Miesten hiustenlähdön peittelylle naureskellaan, naisten taas oletetaan peittelevän sitä – miksi hiukset ovat niin tärkeä osa meitä?

Millaisia vaikutuksia hiustenlähdöllä on psyykkiseen hyvinvointiin? 9:38
Naisten ja miesten hiustenlähtöön suhtaudutaan eri tavoin, väitöskirjatutkija Johanna Latva kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Väitöskirjatutkija perehtyi hiuksettomuuteen liittyviin ulkonäköpaineisiin sekä häpeään.

Hiusten ohentuminen ja harmaantuminen tapahtuu iän myötä monille.

Ennenaikaisen hiustenlähdön ja kaljuuntumisen syyt voivat liittyä esimerkiksi perinnöllisiin tekijöihin, genetiikkaan, sairauteen tai ympäristötekijöihin, kuten stressiin. Myös omat elämäntavat voivat vaikuttaa hiustenlähtöön.

Lähtipä hiuksia vain väliaikaisesti tai pysyvästi, muutos voi olla ihmiselle hyvinkin ahdistava.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut väitöskirjatutkija Johanna Latva on tutkinut naisten hiuksettomuutta Suomessa.

Väitöskirjan tavoitteena on ymmärtää, mistä ulkonäköpaineet ja toisaalta hiuksettomuuden aiheuttama häpeä naisilla johtuu.

Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu sekä toimittaja Pyry-Jukka Peltomäen visiitti parturiliikkeeseen selvittämään, miten miehet suhtautuvat harventuneisiin hiuksiin.

Hiukset ovat "naiseuden kruunu"

Latvan mukaan naisilla hiuksia pidetään "naiseuden kruununa", mikä on lopulta vain länsimaisessa kulttuurissa luotu ajatus.

Sukupuolesta riippumatta hiukset ovat kuitenkin myös tärkeä sanattoman viestinnän väline.

– Niillä pystyy erottumaan muista ja niillä pystyy viestimään ryhmään kuulumista, Latva sanoo.

Varsinkin aikaisemmin naisten hiuksettomuuteen on liitetty Latvan mukaan hyvin negatiivisia ennakkokäsityksiä.

Naisten hiuksettomuutta on pidetty muun muassa häpeällisenä, mikä juontaa juurensa naisten häpeärangaistuksiin, jossa heiltä on ajettu hiukset. Hiuksettomuus on yhdistetty myös kapinallisuuteen, koska hiukseton nainen ei ole "oikeanlainen, normien mukainen nainen".

– Aggressiivisuus liitetään helposti tällaiseen. 1990-luvulla puhuttiin, että kaikki kettutytöt ovat hiuksettomia ja kaljuja.

Nykytilanne on Latvan mukaan kuitenkin muuttunut hieman positiivisempaan suuntaan. Yksi syy tähän on Latvan mukaan se, että naisten julkinen kaljuus on tullut koko ajan näkyvämmäksi.

– Naiset uskaltavat olla oma itsensä sen jälkeen, kun hiukset on menetetty. Välttämättä hiuksettomuutta ei peitellä, Latva toteaa.

Naisten hiuksettomuus kerää yhä katseita

Hiuksettomuus vaikuttaa Latvan mukaan naisten arkeen monin tavoin.

– Naisten kokemuksissa korostuu se, että he ovat edelleenkin katseiden kohde ja heitä tuijotetaan. Sen lisäksi heitä saatetaan nimitellä ja heiltä tullaan helposti kyselemään, että mistä tämä johtuu.

Vaikka hiukset olisi siis ajanut pois omaehtoisesti, hiuksettoman naisen oletetaan helposti menettäneen ne esimerkiksi syöpähoitojen takia.

Latvan tutkimuksessa selvisi myös negatiivisia kokemuksia työelämästä. Hiuksettomia naisia oltiin muun muassa ohjattu pois asiakaspalvelutehtävistä, koska asiakkaat olivat olleet sitä mieltä, että kalju nainen ei voi toimia kyseisessä tehtävässä.

Asenteiden kanssa ollaan kuitenkin onneksi Latvan mukaan menossa koko ajan positiivisempaan suuntaan.

Miten sukupuoli määrittelee hiuksettomuuden kokemusta?

Latvan mukaan miesten ja naisten hiuksettomuuteen suhtaudutaan hyvin eri tavoilla.

Koska naisten hiukset koetaan "kruununa", heiltä myös odotetaan hiuksettomuuden peittämistä.

– Esimerkiksi hoitohenkilökunta ja läheiset yleensä kannustavat naisia käyttämään peruukkia tai muuten olemaan näyttämättä kaljuuttaan. Se on täysin vastakkaista miehillä.

Hiustenlähtö on miehillä luonnollisempaa, joten heiltä odotetaan hyväksyntää kaljuuteen.

– Ehkä miehille ei anneta samalla tavalla tilaa tunteille tai mahdollisuutta peittää hiuksettomuutta. Ehkä joutuu jopa naurunalaiseksi, jos alkaisi käyttämään peruukkeja, Latva pohtii.

Latva toivookin, että mahdollisuus valita kaljun korostaminen tai sen peittäminen koskisi tasapuolisesti kaikkia sukupuolia.

Katso myös: 7-vuotias Peppi leikkasi nukkensa ja leluponinsa kaljuksi – halusi lahjoittaa hiukset syöpää sairastaville, jotta heitä ei kiusattaisi

7-vuotias Peppi leikkasi nukkensa ja leluponinsa kaljuksi – halusi lahjoittaa hiukset syöpää sairastaville, jotta heitä ei kiusattaisi 0:19
7-vuotias Peppi leikkasi nukkensa ja leluponinsa kaljuksi – halusi lahjoittaa hiukset syöpää sairastaville, jotta heitä ei kiusattaisi.

Lue myös:

    Uusimmat