Terveellisimmätkään juhlaherkut eivät ole kalorittomia – syö näitä kohtuudella!

Jopa kaikista terveellisimmät tarjottavat juhlissa saattavat olla täynnä kilokaloreita, vaikka rasvaisempien herkkujen rinnalla ne eivät siltä vaikutakaan.

Joulun aika on täynnä juhlia ja illanistujaisia. Ruokaa on tarjolla yllin kyllin ja saatatkin tietoisesti vältellä kaikista rasvaisimpia ja sokerisimpia herkkuja. Runsaasti antioksantteja, vitamiineja ja kivennäisaineitakin sisältävät herkut voivat kuitenkin olla tulvillaan myös kaloreita.

Jos mutustelet terveellisinä pitämiäsi herkkuja pitkin iltaa, kaloreita voi kertyä lopulta yllättävänkin paljon. Juhlan tiimellyksessä kannattaakin muistaa, että vaikka ruoka olisikin näennäisesti terveellinen, se ei välttämättä ole kuitenkaan vähäkalorinen.

Lue, mitkä herkut sisältävät yllättävän paljon kaloreita!

Pähkinäsekoitus

Pähkinöissä on runsaasti sydänystävällisiä rasvoja ja muita hyvä ravintoaineita, kuten kalsiumia, folaattia, seleeniä ja E-vitamiinia. Muutamasta kourallisesta pähkinöitä saatat kuitenkin saada jo 450 kilokaloria ja 40 grammaa rasvaa. Älä siis mutustele pähkinöitä pitkin iltaa, vaan tyydy yhteen kouralliseen.

Vihannekset ja majoneesidippi

Vihannesten luona seisoskelu juhlien aikan on viisas päätös, mutta rasvaiset kastikkeet kannattaa jättää rauhaan. Kahdessa ruokalusikallisessa majoneesikastiketta voi olla jopa 150 kilokaloria ja 16 grammaa rasvaa. Jos siis napostelet vihanneksia, syö ne sellaisenaan tai hummuksen kera.

Voileipäkeksit ja juusto

Pikkujoulujuhlien juustotarjottavat näyttävät viattomilta joulutorttujen ja suklaaherkkujen keskellä, mutta niistäkin kertyy äkkiä runsaasti kaloreita. Kun vielä syöt niitä voileipäkeksien kera, saatat hetkessä nauttia herkkuja helposti yli 500 kilokalorin edestä. Jos haluat pysytellä kohtuudessa, nappaa vain viitisen voileipäkeksiä (noin 80 kilokaloria) ja levitä niiden päälle hyvin ohut kerros juustoa.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Eating Well

Lue myös:

    Uusimmat