Terminen kevät alkoi etelässä jo helmikuun alussa – talvea vain neljä viikkoa

Alustavien tietojen mukaan terminen kevät pääsi etelässä alkuun jo helmikuun alussa. Maaliskuu oli suurimmassa osassa maata poikkeuksellisen lauha eli tällainen maaliskuu toistuu keskimäärin pari kertaa vuosisadassa.

Ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan terminen kevät alkoi Ahvenanmaalla jo 2. helmikuuta ja maan etelä- ja lounaisosassa 7.-8. helmikuuta. Kun terminen talvi pääsi alkuun näillä alueilla vasta 11. tammikuuta, kesti talvi Ahvenanmaalla 22 päivää ja maan eteläosassa lyhimmillään 27 päivää. Kevät alkoi noin puolitoista kuukautta keskimääräistä aikaisemmin.

Tilastoissa ei kaikkia termisen kevään alkuja tai termisen talven pituuksia ole, mutta ennätysaikaisin ei kevät Ilmatieteen laitoksen mukaan alkanut.

– Tällaisina talvina termisiä vuodenaikoja on vaikea määrittää. Näyttää kuitenkin, että esimerkiksi vuonna 1990 terminen kevät on alkanut jossain jo tammikuun puolella. Silloin talvi oli kuitenkin alkanut jo marraskuussa, sanoo meteorologi Henriikka Simola Ilmatieteen laitokselta.

Tämä talvi oli etelässä erittäin lyhyt, mutta vielä lyhyempi talvi oli ainakin vuonna 2008, jolloin termisen talven katsottiin alkaneen etelässä vasta 19. maaliskuuta ja termisen kevään alkaneen 28. maaliskuuta. Tuona vuonna helmikuussa oli siis edelleen terminen syksy, kun tänä vuonna käynnissä oli jo terminen kevät.

Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella.

Poikkeuksellisen lauha maaliskuu

Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuu oli koko maassa tavanomaista lauhempi. Maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Länsi-Lapissa kuukausi oli jopa poikkeuksellisen lauha. Vuodesta 1959 lähtien ainoastaan maaliskuu 2007 on ollut lauhempi.

– Maaliskuun lauhan sään taustalla oli lauha talvi. Lunta ja merijäätä oli vähän ja länsi- ja luoteisvirtaukset toivat föhntuulia Suomeen. Näin lämpötila pääsi kohoamaan korkeisiin lukemiin jo kuun alkupuolella, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Maaliskuun keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan ja lounaisrannikon runsaasta 2 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen -6 asteeseen. Poikkeama oli suurin maan keskiosassa, jossa oli runsaat neljä astetta tavanomaista lämpimämpää.

Maaliskuun ylin lämpötila oli 13,5 astetta, ja se mitattiin Jomalassa Ahvenanmaalla. Kuukauden alin lämpötila, -34,3 astetta, mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä 18. maaliskuuta. Terminen kevät oli alkanut kuukauden loppuun mennessä maan eteläosassa ja paikoin maan keskiosassa.

Käsivarren Lapissa maaliskuu oli poikkeuksellisen sateinen. Havaintoasemista sateisinta oli Enontekiön Kilpisjärvellä, missä satoi 192,8 millimetriä. Tämä on ylivoimaisesti suurin maaliskuun kokonaissademäärä, joka Suomessa on mitattu. Kilpisjärvellä mitattiin myös suurin maaliskuussa mitattu vuorokautinen sademäärä, kun 14. maaliskuuta satoi peräti 42,5 millimetriä.

Poikkeuksellinen lumitilanne

Maaliskuun päättyessä lumitilanne oli erikoinen. Lumeton alue ulottui aina Pohjois-Karjalasta Oulun tienoille, mikä on ajankohtaan nähden poikkeuksellista. Tavanomaisesti esimerkiksi Itä-Suomessa lunta on tähän aikaan vielä 40-50 senttimetriä.

Toisaalta Käsivarren Lapissa lunta oli poikkeuksellisen paljon. Eniten lunta oli Kilpisjärvellä, 145 senttimetriä. Kuukauden suurin lumensyvyys, 156 senttimetriä, mitattiin siellä 25. maaliskuuta. Suurempia lumensyvyyksiä on mitattu maaliskuussa ainoastaan vuonna 1997. Silloin Kilpisjärvellä mitattiin maaliskuun lumensyvyysennätys, 180 senttimetriä.

Kilpisjärvelle lunta ovat tuoneet tavallista voimakkaammat luoteis- ja länsituulet. Yleensä runsaimmat lumisateet jäävät Norjan vuoristoon, mutta tänä talvena ne ovat yltäneet Suomeen asti.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja