Katja Kokkonen teki juhlavaa kesäjuomaa itse ja säästi näin juhlatarjoilukuluissa.
Juhlatarjoiluissa voi säästää pitkän pennin, jos näkee hieman vaivaa. Tämän huomasi Katja Kokkonen valmistellessaan lapsensa rippijuhlia.
Katja jakoi Facebookin suosittuun säästöryhmään vinkkinsä suosittuun juhlajuomaan liittyen.
– Rippijuhliin Louhisaaren juomaa. Kaupassa 19,53 euroa per litra ja omatekoiselle tuli hintaa noin 0,20 euroa per litra – jos en laske sähköä, mikä meni 15 vesilitran keittämiseen.
Louhisaaren juoma on perinteinen, mustaherukanlehdistä valmistettava suomalainen kesäjuoma. Louhisaaren juomaa kutsutaan myös nimillä Marskin sima tai Marskin samppanja – yhteys marsalkka Mannerheimiin on ilmeinen, sillä juoma yhdistetään hänen syntymäkartanoonsa Louhisaareen.
Kaupoissa ja Alkossa Louhisaaren juomaa myydään esimerkiksi nimellä Lehtikuohu. Sen litrahinta voi hieman paikasta riippuen olla helposti 18–20 euroa.
Lue myös: Tiesitkö? Näin voit "tienata enemmän", kun palautat pulloja
Ennakkosuunnittelu tuo säästöä juhlatarjoiluissa
Katja kertoo MTV Uutisille säästävänsä monella muullakin tavalla juhlajärjestelyissä. Esimerkiksi pihakalusteita hän lainaa naapureilta ja juhlatarjoilut yrittää mitoittaa niin, ettei hävikkiä tulisi.
– Toki haasteita luo karjalainen luonne, että pöydät pitää notkua, Katja nauraa.
Myös ennakkosuuunnittelu on tärkeää, jotta juhlatarjoiluiden kanssa ei iske paniikki. Katja leipoo osan tarjoiluista jo ennakkoon pakastimeen.
– Hyödynnän myös luonnon antimia koristeluissa, kakuissa ja pöytäkoristeissa.
Lue myös: Ruokatoimittajan takuuvarma lohitahna – ohje, jonka kaikki haluavat!
Näin teet itse Louhisaaren juomaa
Louhisaaren juomasta on olemassa erilaisia reseptiversioita. Alkuperäinen Louhisaaren juoma valmistetaan siman tapaan hiivaa hyödyntäen, jolloin siitä tulee kuohuva juoma.
Toinen vaihtoehto on hyödyntää sitruunahappoa, jolloin loppuloksena on kuplaton juoma, ellei joukkoon lisää esimerkiksi kivennäisvettä.
Nämä molemmat ohjeet ovat Marttojen käsialaa:
Louhisaaren juoma hiivalla
2 sitruunaa
3–4 l tuoreita, pakastettuja tai 100 g kuivattuja mustaherukanlehtiä
500 g sokeria
5 l vettä
1/4 tl hiivaa
- Pese sitruunat harjalla ja kuumalla vedellä. Huuhtele hyvin. Suosi halutessasi luomusitruunoita.
- Kuori keltainen osa, poista valkoinen osa ja viipaloi sitruunat.
- Laita sitruunan kuoret ja viipaleet, huuhdotut mustaherukanlehdet, sokeri ja kiehuva vesi sankoon.
- Anna jäähtyä käden lämpöiseksi.
- Siivilöi juoma. Liuota hiiva haaleaan vesitilkkaan ja kaada juoman joukkoon.
- Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
- Pullota ja säilytä viileässä muutaman päivän ajan ennen tarjoamista.
Louhisaaren juoma sitruunahapolla
5 l vettä
4 l mustaherukanlehtiä
25 g sitruunahappoa
500 g sokeria
(kivennäisvettä)
- Kuumenna vesi kiehuvaksi.
- Kaada se huuhdottujen mustaherukanlehtien päälle.
- Lisää joukkoon sitruunahappo hyvin sekoittaen.
- Peitä astia kannella ja anna juoman tekeytyä huoneenlämmössä noin 12 tuntia.
- Siivilöi lehdet pois. Lisää lopuksi sokeri. Sekoita hyvin.
- Säilytä kylmässä.
Vinkki: Voit lisätä joukkoon kivennäisvettä. Juomaa voit käyttää myös erilaisissa juomasekoituksissa. Voit myös pakastaa juoman.
Lue myös: Marjaana sen keksi: Teki syöttötuolista juottotuolin
Katso myös: Näin voit "tienata enemmän", kun palautat pulloja
1:04Tiesitkö jo tämän pullonpalautuskikan?