Tehokas puhdistuskuuri: Näin pääset eroon kaljamahasta

Railakas juhlinta jättää kehoon kuona-aineita ja vitamiininpuutoksia. Näillä keinoilla onnistut puhdistamaan kehosi juhlien jälkeen.

Alkoholin nauttiminen jättää jälkensä erityisesti maksaan, ihoon ja mieleen. Alkoholin palamisen seurauksena elimistöön jää aldehydejä, ja railakasta juhlintaa mahdollisesti seuraava masentuneisuus on usein osaltaan seurausta muun muassa B-vitamiinien puutoksesta.

Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja kertoo alkoholin jättävän jälkeensä elimistölle haastavan tilan ja juhlinnan jälkeen elimistössä voi olla selkeitä vajauksia esimerkiksi B-ryhmän vitamiineista ja suoloista.

Vitamiinitasapainon saa palautettua Halmetojan mukaan joko kaupoista saatavilla vitamiinilisillä tai yksinkertaisesti nauttimalla vitamiineja sisältäviä hedelmiä. Esimerkiksi erilaiset melonit sisältävät paljon hyödyllistä B-vitamiinia.

Kaljamaha kuriin lehtivihreällä

Halmetojan mukaan hyviä keinoja kehon ja ihon puhdistukselle ovat yksinkertaisesti riittävä hapensaanti ja liikunta. Elimistön lymfajärjestelmää saa kiihdytettyä esimerkiksi ulkoilulla ja saunomisella. Erityisen tehokasta on hypätä saunan jälkeen viileään veteen, jolloin verenkierto maksimoituu.

Aktiivisemmin alkoholia nauttivalle tuttu ilmiö voi olla myös niin sanottu "kaljamaha". Halmetoja kertoo, että kyseinen ilmiö johtuu osaltaa huomattavan pitkään ylirasitetusta maksasta, joka "turpoaa" ja saa aikaan kimpeän kaljamahan.

– Maksan toimintaa voi tukea erityisen tehokkaasti lehtivihreällä. Tehosekoittimessa tai mehulingossa voi valmistaa vaikkapa maksaa hellivän viherpirtelön tai -mehun, Halmetoja kertoo.

Eniten lehtivihreää sisältää eko- ja luontaistuotekauppojen valikoimasta löytyvä klorellajauheesta. Klorella on mikrolevää, joka sisältää lehtivihreän lisäksi muun muassa enemmän proteiinia kuin mikään ruoka tällä pallolla.

Halmetoja muistuttaa, että ihmisten tulisi huomioida maksaa ja sisäelimiä entistä paremmin alkoholia nauttiessaan.

Resepti: Elimistöä puhdistava vihersmoothie

- 1 avokado
- Puolikkaan sitruunan mehu
- 1 rkl viherjauhesekoitusta (klorella, nokkonen, vehnänoras tmv.)
- 1-2 kylmäpuristettua öljyä (esim. oliiviöljy tai hamppuöljy)
- 1 rkl hunajaa
- 1/2 tl merisuolaa
- 4 dl vettä

Paula Koski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja