Täytekakku
Vinkkejä sokerikakkutaikinaan:
- Tarkista, että vatkauskulho ja vatkain ovat puhtaita ja kuivia
- Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita
- Vatkaa munasokerivaahtoa riittävän kauan. Vaahto on tarpeeksi kestävää kun sen väri vaalenee ja pinnassa pysyy hetken vatkaimella valutettu kuvio.
- Sekoita kuiva-aineet keskenään, lisää ne vaahtoon siivilöiden varovasti sekoittaen.
- Voitele vuoka huolellisesti
Sokerikakkupohja
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 1 dl vehnäjauhoja ja 1/2 dl kaakaojauhetta)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vuoan voiteluun:
Margariinia
Korppujauhoja
1. Voitele pyöreä tasapohjainen kakkuvuoka margariinilla. Kaada vuokaan korppujauhoja ja pyörittele jauhoja vuoassa tiskialtaan päällä niin, että jauhot tarttuvat myös vuoan reunoille.
2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
3. Sekoita kulhossa vehnä-, kaakao- ja perunajauhot sekä leivinjauhe.
4. Riko kananmunat toiseen kulhoon. Lisää sokeri. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. (Testaa valmis vaahto: Nosta vatkain ylös ja pyöräytä taikinan päälle kahdeksikko vatkaimesta valuvalla taikinalla. Jos kahdeksikkokuvio pysyy taikinan päällä hetken aikaa, on vaahto valmis.) 5. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla. Sekoita varovasti ja vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Liika sekoittaminen vähentää kuohkeutta.
6. Kaada taikina välittömästi voideltuun vuokaan.
7. Paista 200 asteisen uunin alaosassa uuniritilän päällä noin 30 minuuttia. (Kakun kypsyyttä voi kokeilla coctailtikulla. Työnnä tikku kakun keskikohtaan. Jos tikkuun tarttuu raakaa taikinaa, jatka kypsennystä)
8. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa. Kumoa tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä loppuun.
Herukkaleivokset
Pohja:
5 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl persikoiden lientä sitruunamehulla terästettynä
Täyte:
5 liivatelehteä
200 g mustaherukoita
2 rkl mustaherukkamehua
200 g maustamatonta kevyt tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
Pinnalle:
100 g maustamatonta kevyt tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
2 dl mustaherukkahyytelöä suklaalastuja
Valmista pohja: Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon yhdistetyt kuivat aineet samalla varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperille uunipannulle. Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan Kostuta pohjat sitruunamehulla terästetyllä säilykepersikoiden liemellä.
Valmista täyte: Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään 10 minuuttia. Valuta mustaherukat ja säästä mehu. Soseuta marjat ja vaahdota kerma. Lisää tuorejuustoon sokeri, vaniljasokeri ja mustaherukkasose. Yhdistä tuorejuustoseos varovasti nostellen kermavaahtoon. Liuota liivatelehdet kiehuvaan mustaherukkamehuun ja sekoita tuorejuusto-kermaseokseen ohuena nauhan koko ajan varovasti sekoittaen.
Levitä täyte toiselle pohjalle. Nosta toinen pohja päälle. Peitä kevyesti kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Paloittele 12 leivokseksi.
Sekoita tuorejuusto, vaahdotettu kerma ja sokeri. Jaa jokaiselle leivokselle tasaisesti nokare kerma-tuorejuustovaahtoa. Laita silmäksi teelusikallinen mustaherukkahyytelöä. Koristele persikan paloilla, sitruunamelissalla ja suklaalastuilla.
Sekoita tuorejuusto, vaahdotettu kerma ja sokeri. Jaa jokaiselle leivokselle tasaisesti nokare kerma-tuorejuustovaahtoa. Laita silmäksi teelusikallinen mustaherukkahyytelöä. Koristele persikan paloilla, sitruunamelissalla tai suklaalastuilla.
Raparperikakku
1 (4 munaa) sokerikakkupohja
Väliin:
2 dl raparperihilloketta tai mansikkahilloa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa
sokeria
Kostutukseen:
1-2 dl sitruunasoodaa
Kuorrutukseen:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa
n. 1 dl sokeria 1-2 tl vaniljasokeria
Raparperipinta:
1 l raparperia
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
4 dl mansikkamehua (reilusti laimennettuna)
3 dl sokeria
1. Valmista sokerikakku perusohjeen mukaisesti. Korvaa osa jauhoista kaakaojauheella.
2. Valmista raparperipinta hyvissä ajoin jo edellisenä päivänä. Kuori raparperit ohuelti. Leikkaa varret noin 3 cm pituisiksi paloiksi. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi lastuiksi. Kiehauta mansikkamehu, inkiväärit ja sokeri kattilassa. Lisää lämpimään nesteeseen raparperinpalat ja anna liemen jäähtyä raparperien kanssa huoneenlämmössä yön yli. Raparperinpalat kypsyvät ja maustuvat samalla.
3. Valmista täyte. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, kermavaahto ja raparperihilloke varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei laskeudu. Mausta sokerilla. Leikkaa jäähtynyt sokerikakku kolmeen osaan. Kostuta kerrokset sitruunasoodalla ja täytä raparperi-kermarahkalla. Kostuta päällimmäisin kerros hieman muita kerroksia runsaammin. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.
4. Valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, kermavaahto ja sokerit varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei laskeudu. Levitä kermarahka täytetyn kakun reunoille lusikalla reippaasti levitellen. Leivitä täytettä ohut kerros myös kakun päälle. Koristele kakun pinta raparperin paloilla.
Raparperihilloke
1,5 l raparperinpaloja
n. 1 dl vettä
2 kanelitankoa
n.1/2 kg hillosokeria
Keitä raparperinpaloja ja kanelitankoa vedessä. Lisää hillosokeri vähitellen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Purkita hilloke kuumana pestyihin, kuumiin säilykepurkkeihin ja sulje huolellisesti keitetyillä metallikansilla. Nosta jäähtyneet purkit viileään.
Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli
Uusimmat
-
12:06
Cameron Diaz avautuu vanhemmuudestaan: "Äitikin on vain ihminen"
-
12:02
Terapeutti selittää, mikä kumppanissa usein ärsyttää: "Yksi yleisimmistä asioista, joista naiset valittavat"
-
11:57
MTV seuraa: Kalle Rovanperältä upea veto voittotaistelussa – Sébastien Ogierin röyhkeä taktikointi osui omaan nilkkaan
-
11:54
Asiantuntijalta paljastuksia Leijonien NHL-tähtien mailoista – yksi jättää ne ominaisuuksillaan varjoonsa: "Aikamoinen halko!"
-
11:31
Vihreiltä hurja tavoite työllisyysasteeseen tällä vuosikymmenellä – kaikille alle 25-vuotiaille tarjottava mahdollisuus koulutukseen
-
11:29
Britannia: Venäjää uhkaa pula miehittämättömistä lennokeista – MTV seuraa sotaa
-
11:21
Linkosuon leipomo sai hämyisen tekstiviestin: "Saatte maakaasua normaalisti" – leipomonjohtaja jännittää, värähtävätkö kaasumittarit
-
11:15
Leijonien MM-vastustajan toimissa erikoinen puute – "Aika paljon tasoitusta Suomeen nähden"
-
11:05
Miesten plastiikkakirurgian suosio on kasvussa – Sergey Hilman tiesi jo 15-vuotiaana haluavansa operoitavaksi: "Hiustenlähtö on suurin huolenaihe"
-
11:01
Mies ja nainen pahoinpitelivät potkulautailijan Lahdessa – vartijoilla täysi työ pitää mies kurissa, naiselta löytyi kirves
-
11:01
Venäjän ohjusisku tuhosi historiallisen rakennuksen – 11-vuotias lapsi loukkaantui, Zelenskyi kuvaili tekoa "absoluuttisen pahaksi"
-
10:54
Jos ratin takana menee sormi suuhun, toimi silloin näin – "Saattavat estää vahingon syntymisen"
-
10:46
Leijonien peluutuksessa yllätys! Tässä kokoonpano Itävalta-otteluun
-
10:34
Norjassa kuuden magnitudin maanjäristys
-
10:29
Olli Jokinen näkee Leijonien MM-esityksissä vaaran merkin – yhdellä tähdellä "apina selässä"
-
10:27
Hallitus laajentaisi verotietojen julkisuutta, vaikka sen taloushyötyä ei voida arvioida – elinkeinoelämä kummastelee kytköstä harmaan talouden torjuntaan
-
10:08
Boris Johnson puhui Erdoganin kanssa – Erdogan sanonut puhuvansa myös Suomen kanssa tänään
-
10:05
Bachelor-Timon ja Sonjan suhde syveni eron jälkeen läheiseksi ystävyydeksi – vastaavat nyt siihen, voisivatko harkita koskaan palaavansa yhteen
-
10:01
Turistit kaikkoavat Itä-Suomesta Venäjän takia ja kansainvälinen media käy hämmästelemässä – eteläkarjalaiset pysyttelevät levollisina: "Täällä ei mystifioida rajaa"
-
10:00
Sami Kapanen vitsaili Sami Vataselle kiekkojen heittämisestä faneille – totuus voi yllättää
-
Lataa lisää