Täytekakku
Vinkkejä sokerikakkutaikinaan:
- Tarkista, että vatkauskulho ja vatkain ovat puhtaita ja kuivia
- Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita
- Vatkaa munasokerivaahtoa riittävän kauan. Vaahto on tarpeeksi kestävää kun sen väri vaalenee ja pinnassa pysyy hetken vatkaimella valutettu kuvio.
- Sekoita kuiva-aineet keskenään, lisää ne vaahtoon siivilöiden varovasti sekoittaen.
- Voitele vuoka huolellisesti
Sokerikakkupohja
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 1 dl vehnäjauhoja ja 1/2 dl kaakaojauhetta)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vuoan voiteluun:
Margariinia
Korppujauhoja
1. Voitele pyöreä tasapohjainen kakkuvuoka margariinilla. Kaada vuokaan korppujauhoja ja pyörittele jauhoja vuoassa tiskialtaan päällä niin, että jauhot tarttuvat myös vuoan reunoille.
2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
3. Sekoita kulhossa vehnä-, kaakao- ja perunajauhot sekä leivinjauhe.
4. Riko kananmunat toiseen kulhoon. Lisää sokeri. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. (Testaa valmis vaahto: Nosta vatkain ylös ja pyöräytä taikinan päälle kahdeksikko vatkaimesta valuvalla taikinalla. Jos kahdeksikkokuvio pysyy taikinan päällä hetken aikaa, on vaahto valmis.) 5. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla. Sekoita varovasti ja vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Liika sekoittaminen vähentää kuohkeutta.
6. Kaada taikina välittömästi voideltuun vuokaan.
7. Paista 200 asteisen uunin alaosassa uuniritilän päällä noin 30 minuuttia. (Kakun kypsyyttä voi kokeilla coctailtikulla. Työnnä tikku kakun keskikohtaan. Jos tikkuun tarttuu raakaa taikinaa, jatka kypsennystä)
8. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa. Kumoa tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä loppuun.
Herukkaleivokset
Pohja:
5 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl persikoiden lientä sitruunamehulla terästettynä
Täyte:
5 liivatelehteä
200 g mustaherukoita
2 rkl mustaherukkamehua
200 g maustamatonta kevyt tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
Pinnalle:
100 g maustamatonta kevyt tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
2 dl mustaherukkahyytelöä suklaalastuja
Valmista pohja: Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon yhdistetyt kuivat aineet samalla varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperille uunipannulle. Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan Kostuta pohjat sitruunamehulla terästetyllä säilykepersikoiden liemellä.
Valmista täyte: Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään 10 minuuttia. Valuta mustaherukat ja säästä mehu. Soseuta marjat ja vaahdota kerma. Lisää tuorejuustoon sokeri, vaniljasokeri ja mustaherukkasose. Yhdistä tuorejuustoseos varovasti nostellen kermavaahtoon. Liuota liivatelehdet kiehuvaan mustaherukkamehuun ja sekoita tuorejuusto-kermaseokseen ohuena nauhan koko ajan varovasti sekoittaen.
Levitä täyte toiselle pohjalle. Nosta toinen pohja päälle. Peitä kevyesti kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Paloittele 12 leivokseksi.
Sekoita tuorejuusto, vaahdotettu kerma ja sokeri. Jaa jokaiselle leivokselle tasaisesti nokare kerma-tuorejuustovaahtoa. Laita silmäksi teelusikallinen mustaherukkahyytelöä. Koristele persikan paloilla, sitruunamelissalla ja suklaalastuilla.
Sekoita tuorejuusto, vaahdotettu kerma ja sokeri. Jaa jokaiselle leivokselle tasaisesti nokare kerma-tuorejuustovaahtoa. Laita silmäksi teelusikallinen mustaherukkahyytelöä. Koristele persikan paloilla, sitruunamelissalla tai suklaalastuilla.
Raparperikakku
1 (4 munaa) sokerikakkupohja
Väliin:
2 dl raparperihilloketta tai mansikkahilloa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa
sokeria
Kostutukseen:
1-2 dl sitruunasoodaa
Kuorrutukseen:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa
n. 1 dl sokeria 1-2 tl vaniljasokeria
Raparperipinta:
1 l raparperia
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
4 dl mansikkamehua (reilusti laimennettuna)
3 dl sokeria
1. Valmista sokerikakku perusohjeen mukaisesti. Korvaa osa jauhoista kaakaojauheella.
2. Valmista raparperipinta hyvissä ajoin jo edellisenä päivänä. Kuori raparperit ohuelti. Leikkaa varret noin 3 cm pituisiksi paloiksi. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi lastuiksi. Kiehauta mansikkamehu, inkiväärit ja sokeri kattilassa. Lisää lämpimään nesteeseen raparperinpalat ja anna liemen jäähtyä raparperien kanssa huoneenlämmössä yön yli. Raparperinpalat kypsyvät ja maustuvat samalla.
