Teinipoika aiheutti 13-vuotiaan kuoleman Puolangalla, kuvat näyttävät tuhot – lapsensa menettäneet vanhemmat jäivät ilman korvauksia

1:40
Teinipoika aiheutti 13-vuotiaan kuoleman: Poliisin kuvat paljastavat tuhoisan onnettomuuden jäljet.

Rovaniemen hovioikeus ratkaisi oikeusjutun, jossa nuorta miestä syytettiin 13-vuotiaan pojan kuolemasta. Nuorukainen tuomittiin rikoksista, mutta uhrin vanhemmat jäivät ilman vaatimiaan vahingonkorvauksia.

Lapsi menehtyi Puolangalla sattuneessa auto-onnettomuudessa heinäkuussa 2021. Hän istui vänkärin paikalla autossa, jota kuljetti 17-vuotias nuori mies.

Farmarimallinen Volkswagen Golf ajautui ojaan ja kierähti katon kautta ympäri pienellä hiekkatiellä. 13-vuotias sinkoutui kyydistä ja kuoli tapahtumapaikalle.

Ennen onnettomuutta kaksikko oli kyydinnyt nuoremman pojan äitiä. Matkalla kuski liiraili vastikään lanattua soratietä pitkin. Auton perä heittelehti puolelta toiselle.

Äiti esitti takapenkiltä toiveita, että 13-vuotias kiinnittäisi turvavyön, mutta turhaan.

Nainen pääsi perille turvallisesti. Onnettomuus sattui, kun pojat olivat palaamassa takaisin. 17-vuotias kuski selvisi ilman suurempia vammoja, vaikka hänelläkään ei ollut turvavyötä.

Vanhemmat: Käräjillä tehtiin virhearvio

Hovioikeus antoi ratkaisunsa asiassa noin viikko sitten. Juttua käsiteltiin hovissa, sillä onnettomuudessa kuolleen 13-vuotiaan pojan vanhemmat vaativat lapsensa kuoleman aiheuttaneelle nuorukaiselle kovempaa tuomiota.

Aiemmin käräjäoikeus tuomitsi nuorukaisen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta nuorena henkilönä. Rangaistukseksi määrättiin 50 päiväsakkoa, joista jäi nuorukaisen tuloilla maksettavaa minimimäärä, eli 300 euroa.

Nuoremman pojan vanhemmat vaativat hovissa, että syyksi luetut rikokset katsottaisiin törkeiksi. Siten myös rangaistus olisi kovempi.

Vanhempien mukaan käräjäoikeus oli tehnyt asiassa virhearvion.

Heidän mukaansa 17-vuotiaan ajotapa oli vaikuttanut onnettomuuden syntyyn. He katsoivat, että nuorukainen oli liiraillut autolla tuhoisin seurauksin, vaikka oli tietoinen tien kunnosta.

Vanhemmat vaativat myös, että heidän näkemyksensä mukaan törkeän huolimattomasti toiminut nuorukainen määrättäisiin maksamaan heille yhteensä 20 000 euron vahingonkorvaukset lapsen menetyksen tuomasta kärsimyksestä.

Käräjäoikeudessa vahingonkorvauksia ei määrätty, sillä onnettomuutta pidettiin vahinkona. Kuljettajana toiminut nuorukainen ei käräjäoikeuden mukaan ollut toiminut tahallaan tai törkeän huolimattomasti.

Renkaissa vain milli pintaa

Hovioikeuskaan ei taipunut vanhempien vaatimuksiin.

Jo käräjäoikeudessa katsottiin selvitetyksi, ettei 17-vuotias ollut enää onnettomuushetkellä liiraillut pitkin soratietä, vaan temppuilu oli ajojäljistä ja muusta näytöstä päätellen tapahtunut nimenomaan menomatkalla, kun kuolleen 13-vuotiaan äiti oli vielä auton kyydissä.

Onnettomuuden aikaan kuski oli sen sijaan ajanut soratietä suoraan ja näytön perusteella nopeusrajoituksen mukaisesti. Tilannenopeus oli kuitenkin vastalanatulle soratielle liian suuri, minkä seurauksena auto ajautui kaarteessa ojaan ja pyörähti ympäri.

Onnettomuuteen vaikutti todennäköisesti myös se, että onnettomuusautossa oli sakkorenkaat, joissa urasyvyyttä oli enää vain noin 1,1 milliä. Minimivaatimus on 1,6 milliä.

Huonokuntoiset renkaat ja vastalanattu hiekkatie, jonka pinnassa oli irtosoraa, olivat huono yhdistelmä.

Käräjäoikeuden mukaan nuorukaisen olisi tullut olla tien päällä huolellisempi ja varovaisempi. Tahallisuudesta tai törkeästä huolimattomuudesta ei sen mukaan ollut kuitenkaan näyttöä.

Tuomio jäi

Hovioikeus oli samoilla linjoilla.

Hovioikeus täydensi käräjäoikeuden päätelmiä sen verran, että onnettomuuspaikalta otettujen kuvien ja videon perusteella auton oli täytynyt pyörähtää ympäri kerran.

Nuorukainen kertoi hovioikeudelle ajaneensa onnettomuushetkellä noin 60-80 kilometrin tuntivauhtia. Jos ajonopeus olisi ollut todellisuudessa suurempi, auto olisi hovioikeuden mukaan päätynyt kauemmas onnettomuuspaikalta.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että nuorukaisen menettelyä ei voitu katsoa ajonopeuden osalta tai muutenkaan törkeän huolimattomaksi.

Käräjäoikeuden tuomiota ei muutettu. Hovioikeus hylkäsi kuolleen 13-vuotiaan vanhempien vaatimukset kovemmasta tuomiosta ja 20 000 euron vahingonkorvauksista.

Ratkaisu annettiin noin viikko sitten. Oikeudenkäynnissä julkiseksi tulivat onnettomuuspaikalta otetut valokuvat, jotka näyttävät tuhon jäljet. Ne voi katsoa artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja