Teemu Pukin maalisade purettiin atomeiksi: suomalaisen osumat täynnä yksityiskohtia – Huuhkajat-tähden hankinta tyrmättiin: "Saimme rajua kritiikkiä"

Huuhkajien ykköstähden Teemu Pukin mielessä lienee ollut kosolti kysymysmerkkejä tulevasta, kun Norwich putosi kesällä kauden mittaisen Valioliiga-visiitin jälkeen takaisin Mestaruussarjaan. Nyt pelaajan ja seuran näkymät ovat selkeästi valoisammat.

Sarjan kaikki joukkueet ovat pelanneet 18 ottelua. Kanarianlinnut johtavat liigaa kolmen pisteen erolla ennen Bournemouthia. Tarina tuntuu tutulta puolentoista vuoden takaa. Norwich on Mestaruussarjan piikkipaikalla matkalla Valioliigaan, Pukki joukkueen ykköstähtenä.

Yhdeksällä osumalla sarjan maalipörssin viidentenä oleva suomalainen osui viikonloppuna sadannessa Norwich-ottelussaan kahdesti, kun joukkue haki maistuvan 2-1-vierasvoiton Blackburnista.

Maalit nostivat seurahistorian 24. parhaan maalintekijän osumien määrän Norwichissa yhteensä 50:een. Pukki jakaa sijoituksen seuran kaikkien aikojen maalitilastossa vuoden 1966 maailmanmestarijoukkueeseen kuuluneen Martin Petersin kanssa.

The Athletic löysi 118 vuotta vanhan seuran kaikkien aikojen parhaan ulkomaalaisen maalintekijän osumien takaa muutakin.

Vain kolme pelaajaa Norwich-historiassa on osunnut 0,50 maalin ottelukeskiarvolla verkkoja heiluttanutta Pukkia tehokkaammin.

Puolet KTP-kasvatin maaleista on syntynyt yhdellä kosketuksella ja 82 prosenttia niin sanotun viiden metrin viivan ja rangaistusalueen rajan välistä. 62 prosenttia maaleista on uponnut maalin alanurkkaan.

Alapuolelle upotetussa twiitissä Pukin Norwich-uran kaikki maalit

Seuran päävalmentaja Daniel Farke kuvaili ensimmäisiä ajatuksiaan Pukista tämän hankkimisen ollessa pöydällä Norwichissa.

– Minulla oli päässäni uran alkuvaihe, kun hän oli aika nuori ja pelasi Schalkessa Saksassa. Huomasin hänen olleen hieman liian nuori huipputasolle, mutta hänellä oli tämä vaisto, se jokin, jota et voi oppia. Jääkylmä maalin edessä ja tieto, missä on oltava, jos haluaa tehdä maaleja, Farke sanoi The Athleticille.

Vaikka Pukki saapui Norwichiin ilmaiseksi, Farke kertoo seuran saaneen julkista ryöpytystä ratkaisusta.

– Saimme rajua kritiikkiä siitä, että toimme seuraan ilmaisella siirrolla pelaajan, joka ei ollut tarpeeksi hyvä skotlantilaiseen jalkapalloon. Miksi hän menestyisi sen jälkeen Englannin kentillä? Näimme kuitenkin hänen kykynsä.

– Tietysti se oli pieni riski, mutta puhuimme hänen kanssaan, ja meille jäi hyvä tunne hänen persoonallisuudestaan ja katsoimme monia hänen otteluitaan. Meillä oli tunne, että hän voisi olla täydellinen kuorrutus kakkuumme, jota tarvitsimme seuraavan askeleen ottamiseen seurana. Ja mikä hankinta se olikaan. Se oli nerokas, Farke kuvaili.

Pukin menestyksen tärkeä airut on ollut argentiinalainen Emiliano Buendia. 23-vuotias keskikenttäpelaaja saapui Norwichiin Getafesta kesällä 2018, jolloin Pukki oli ehtinyt tehdä seuralle jo 19 maalia.

Sen jälkeen Buendia on alustanut Pukin maaleista yli 25 prosenttia. Pukin tavarantoimittajan ykköstuote on ollut läpisyöttö.

Päävalmentaja Farke muistutti Pukin panoksesta, joka sisältää muutakin kuin vain maalien tekemistä.

– Meidän kaikkien tulisi arvostaa, millainen pelaaja meillä onkaan. Hän oli (Blackburnia vastaan) periksiantamaton. Kun katsotaan vaikka toista maaliamme, hänen roolinsa oli olennainen myös siinä, miten voitimme pallon ensin itsellemme.

– Teemu tietää, kuinka paljon vastuuta hänen olkapäillään on, mutta hän käsittelee kaiken tämän suurella nöyryydellä. On ilo saada työskennellä hänen kanssaan jokainen päivä, Farke päätti.

Huuhkajat-kärjen osumat ovat olleet tilastojen mukaan myös merkityksellisiä. Lähes puolet osumista on avannut Norwichin maalitilin ottelussa. Osumista kolmannes on ollut kamppailun avausmaaleja.

Pukki on vienyt Norwichin johtoon 23 kertaa. Näistä osumista 18 on johtanut keltapaidat lopulta myös voittoon.


Lue myös:

    Uusimmat