3. Valmista täyte. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, kermavaahto ja raparperihilloke varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei laskeudu. Mausta sokerilla. Leikkaa jäähtynyt sokerikakku kolmeen osaan. Kostuta kerrokset sitruunasoodalla ja täytä raparperi-kermarahkalla. Kostuta päällimmäisin kerros hieman muita kerroksia runsaammin. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.
4. Valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, kermavaahto ja sokerit varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei laskeudu. Levitä kermarahka täytetyn kakun reunoille lusikalla reippaasti levitellen. Leivitä täytettä ohut kerros myös kakun päälle. Koristele kakun pinta raparperin paloilla.
Raparperihilloke
1,5 l raparperinpaloja
n. 1 dl vettä
2 kanelitankoa
n.1/2 kg hillosokeria
Keitä raparperinpaloja ja kanelitankoa vedessä. Lisää hillosokeri vähitellen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Purkita hilloke kuumana pestyihin, kuumiin säilykepurkkeihin ja sulje huolellisesti keitetyillä metallikansilla. Nosta jäähtyneet purkit viileään.
Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli
Uusimmat
-
11:03
Avioero ja 90-luvun lama eivät estäneet taikuri Simo Aallon haaveita – elättänyt itsensä taikuudella jo yli 30 vuotta: ”Jouduin maksamaan farmariautonkin kolminkertaisesti”
-
11:02
"Historian suurin" autoilijoiden mielenosoitus vaatii loppua kustannusten nousulle – Facebook-ryhmästä tuli yli 200 000 suomalaisen kansanliike: "Viesti hallitukselle on aika selvä"
-
10:53
Kainuussa ja Savossa on vain vähän tartuntoja – pitäisikö ne eristää muusta korona-Suomesta?
-
10:51
Kiinan teollisuus toipui koronapandemian syövereistä – vienti kasvaa kohisten
-
10:49
Kaapo Kakko laittoi pystyyn melkoisen näytöksen NHL:ssä – ”Suorastaan likaista”
-
10:20
Näpistäjä veti muovikuula-aseen esiin ja uhkasi sillä myyjää Huittisissa – poliisi on kuulustellut epäiltyä, henkilö vapautettu
-
10:14
THL antoi pelottavan koronaskenaarion jopa yli 11 000 päivätartunnasta – mihin se perustuu?
-
09:56
Mieletöntä taituruutta! Aleksander Barkov nöyryytti Mikael Granlundia NHL:ssä – joukkuekaverin reaktio ei jätä mitään epäselväksi
-
09:52
Meghan jätti hovin taakseen lähes tasan vuosi sitten – nämä olivat kohuherttuattaren murtuneet viimeiset sanat ennen syrjään astumista
-
09:47
Voiko kyseessä olla edes sama lemmikki? Tämän koiran trimmaus meni aivan penkin alle – "He antoivat sinulle väärän koiran"
-
09:37
Kalastaja ei voinut uskoa onneaan, kun uistimeen tarttui hai – nälkäinen krokotiili puuttui kuitenkin peliin ja nappasi saaliin itselleen
-
09:37
Myanmarissa jälleen protesteja, Suu Kyin NLD-puolueen tiloja ratsattiin – Protestit vaatineet jo yli 50 ihmisen hengen
-
09:36
NHL-seuran vierasreissu sai ”epätodellisen” käänteen – hotellilla odotti ottelun jälkeen melkoinen yllätys
-
09:17
Lumipyry jatkuu tänään suurimmassa osassa Suomea, liikennesää paikoin vaarallinen – pakkanen kolkuttelee ovella ensi viikolla
-
09:09
Slovenia luisuu Unkarin ladulle: Donald Trumpia ihaileva pääministeri solvaa toimittajia ja pyrkii vaientamaan maan uutistoimiston
-
08:56
MTV seuraa koronan etenemistä: Epidemian kiihtyminen jatkuu – THL:ltä hurjia lukuja ensi kuun tartuntatilanteesta
-
08:55
Ensin Michelin-ravintola muuttui "sushitehtaaksi", nyt Sasu Laukkosella on jälleen ässä hihassa – keksi nerokkaan lounastuotteen, jota "oikeastaan kukaan ei vielä tee"
-
08:54
Paavin Irakin-kiertomatkan vaarallisin osuus alkoi
-
08:51
NHL:n yön suomalaiset: Jesse Puljujärven maalisaldo paisuu – Kaapo Kakko pisteille paluuottelussaan
-
08:21
Milloin alle 12-vuotiaita lapsia voidaan alkaa rokottaa Suomessa koronavirusta vastaan? Asiantuntija vastaa
-
Lataa lisää