Tee itse ihanat jääkuutiot ja lyhdyt

Vähäluminen talvi ei vielä anna periksi rakentaa lumilyhtyjä ja -linnoja, mutta voit käyttää pakkaset hyödyksi ja koristella pihasi ja parvekkeesi jäälyhdyillä ja jääkuutioilla.

Pakkasen paukkuessa on hyvä aika tehdä jäälyhtyjä pimeiden iltojen iloksi. Erikokoisia ja muotoisia lyhtyjä voi myös helposti koristella.

Voit koristella lyhdyt tai pelkät kauniit jääkuutiot elintarvikeväreillä, vesiväreillä, silkkipaperein, havunoksin, kukkasin ja mitä mieleesi tuleekin. Muista, jos käytät kukkasia, muista laittaa ne väärinpäin - kun kaadat lyhdyn, pohja onkin katto!

Jääkuutiot

Kauniit jääkuutiot askartelet helposti maito-, mehu- ja jugurttitölkeistä. Pese tyhjät tölkit, täytä kylmällä vedellä. Voit värjätä veden vesiväreillä, mehulla tai elintarvikeväreillä. Lisää mahdolliset koristeet. Jos haluat tehdä erivärisiä kerroksia, jäädytä aina yhden värikerroksen jälkeen, etteivät värit sekoitu.

Kun vesi on jäätynyt, nosta tölkki sulamaan hetkesi, ja revi tölkki irti jääkuutiosta.

Voit laittaa kuutiot ihan sellaisenaan kaunistamaan pihaa, tai jos haluat, voit tehdä niistä lyhdyn. Askartele useampi jääkuutio ja lado ne sitten päällekkäin tiilien tapaan. Aseta tuikku keskelle jäävään tilaan.

Helpot ja nopeat lyhdyt

Yksinkertainen ja varma tapa onnistua lyhdyn teossa, on käyttää kuivakakkuvuokaa, jossa on jo valmiiksi reikä keskellä. Täytä kylmällä vedellä ja vie pakastumaan.

Voit myös käyttää mitä tahansa astiaa, joka kestää jäätymisen. Pienet astiat ja kakkuvuuat voit myös jäädyttää pakastimessa

Jäädytä perinteisesti ämpärissä

Perinteisesti jäälyhdyt on totuttu tekemään jäädyttämällä vettä ämpärissä.

Laita ämpäriin kylmää vettä ja vie ulos jäätymään. Kun vesi on reunoilta jäätynyt, tuo ämpäri sisälle sulamaan hetkeksi, tai kastele ulkopinta kuumalla vedellä. Vie takaisin ulos ja kippaa ämpäri ylösalaisin. Reunoilta ja päältä jäätynyt vesi irtoaa ämpäristä kimpaleena.

Sen sisus on vielä sula, joten voit kipata ylimääräisen veden pois, ja sinulla on hieno, ontto lyhty. Jos kimpale on jäätynyt umpeen, koverra vaikka voiveitsellä reikä kattoon, ja kaada sula vesi pois.

Voit myös laittaa kaksi ämpäriä päällekkäin. Laita molempiin vettä, nosta sitten pienempi ämpäri isomman ämpärin sisään ja jätä jäätymään.

Muista että vesi laajenee jäätyessään, eli älä täytä ämpäriä piripintaan. Vahtimalla jäätymistä huomaat myös milloin on oikea aika kipata jääkimpale ämpäristä, ja näin estää ämpärin halkeaminen.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat