Mainos

Terveydentila keski-iässä ennustaa dementiariskiä

Perinteiset sydän- ja verisuonitautien riskitekijät näyttäisivät altistavan myös Alzheimerin taudin kehittymiselle. Yhteys havaittiin potilailla, joilla oli sydänriskitekijöitä keski-iässä.

Keski-iän terveyden on ennenkin tiedetty vaikuttavan myöhempään dementiariskiin, mutta nyt julkaistussa tutkimuksessa riskitekijät yhdistettiin suoraan Alzheimerin tautiin liittyvien amyloidien kertymiseen aivoissa. Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus.

Tulosten perusteella ylipaino, tupakointi, verenpainetauti, diabetes ja kolesteroliongelmat kaikki liittyivät suurempiin amyloidikertymiin aivoissa. Yhteys havaittiin jo yhdellä riskitekijällä, mutta se voimistui, mitä useampia riskitekijöitä potilaalla oli.

Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien iästä, sukupuolesta, koulutustasosta ja mahdollisesta geneettisestä Alzheimer-alttiudesta.

Tulokset vahvistavat näkemystä, jonka mukaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijät ovat osallisina Alzheimerin tautiin johtavassa tautimekanismissa. Ne viittaavat myös siihen, että kyseisten riskitekijöiden hoitaminen ja niiltä välttyminen voisi vähentää myös Alzheimerin tautia.

Alzheimerin tautia sairastaa noin 70 000 suomalaista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.


Muistisairaiden määrä lisääntyy

THL:n asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu kertoi Studio55.fi-lähetyksessä marraskuussa 2014, että 50 vuoden kuluessa muistisairaiden määrä Suomessa saattaa jopa viisinkertaistua. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.