"Täytyisi olla täysin topless" – Shikaani: Emma Kimiläisen sopimukseen lisättiin pöyristyttävä ehto: "Nyt lopeta"

Rata-autoilija Emma Kimiläinen, 31, paljasti Shikaani-podcastissa, että hänelle esitettiin vuonna 2010 yhtäkkiä pöyristyttävä ehto pitkälle edenneissä sopimusneuvotteluissa Indy Lights -sarjan talliin.

Vuosina 2010–13 Kimiläinen ei kilpaillut ollenkaan. Paitsi että rahoituksen kanssa oli hankaluuksia, eteen tuli myös kummallisia, autourheilumaailmaa Kimiläisen mukaan kuvastaneita tilanteita.

Kimiläinen vaikutti olleen jo hyvin lähellä Formula 3 -sopimusta, ja hänen asioitaan hoitanut ruotsalainen Stefan Johansson matkusti viimeiseen tapaamiseen Sveitsiin. Paikalla ei ollut kuitenkaan ketään ottamassa häntä vastaan, ja sopimusneuvottelut osoittautuivat huijaukseksi.

Toisessa tapauksessa vuonna 2010 oli Kimiläisen mukaan jo sovittu, että hän pääsisi ajamaan Indy Lights -sarjaa Yhdysvaltoihin. Kimiläisen ei tarvitsisi tuoda rahoitusta mukanaan, vaan talli kertoi hoitaneensa sen. Suomalaiskuski vain muuttaisi Yhdysvaltoihin.

– Keskustelut olivat edenneet tosi pitkälle. Olin sanonut, että jos minun ei kerran tarvitse tuoda sinne mitään yhteistyökumppaneita, haluan tietää, keitä tallin yhteistyökumppanit ovat. Minulle on tosi tärkeää tietää, keitä edustan, Kimiläinen selvitti podcastissa.

Henkilö, jonka kanssa Kimiläinen keskusteli, ei kuitenkaan ensimmäisissä keskusteluissa tätä kertonut.

– Minä olin jo oikeasti lähdössä sinne, mutta sanoin, että en hanki lentolippuja ennen kuin kerrotte minulle, mikä tämä yhteistyökumppani on.

Tässä kohtaa Kimiläinen sai kuulla pöyristyttävästä ehdosta.

– Sitten sieltä tuli, että meillä on pieniä erimielisyyksiä tämän yhteistyökumppanin kanssa. Tilanne on nyt se, että oli alun perin sovittu, että olisit "in the bikinis", mutta nyt täytyisi olla täysin topless.

– Minä olin, että anteeksi mitä. Mikä juttu?

Kimiläiselle vastattiin, että yhteistyökumppani oli "erittäin korkealaatuinen miestenlehti".

– Nyt lopeta. Nyt menee hurjaksi tämä touhu, Kimiläinen sanoi.

– Nyt täytyy sanoa sellainen juttu, että jos se ei riitä, että me voitamme ne kilpailut ja saamme sitä kautta huomion, minä en ala a) riisumaan ja b) olemaan missään seksistisissä kuvissa. Minä en syy sieluani tuollaiseen.

Kimiläinen ei kyseiseen talliin siirtynyt. Hänen kanssaan keskustellut henkilö sanoi lopulta ymmärtäneensä Kimiläisen kannan sen myötä, että hänellä oli oma tytär.

"Voivat tuntea piston sydämessään"

Kimiläinen palasi "topless-tapaukseen" myöhemmin sosiaalisessa mediassa. Hän korosti, ettei Indy Lights liity tapaukseen sarjana.

– Yksilöt tekevät aina nämä päätökset, ja nämä erityiset yksilöt voivat luultavasti tuntea piston sydämessään ilman että julkaisen nimiä. Se ei auttaisi ketään, Kimiläinen kirjoitti.

Suomalaiskuski luonnehtii tarjouksen näyttävän nykyään absurdilta ja väärältä, mutta huomauttaa maailman olleen 10 vuotta sitten erilainen. Kimiläinen kokee maailman ja moottoriurheilun muuttuneen ajan saatossa tasa-arvon ja monimuotoisuuden osalta paremmaksi.

– Yhä on paljon työtä tehtävänä, mutta viime vuosina on otettu valtavia askelia, kiitos kaikkien upeiden, lahjakkaiden naiskuskien, jotka menestyvät radoilla ympäri maapallon, ihmisten, jotka antavat mahdollisuuden menestyä, W Series Racingin, Me too -kampanjan, FIA Women In Motorsportin, median ja monien yksittäisten puolestapuhujien, kuskien ja kannattajien, Kimiläinen perkasi.

Kimiläinen ajoi vuonna 2019 pelkästään naiskuskeille tarkoitettua W Series -sarjaa. Tänä vuonna sarjaa ei ajettu koronaviruspandemian vuoksi, mutta ensi vuonna sarjalle on luvassa lisänäkyvyyttä, kun sen kahdeksan osakilpailua ollaan ajamassa F1-viikonloppujen yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat