Hajuhaitta voi iskeä kotiisi lomasi aikana! Unohda vanhan kansan vinkki – ehkäise lemu näin

Kesäloman alkaessa ei kannata unohtaa pesualtaiden ja lattiakaivojen hajulukkojen kastelua. Jos tämän unohtaa, voi kotiin iskeä ikävä haju.

Tiesitkö, että viemärisi kaipaavat kastelua? Hajulukkojen pieni vesimäärä katkaisee ilmayhteyden viemäripisteen eri puolille estäen näin viemärikaasujen pääsyn huonetilaan.

– Normaalissa käytössä viemärin vesilukossa oleva vesimäärä pysyy riittävänä, toteaa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä tiedotteessa.

Jos pesualtaat ja lattiakaivot ovat kuitenkin pitkään käyttämättä esimerkiksi kesäloman aikana, vesi haihtuu pois erityisesti lämpimillä ilmoilla. Kuivuneesta vesilukosta viemärikaasut pääsevätkin sitten leviämään asuintiloihin.

Hajuhaitat on kuitenkin helppo välttää: viemäripisteisiin tulee juoksuttaa vähän vettä silloin tällöin. Jos joku käy luonasi kastelemassa kukkia lomasi aikana, voi hommaan lisätä myös viemärin vesilukkojen "kastelun".

– Sen sijaan vanhan kansan vinkkiä, jonka mukaan vesilukkoon lisätään ruokaöljyä, ei kannata käyttää. Viemäriin lasketut öljyt ja rasvat aiheuttavat viemärin tukkeutumista ja kuormittavat jäteveden puhdistamoja, Mäkinen muistuttaa.

Puhdista kaivo ennen kuin lähdet lomalle

Ennen lomille lähtöä kannattaa puhdistaa viemäripisteiden vesilukot.

Pesutilojen lattiakaivoihin kerääntyy hiuksia ja pesuainejäämiä, jotka luovat mehevät kasvuolosuhteet erilaisille bakteerialustoille hajuineen, tiedotteessa muistutetaan.

– Lattiakaivot kannattaa pestä säännöllisesti. Homma sujuu helposti nostamalla lattiakaivon ritilä pois ja puhdistamalla sen alla oleva pesä, Mäkinen kertoo.

Aiemmin kerroimme rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakunvinkeistä koskien kodin kevätsiivousta.

– Yksi hyvä niksi on kaataa edellisenä iltana kaivoon pesuainetta ja antaa pesuaineen muhia siellä yön yli. Tämä helpottaa huomattavasti itse pesua seuraavana päivänä, Hakku vinkkasi.

Hakun mukaan pahimpia virheitä lattiakaivoa puhdistaessa on se, että laittaa vesilukon huonosti paikoilleen.

– Tällöin kaivosta saattaa alkaa tulla epämiellyttäviä hajuja.

Jos viemärit eivät vedä kunnolla tai hajua esiintyy normaalin käytön aikana, pyydä apuun LVI-ammattilainen. 

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Lue myös:

    Uusimmat