Teknavi testasi Samsungin uuden taittuvanäyttöinen simpukkapuhelimen – tyyli ajaa käytännöllisyyden edelle

Samsung esitteli uuden uuden sukupolven simpukkapuhelimen 0:57
Yllä video Galaxy Z Flip -puhelimen julkistamistilaisuudesta.

Samsung julkisti järjestyksessä toisen taittuvanäyttöisen älypuhelimensa. Galaxy Z Flip eroaa monella tapaa Samsungin ensimmäisestä taittuvanäyttöisestä, Galaxy Foldista.

Tutustuimme Samsungin uuteen taittuvanäyttöiseen simpukkapuhelimeen tiistaina 11. helmikuuta heti julkistuksen jälkeen Lontoossa.

LUE MYÖS: Moni kiinnittää ranteeseensa äly- tai urheilukellon – nämä ovat halutuimmat kellomallit juuri nyt

Myyntiin 21. helmikuuta

Galaxy Z Flip on tulossa 21. helmikuuta myyntiin euron 1 550 suositushinnalla. Ennakkomyynti on jo alkanut. Värivaihtoehtoja puhelimesta on kaksi, musta Mirror Black ja violetti Mirror Purple.

Viime vuonna julkaistussa Galaxy Foldissa keskeinen idea oli hyödyntää uutta teknologiaa, taittuvaa näyttöpaneelia, mahdollistamaan aiempaa suurikokoisemman näytön tuominen mukavasti taskuun solahtavaan laitteeseen. Galaxy Foldin 7,3 tuuman näyttö 4,2:3-kuvasuhteella tarjoaa merkittävästi, lähemmäs tuplasti, näyttöpinta-alaa tavanomaisiin älypuhelimiin verrattuna.

Nyt Galaxy Z Flipissä puhelimen sisältä auki taittuvan näytön koko on 6,7 tuumaa ja kuvasuhde 22:9. Käytännössä puhelimen näyttö avattuna vastaa siis kooltaan kookkaimpia tavanomaisia älypuhelimia eikä tarjoa tässä suhteessa mitään merkittävää etua.

Galaxy Z Flipissä uutta taittuvaa näyttöteknologiaa ollaankin hyödynnetty luomaan muotoilultaan erottuva tuote, jonka arvo syntyy käytännöllisyyden sijaan ennemminkin tyylikkyydestä.

Suljettuna Galaxy Z Flip on muodoltaan neliömäinen ja luonnollisesti varsin paksu, 15,4-17,3 millimetriä, noin tuplasti tavanomaisiin älypuhelmiin verrattuna.

Luksustuotteen tuntua

Laatutuntumaltaan Galaxy Z Flip tuntuu hyvältä ja esimerkiksi saranamekanismin rakenne vaikuttaa vankalta. Poikkevan muotonsa, tyylikkään muotoilunsa ja luottamusta herättävän rakenteensa ansiosta Galaxy Z Flipissä on eräänlaista luksustuotteen tuntua.

Taittuvan näytön taitoskohdassa Galaxy Z Flipissä ilmenee Galaxy Foldin tavoin epätasaisuutta, jonka erottaa myös selvästi katsottaessa puhelinta sivusta. Suoraan edestäpäin katsottuna näytössä ei kuitenkaan ole huomattavissa mitään erikoista. Samsung hyödyntää puhelimen näyttöpaneelin pinnoituksessa myös uutta taittuvaa Ultra Thin Glass -lasimateriaalia mutta lasin päällä on yhä myös kerros muovimaista materiaalia. Käytännössä näytön pintatuntuma on edelleen Galaxy Foldin tavoin pehmeä. Ero Galaxy Foldiin ei ole suuri.

Ulkopuolella Galaxy Z Flipissä on vain erittäin pienikokoinen 1,06 tuuman näyttö, josta näkyvät lähinnä vain kellonaika, akun varaus, ilmoitustekstit sekä tiedot saapuvista puheluista. Tämä tarkoittaa, että Galaxy Z Flipin kansi täytyy avata jokaikinen kerta, kun puhelimella haluaa tehdä mitä tahansa. Tämä ei tietenkään ole kovin käytännöllistä.

Galaxy Z Flipin saa onneksi kuitenkin avattua vain yhdellä kädellä. Helpoiten tämä onnistuu raottamalla kantta hieman sormella ja heilauttamalla puhelin sen jälkeen auki.

