Teinipojat havittelevat jykevämpää leukaa erikoisella tavalla

Moni hakee somesta inspiraatiota –"inspokuvien"vaikutus usein aivan päinvastainen 2:38
KATSO MYÖS: Moni hakee somesta inspiraatiota, mutta oikeasti "inspokuvien" vaikutus voi olla aivan päinvastainen.

Jykevämpiä leukaperiä havitellaan nyt jauhamalla purkkaa.

New York Post kertoo erikoisesta kauneustrendistä, joka leviää sosiaalisessa mediassa. Trendin keskiössä ovat teinipojat ja nuoret miehet, jotka pyrkivät purukumia pureskelemalla vahvistamaan leukalinjojaan. Vahvaa ja jykevää leukalinjaa pidetään kauneusihanteiden mukaan viehättävänä.

Ilmiö on ainakin rapakon toisella puolella Yhdysvalloissa saanut valtaansa jopa alakouluikäisiä.

The Cut haastatteli ihotautilääkäri Kavita Mariwallaa, jonka 12-vuotias poika oli pyytänyt äitiä hankkimaan hänelle mastiksipistaasista valmistettua erikoispurukumia, jotta hän voisi treenata leukalinjastaan jykevämmän.

– Olin ihan, että: "Mistä sinä oikein puhut?", Mariwalla kertoo reaktiostaan poikansa toiveeseen.

Mariwallan poika kertoi äidilleen, että sitkeän purukumin pureskelu voisi tuottaa samankaltaisia näkyviä tuloksia kuin kielen asettaminen ylähampaiden taakse, jolloin syntyy illuusio terävämmästä leuasta.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

– Äitinä se sai minut pohtimaan sitä, miksi poikani suhtautuu jo 12-vuotiaana noin pakkomielteisesti omaan leukalinjaansa. Mitä ihmettä sosiaalinen media oikein syöttää hänelle? Mariwalla pohtii.

Osa isompaa ilmiötä

Kasvonpiirteiden parantelu on yhteydessä kasvavaan tarpeeseen optimoida omaa ulkonäköä mitä erikoisimmin keinoin. New York Post kutsuu ilmiötä "looksmaxxing"-termillä, jossa viitataan ihmisen tarpeeseen maksimoida omia piirteitään saavuttaakseen itselle optimaalisen ihanneulkonäön.

Lookmaxxing onkin tällä hetkellä valtava yleistrendi sosiaalisessa mediassa. Leukalinjan treenaaminen purukumia pureskelemalla on vain yksi sen alle linkitettävistä viimeisimmistä villityksistä.

Leukalinjaa korostava trendi kukkii TikTokin ja Redditin kaltaisilla alustoilla ja sen kohderyhmä on ollut sinkkumiehet.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Valtaosa ikätovereistani haluaa terävän leukalinjan. Ihmiset haluavat sellaisen leuan, jotta he näyttäisivät kuin malleilta ja olisivat mahdollisimman viehättäviä, 14-vuotias Henry Dixon kertoo The Cutille.

Tyyristä erikoispurkkaa

Niin kuin moni muukin trendi, myös tässä purkkatrendissä haisee raha. Mikään perusksylitoli ei nimittäin kelpaa treenivälineeksi, vaan markkinoille on tuotu tyyriitä erikoispurukumeja, joiden tärkein tehtävä ei ole raikastaa hengitystä tai hidastaa hampaiden reikiintymistä.

Yksi tällainen purukumimerkki on nimeltään Jawliner. Se lupaa käyttäjille jykeviä leukalinjoja ja väittää tuotteiden vahvistavan leukalihaksistoa, joka parantaa kasvojen muotoa.

Leukalinjaa treenaavia purukumeja myyvä yritys RockJaw ohjeistaa asiakkaitaan jauhamaan yhtä tai kahta mastiksipistaasista valmistettua sitkeärakenteista kristallista purukumia puolesta tunnista puoleentoista tuntiin joka päivä. Jauhaminen kannattaa jakaa molemmin puolin suuta ja tauottaa selkeästi.

Purkillinen  RockJawn pureskeltavia kristalleja maksaa noin 30 euroa.

Sosiaalisen median illuusiota

Trendin toimivuudesta ei kuitenkaan ole varmoja takeita.

Esimerkiksi julkkisten luottoihotautilääkäri Paul Jarrod Frank on kritisoinut purkan jauhamista leukalinjoja vahvistavana treeninä.

Vaikka pitkäaikainen purkan pureskelu vahvistaisikin leukalihaksia, Frankin mukaan se voi myös aiheuttaa purentalihasten liikakasvua. Sen lisäksi se voi aiheuttaa ongelmia leuan käytössä, esimerkiksi leuan poksahtelua, naksahtelua tai muita purentalihaksiston kiputiloja.

Jarrod Frankin mukaan purkan pureskelu ei riitä rakentamaan jykevää leukalinjaa, jos sellaista ei luonnostaan ole.

– Se ei millään varmuudella terävöitä leukalinjaa, jos luuston rakenne ei ole luonnostaan sellainen, hän varoittaa.

Tällöin jauhaminen voi pikemminkin johtaa neliömäisempään ja leveämpään leukaan.

Jarrod Frank tutki myös purukumimerkkien häkellyttäviä ennen ja jälkeen -kuvia. Hänen mukaansa on todennäköistä, että kuvissa on leikitelty ihan muilla asioilla kuin purukumitreenillä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Jos kuvia ei ole muokattu kuvankäsittelyohjelmilla, niin niissä on dramaattisia eroja valaistuksessa, joka saa aikaan vaikutelman tarkemmasta leukalinjasta, hän arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat