei ole kaksinen. Sen markkinaosuus on tippunut, eikä japanilainen elektroniikkajätti ole keksinyt vielä keinoja sen katkaisemiseen. Yhtiö on lanseerannut uuden huippupuhelimen noin puolen vuoden välein, minkä avulla se pyrkii houkuttelemaan uusia huippumallien ostajia kilpailijoitaan useammin.

Xperia Z3+ on Sonyn tähän astisista lippulaivapuhelimista ohuin, 6,9-millinen. Lopputuloksena puhelimen muotoilu on muuttunut vielä aavistuksen kauniimmaksi verrattuna Z3-malliin. Reunat on pyöristetty iPhone 6:n tavoin, mikä heikentää hieman puhelimesta saatavaa otetta. Ohuempi muotoilu on verottanut puhelimen akun kokoa: nyt laitteessa on 2930 milliampeerin akku. Edellisessä mallissa akussa oli potkua 3100 milliampeerin edestä.

Ulkoisilta mitoiltaan Z3+ on kuitenkin lähes samalla viivalla edeltäjänsä Z3:n kanssa. Painoa on kuitenkin vähemmän, 144 grammaa. Keventymisen myötä puhelinta on mukavampi pitää kädessä. Mainitsemisen arvoinen yksityiskohta on erillinen kuvausnäppäin, joka on Sonylle tunnusomainen piirre.

Tuttua Sonya on myös puhelimen vesitiivis rakenne. Puhelimelle on myönnetty IP68 -luokitus, minkä ansiosta sen voi upottaa kahden metrin syvyiseen veteen 60 minuutiksi. Vastaavia luokituksia on harvalla älypuhelimella. Z3+:lla on lisäksi IP6X-luokitus, joka takaa pölytiiviin rakenteen. Ensimmäistä kertaa Sonyn lippulaivapuhelimen microUSB-portti on saatu vesitiiviiksi ilman suojakantta.

Kamerat ovat perinteisesti Sonyn ydinosaamista. Yhtiö toimittaa kamerakennoja useille älypuhelinvalmistajille, esimerkiksi Huaweille ja Applelle. Z3+ on varustettu edeltäjänsä tavoin 20,7 megapikselin takakameralla. Kuvaustulos ei kalpene minkään kilpailijan huippupuhelimen rinnalla. Erillistä kuvausnäppäintä painamalla käyttäjä voi käynnistää kuvaussovelluksen suoraan puhelimen lukitustilasta. Ammattimaisempaan kuvaukseen on tarjolla manuaalinen kuvaustila, josta voi säätää esimerkiksi resuluutiota, valotusaikaa ja valkotasapainoa. Videota Z3+ kuvaa 2160p -tilassa 30 kuvan sekuntinopeudella. Kyseinen asetus pitää kuitenkin kytkeä päälle joka kerta erikseen.

Kuvia katsellaan 5,2-tuumaiselta näytöltä, jonka kirkkautta on parannettu edellisestä mallista. Sony on parantanut myös kosketusnäytön herkkyyttä. Tämän ansiosta ruutua voi nyt käyttää aikaisempaa paremmin myös märillä sormilla.

Sonyn puhelimet ovat aina olleet hyvin energiatehokkaita eikä Z3+ ei tee poikkeusta. Akussa riittää potkua pidempään kuin useimmilla kilpailijoilla. Sony vakuuttaa, että Z3+ kykenee kahden päivän toiminta-aikaan pienentyneestä akun koosta huolimatta.

Sonyn lippulaivapuhelimissa on totuttu varsin aitoon Android-kokemukseen. Toisin kuin esimerkiksi Samsung ja HTC, Sony ei ole liittänyt Androidin päälle tunnusomaista omaa käyttöliittymää. Tämä miellyttänee ainakin Android-fanaatikkoja, jotka eivät syystä tai toisesta innostu esimerkiksi Samsungin omasta TouchWiz-käyttöliittymästä. Puhelimessa on Sonyn omia sovelluksia, joista Album-kuvakirjasto on hyvä esimerkki. Se kokoaa kuvat myös muista palveluista kuten Facebookista ja Flickrista. Videosovellus Movies sen sijaan tukee laajaa skaalaa videoformaatteja.

Jos olet ahkera Playstation-käyttäjä, Sonyn älypuhelin on oivallinen valinta. Syynä on ominaisuus nimeltä Remote Play. Sen avulla Z3 plussan voi kytkeä PS4-konsoliin, joka on samassa wi-fi-verkossa. Tämän jälkeen pelit voi suoratoistaa puhelimeen.

Xperia Z3+ ei ole missään nimessä pakkohankinta, jos omistat Xperia Z3:n. Z3+:n parhaita puolia ovat laadukas näyttö, hyvä kamera, akun kesto ja muotoilu. Puhelimen hinta voi sen sijaan olla ongelma. Näyttää siltä, että jokainen valmistaja nostaa hinnoitteluaan aina uuden puhelimen tullessa markkinoille. Sonyn tapauksessa lähes 750 euron hinta ei välttämättä ole perusteltu, sillä Z3:een verrattuna uutuuden muutokset jäävät melko vähäisiksi. Toisin kuin Samsung, Sony on pitänyt lippulaivassaan microSD-muistikorttipaikan.

Sonyn uutuus on saatavissa uudessa Aqua Green -värissä.

KENELLE Uusin Xperia-sarjan lippulaiva on hyvä valinta käyttäjälle, joka arvostaa puhelimen käyttöä myös Suomen vaativissa sääolosuhteissa. Sonyn valintaa puoltaa myös erinomainen akun kesto.

Lue myös:

    Uusimmat