Kansi kääntyy 180 astetta eli puhelin avautuu suoraksi. Käyttö on kuitenkin mahdollista myös kansi osittain avattuna, esimerkiksi 90 asteen kulmassa. Auki kansi pysyy 70 ja 110 asteen välillä. Tässä tilassa tietyt sovellukset, kuten kamera ja Google Duo -videopuhelut, osaavat jakaa näytön sisältönsä älykkäästi ylä- ja alaosan välille. 90 asteen kulmassa puhelin pysyy myös avattuna pystyssä esimerkiksi pöydälle asetettuna ja vaikkapa videopuheluja voi puhua näin ”kädet vapaana” tai kuvata videota kumpaan tahansa suuntaan.

Samsungin mukaan Galaxy Z Flipin saranan ja taittuvan näytön pitäisi kestää 200 000 taittokertaa. Saranarakenteen ja lasin käytön osana näytön pintamateriaaleja kerrottiin parantavan näytön kestävyyttä verrattuna Galaxy Foldiin.

Mielenkiintoinen lisä älypuhelinmarkkinoille

Kameroita Galaxy Z Flipissä on ulkokannessa pääkamera ja ultralaajakulmakamera, molemmat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Lisäksi sisäpuolelta näytön yläreunan keskeltä löytyy 10 megapikselin kamera. Käytännössä kamerat vastaavat Samsungin viime vuoden Galaxy S10/Note10 -huippumalleissa nähtyä, mutta optisen zoomin telekameraa Galaxy Z Flipissä ei ole. Pienenä erikoisuutena myös Galaxy Z Flipin kansinäyttöä voi käyttää kameran etsimenä kuten alta näkyy.

Muutenkin teknisesti Galaxy Z Flip hipoo huippuluokkaa. Puhelimen suorituskyvystä vastaa Qualcomm Snapdragon 855+, sisäistä tallennusmuistia on 256 gigatavua ja RAM-käyttömuistia 8 gigatavua. Kaksiosaisen akun yhteiskapasiteetti Galaxy Z Flipissä on 3 300 milliampeerituntia ja puhelimen mukana toimitetaan 15 watin pikalaturi. Lisäksi Galaxy Z Flip tukee myös langatonta latausta.

Akkukapasiteetti ei ole kovin mittava, joten pidemmässä testissä akunkesto tulee olemaan yksi mielenkiinnon aiheista.

Kokonaisuutena Galaxy Z Flip on mielenkiintoinen lisä älypuhelinmarkkinoille. Se on myös esimerkki siitä, kuinka taittuvat näytöt alkavat pikku hiljaa yleistyä. Toisin kuin viime vuonna julkaistussa Galaxy Foldissa, tällä kertaa joukosta erottuva poikkeava muoto ja puhelimen tyyli ovat keskiössä – ei niinkään suuremman näytön käytännön hyödyt.

Samsung Galaxy Z Flipin tekniset tiedot

 • 6,7 tuuman taittuva näyttö sisäpuolella, Dynamic AMOLED, 22:9-kuvasuhde ja 2636 x 1080 pikseliä
 • 1,06 tuuman toinen näyttö kannessa, Super AMOLED, 300×116 pikseliä, Gorilla Glass 6 -lasi
 • Sormenjälkilukija kyljellä
 • Kaksi kameraa ulkopuolella
 • Pääkamera: 12 megapikseliä, dual pixel PDAF -automaattitarkennus, f/1,8-aukko ja 78 asteen kuvakulma, optinen kuvanvakain
 • Ultralaajakulmakamera: 12 megapikseliä, f/2,2-aukko, 123 asteen kuvakulma
 • LED-kuvausvalo
 • Jopa 4K 60 fps -videokuvaus, HDR10
 • Yksi kamera sisäpuolella reikänä näytön yläreunassa
 • 10 megapikseliä, automaattitarkennus, f/2,4-aukko, 80 asteen kuvakulma
 • Jopa 4K 30 fps -videokuvaus, HDR10+
 • Qualcomm Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri
 • 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.0), ei muistikorttipaikkaa
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 6 / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
 • USB-C-liitäntä
 • 3 300 milliampeeritunnin akku, 15 watin pikalataus ja langaton lataus (9 W Qi)
 • Mitat suljettuna 87,4 x 73,6 x 15,4-17,3 millimetriä ja avattuna 167,9 x 73,6 x 6,9-7,2 millimetriä
 • Paino 183 grammaa
 • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio osana Samsung One UI 2 -ohjelmistoa

Lue myös:

  Uusimmat