Uudistuneiden ravitsemussuositusten mukaan vihanneksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä 500–800 grammaa päivässä. Ravitsemustieteilijän mukaan ajatus on utopiaa.
Lähes jokainen suomalainen muistaa säännön puoli kiloa päivässä, jonka mukaan vihanneksia, hedelmiä ja marjoja eli heviä tulisi syödä päivässä.
Virallisten kansallisten ravitsemussuositusten uudistuttua suositus muuttui siten, että kasviksia tulisi saada päivittäin 500–800 grammaa.
– Uusi tavoite on epärealistinen, sillä vain 20 prosenttia suomalaisista pääsee edes puoleen kiloon päivässä. 800 grammaa päivässä on missä tahansa elävälle utopistinen tavoite, sanoo ravitsemusasiantuntija Mikael Fogelholm.
Katso yllä olevalta videolta, miltä 500 grammaa ja 800 grammaa kasviksia näyttävät verrattuna toisiinsa!
Jotta edes puolen kilon päiväannos tulisi täyteen, pitäisi suomalaisten suhtautua kasviksiin eri tavalla, Fogelholm huomauttaa.
– Suomessa kasviksia pidetään ruoan lisukkeena, kun taas esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Keniassa kasviksia käytetään aivan eri tavalla. Ne ovat ruoan seassa, osa pääruokaa.
– Ruokaa voi rikastaa kasviksilla esimerkiksi piilottamalla pastakastikkeen joukkoon raastettua kesäkurpitsaa.
Tiedekulma
Tiedekulman Hyvä paha ruoka –tapahtumassa tutkittua tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta tarjoilevat professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.
Tapahtuman juontaa MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.
Keskustelua voi seurata paikan päällä torstaina 24.4. klo 17–18.30 Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) sekä livestriimin välityksellä Tiedekulman sivuilla, MTV Katsomossa ja MTV Uutisten sivuilla.
Lue myös: Tässä ne nyt ovat: Uudet ravitsemussuositukset – varoitus kahvinjuojille
Puoli kiloa täyteen tällä ostoslistalla
Päivän kasviskiintiö tulisi koostaa siten, että noin 60 prosenttia olisi vihanneksia ja 40 prosenttia marjoja ja hedelmiä.
Fogelholm muistuttaa, ettei yksi kasvis tai hedelmä ratkaise ruokavalion terveellisyyttä, vaan heviosastolta tulisi kerätä ostoskoriin mahdollisimman monipuolisesti erivärisiä hedelmiä ja vihanneksia.
– Eri tuotteet sisältävät keskenään eri vitamiineja, ja siksi niitä tulee syödä monipuolisesti.
Lue myös: Prosessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissä
Eikä ostoslistasta kannata unohtaa myöskään pakastevihanneksia ja -marjoja.
– Ne ovat aavistuksen verran ravintoköyhempiä kuin tuoreet, mutta on parempi syödä pakastevihanneksia ja -marjoja kuin jättää suositusmäärä syömättä, Fogelholm huomauttaa.
– Esimerkiksi pakasteherneet ja -pavut ovat halpoja ja helppokäyttöisiä ja ne lisäävät ruoan monipuolisuutta.
Nappaa alta Fogelholmin laatima lista, jota noudattamalla saat päivittäin tarpeeksi monipuolisen kattauksen kasviksia:
Ravitsemustieteilijän kauppalista heviosastolle:
- Banaaneja
- Sitrushedelmiä
- Kukkakaalia
- Kurkkua
- Pinaattia
- Tomaattia
- Sipulia
- Kesäkurpitsaa
- Sieniä
- Marjoja, myös pakasteet kelpaavat!
- Pakasteherneitä