Teoria paljastaa: Sinulla ei ehkä koskaan ole ollut yhtään tosiystävää

Aristoteleen mukaan tosiystävä toivoo ystävälleen hyvää tämän tähden. Monilla ei ole täydellisiä ystäviä – ainoastaan nautinto- ja hyöty-ystäviä. 

Sinulla ei ole koskaan ollut yhtään oikeaa ystävää – ainakaan, mikäli uskot Aristoteleen väittämään ystävyydestä.

Aristoteleen mukaan tosiystävä toivoo ystävälleen hyvää tämän tähden, kertoo Elite Daily.

Aristoteles, filosofi ja tiedemies, eli antiikin Kreikassa. Häntä on pidetty länsimaisen tieteen isänä. Ystävyydestä Aristoteles puhuu teoksessa Nikomakhoksen etiikka.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että ihminen ei esimerkiksi pidä viinistä sen itsensä takia. Viini antaa ihmiselle hauskoja asioita – se maistuu maukkaalta ja aiheuttaa joskus hiprakan – mutta nämä ovat asioita, joita viini tekee ihmiselle. Käytännössä ihminen siis pitää viinin lahjoista itselleen – ei viinistä.

Viinille ei myöskään voi toivoa hyvää sen itsensä tähden, koska viini ei osaa kommunikoida. Ei rosé tiedä, mitä se tekee ihmiselle.

Aristoteleen mukaan ihmisellä on vain seuravaanlaisia ystäviä!

Hyöty-ystävä

Hyöty-ystävä tekee puolestasi jotakin, mistä nautit. Jos kaverisi on töissä portsarina, pidät yllä hyviä välejä häneen, jotta pääsisit klubeille ja keikoille halvalla tai ilmaiseksi. Portsarikaverisi hyötyy sinusta esimerkiksi siksi, että tuot bisnestä hänen työpaikalleen.

Kumpikin saa etua ja toivoo siksi toisilleen hyvää – muttei kovin syvällisesti. 

Nautintoystävä

Nautintoystävä on bilekaveri, jonka ominaisuudet miellyttävät sinua. Koet, että hän on avoin, hauska ja menevä – siis sellainen ihminen, jonka seurassa haluat olla. Et tunne häntä syvällisesti, mutta hän on mukava tyyppi, joka tuo sinulle sellaista statusta, jota toivot tällä hetkellä.

Kymmenen vuoden päästä ette enää muista toisianne – paitsi lyhyinä nostalgian hetkinä. 

Täydellinen ystävä

Täydellinen ystävä on ystävistä arvokkain. Rakastat tätä ystävää hänen moraalisen hyvyytensä ja luonteensa vuoksi. Ystävyys on pitkäaikaista ja voittaa syvyydessä nautintoystävän ja hyöty-ystävän helposti.

On vaikeaa tutustua ihmisen syvällisesti – helpompaa on kerätä nautintoystäviä, joiden kanssa on hauskaa. Täydellisen ystävän saaminen viekin aikaa.

Aristoteleen mukaan täydelliset ystävät kasvavat yhdessä ja ovat samankaltaisia. Siksi "hyvä" ihminen voi kyllä olla "pahan" ystävä, mutta täydellistä ystävyyttä siitä ei tule. Täydelliset ystävät haluavat jatkuvasti kannustaa toisiaan paremmiksi.

Mitä lasten mielestä on ystävyys? Katso video:

Lähde: Elite Daily

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja