Testaaja rengaskohusta: Testivoittaja muistetaan, ei kakkosta tai kolmosta

Nokian Renkaat manipuloineet testituloksia 1:44

Nokian Renkaiden tuotteet ovat laadukkaita testien manipuloinnista huolimatta, arvioi Tekniikan Maailman toimituspäällikkö Velimatti Honkanen.

Hän pitää tänään paljastunutta peukalointia kuitenkin vakavana asiana.

– Onhan tämä totta kai ikävä asia. Kuluttajille on ikävää, ettei saada totuudenmukaista tietoa rengastesteistä, kun kyseessä on erilaiset renkaat. Siinä mielessä vakava asia, mutta täytyy myös pitää mielessä, että kyllä Nokian Renkaiden tuotteet ovat oikeasti hyviä ja laadukkaita renkaita, Honkanen arvioi.

Honkanen sanoo, että Tekniikan Maailma pyrkii aina käyttämään testeissään kaupasta ostettuja renkaita. Jos renkaat ovat tulleet suoraan valmistajalta, lehti tekee uuden testin jälkeenpäin rengasliikkeen renkailla ikään kuin dopingtestinä.

– Teemme vertailevan kokeen varmistaaksemme, että se on samanlainen tuote. Ei niissä ole juuri eroa havaittu. Näiden laaturenkaiden välillä erot ovat niin hirmu pieniä, Honkanen kertoo.

Erojen pienuus saattaa aiheuttaa kiusauksen hakea vähäistäkin etua testeihin, sillä testivoitosta voi olla hyötyä mielikuvalle tuotteesta.

– Ainoastaan testivoittaja muistetaan, ei sitä toiseksi tai kolmanneksi tullutta. Ilmeisesti on pyritty tämä testivoitto sitten varmistamaan, Honkanen arvioi.

Kauppalehti uutisoi tänään, että Nokian Renkaat on peukaloinut renkaidensa testituloksia vuosien ajan. Lehden mukaan Nokian Renkaat on toimittanut testaajille erikseen tarkoitettuja renkaita, joiden ominaisuudet eivät ole yksi-yhteen kaupan hyllyiltä löytyvien renkaiden kanssa. Lehden mukaan vääristely on ollut järjestelmällistä.

Nokian Renkaat julkaisi iltapäivällä pörssitiedotteen, jossa se pyytää anteeksi ja pahoittelee aikaisempaa toimintaansa. Yhtiö kertoo tarkastelleensa testaussäännöstöjään viime vuonna. Nyt säännöstö kieltää erityisesti testejä varten tehtyjen renkaiden suunnittelun ja valmistuksen, Nokian Renkaat kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat