Teethän ainakin nämä asiat, jos olet pitkään poissa kotoa? – "Harva asia juoruaa enemmän asunnon olevan tyhjillään"

Monella mökkikausi on jo alkanut tai ainakin pian alkamassa. Ennen kuin kodin jättää tyhjilleen, kannattaa kuitenkin muistaa muutama asia.

Jos mökillä tai muulla kesälomareissulla aikoo viettää pidempiä aikoja, on syytä muistaa muutama tärkeä toimenpide. Kerroimme aiemmin esimerkiksi, kuinka estää ikävä hajuhaitta kotona.

Rakennusyhtiö JM Suomen asuntomyyjä Sirpa Plyhm neuvoo tiedotteessa varmistamaan myös, että kodin ilmastointi on laitettu pienemmälle – ei kuitenkaan kokonaan pois päältä.

– Usein ajatellaan, että ilmastointia ei tarvitse pitää päällä asunnosta poissa ollessa. Kuitenkin ilmastoinnin sulkeminen saattaa aiheuttaa kosteutta huoneistoon. Samalla on hyvä katsoa, että pyykki- ja astianpesukoneiden hanat ovat varmasti kiinni, jotta mahdollisen vesivahingon riski pienenee.

Plyhm huomauttaa myös, että sähkölaitteita on hyvä ottaa irti seinästä mahdollisen ukkosen vuoksi, mutta samalla kannattaa miettiä, mitä kaikkia laitteita kytkee pois päältä.

– Esimerkiksi jääkaappia tai pakastinta ei kannata vahingossa kytkeä irti seinästä, elleivät ne ole tyhjiä ja sulatettuja jo valmiiksi, Plyhm muistuttaa tiedotteessa.

Jos jääkaappi jää päälle, varmista, ettei sinne jää matkasi aikana vanhaksi meneviä ruokia. Myös roskat on hyvä viedä ennen matkaa. Mieti myös, kuka hoitaa kukkien kastelun lomasi aikana.

Älä tee tätä somevirhettä

Pitkät poissaolot tarjoavat luonnollisesti tilaisuuksia varkaille. Plyhmin arvion mukaan suomalaisten yleisimpiä virheitä ennen mökille lähtöä onkin julistaa kesälomareissuaan sometileillä ja jättää asunto tyhjillään olevan näköiseksi.

– Suosittelen vahvasti, että lomasuunnitelmaa ei kerrota isolle määrälle ihmisiä sosiaalisessa mediassa, sillä varkaat löytävät sieltä myös tietoja. Oma koti kannattaakin jättää asutun näköiseksi, vaikka siellä ei olisikaan, sillä varas ei tiedä, onko poissaolosi lyhyt- tai pitkäaikainen.

Loman aikana tulevan postin määrää kannattaa myös miettiä etenkin silloin, jos asuu kerrostaloasunnossa.

– Kerrostalossa kannattaa asunnon väliovi jättää raolleen, jotta postit mahtuvat hyvin luukusta, Plyhm vinkkaa ja jatkaa:

– Harva asia juoruaa enemmän asunnon olevan tyhjillään kuin postiluukusta tursuava postiröykkiö.

Onko kotivakuutus kunnossa?

Poissa ollessakin voi sattua aina jotain. Plyhm kehottaakin kertaamaan kotivakuutuksen kattavuuden, jotta tiedät, mitä se korvaa vahingon sattuessa. On hyvä myös varmistaa, että huoltoyhtiö voi tarvittaessa tulla hätiin.

 Huolehdi siitä, että huoltoyhtiöllä on yhteystietosi ja tarvittaessa avain huoneistoon vahingon sattuessa.

Katso myös vinkit lemmikin matkalle mukaan ottamiseen:

Lemmikki mukaan matkalle – näillä ohjeilla onnistut! 11:53

Lähde: JM Suomi


Lue myös:

    Uusimmat