Vinkkejä sokerikakkutaikinaan:
- Tarkista, että vatkauskulho ja vatkain ovat puhtaita ja kuivia
- Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita
- Vatkaa munasokerivaahtoa riittävän kauan. Vaahto on tarpeeksi kestävää kun sen väri vaalenee ja pinnassa pysyy hetken vatkaimella valutettu kuvio.
- Sekoita kuiva-aineet keskenään, lisää ne vaahtoon siivilöiden varovasti sekoittaen.
- Voitele vuoka huolellisesti
Sokerikakkupohja
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 1 dl vehnäjauhoja ja 1/2 dl kaakaojauhetta)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vuoan voiteluun:
Margariinia
Korppujauhoja
1. Voitele pyöreä tasapohjainen kakkuvuoka margariinilla. Kaada vuokaan korppujauhoja ja pyörittele jauhoja vuoassa tiskialtaan päällä niin, että jauhot tarttuvat myös vuoan reunoille.
2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
3. Sekoita kulhossa vehnä-, kaakao- ja perunajauhot sekä leivinjauhe.
4. Riko kananmunat toiseen kulhoon. Lisää sokeri. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. (Testaa valmis vaahto: Nosta vatkain ylös ja pyöräytä taikinan päälle kahdeksikko vatkaimesta valuvalla taikinalla. Jos kahdeksikkokuvio pysyy taikinan päällä hetken aikaa, on vaahto valmis.) 5. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla. Sekoita varovasti ja vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Liika sekoittaminen vähentää kuohkeutta.
6. Kaada taikina välittömästi voideltuun vuokaan.
7. Paista 200 asteisen uunin alaosassa uuniritilän päällä noin 30 minuuttia. (Kakun kypsyyttä voi kokeilla coctailtikulla. Työnnä tikku kakun keskikohtaan. Jos tikkuun tarttuu raakaa taikinaa, jatka kypsennystä)
8. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa. Kumoa tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä loppuun.
Herukkaleivokset
Pohja:
5 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl persikoiden lientä sitruunamehulla terästettynä
Täyte:
5 liivatelehteä
200 g mustaherukoita
2 rkl mustaherukkamehua
200 g maustamatonta kevyt tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
Pinnalle:
100 g maustamatonta kevyt tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
2 dl mustaherukkahyytelöä suklaalastuja
Valmista pohja: Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon yhdistetyt kuivat aineet samalla varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperille uunipannulle. Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan Kostuta pohjat sitruunamehulla terästetyllä säilykepersikoiden liemellä.
Valmista täyte: Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään 10 minuuttia. Valuta mustaherukat ja säästä mehu. Soseuta marjat ja vaahdota kerma. Lisää tuorejuustoon sokeri, vaniljasokeri ja mustaherukkasose. Yhdistä tuorejuustoseos varovasti nostellen kermavaahtoon. Liuota liivatelehdet kiehuvaan mustaherukkamehuun ja sekoita tuorejuusto-kermaseokseen ohuena nauhan koko ajan varovasti sekoittaen.
Levitä täyte toiselle pohjalle. Nosta toinen pohja päälle. Peitä kevyesti kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Paloittele 12 leivokseksi.
Sekoita tuorejuusto, vaahdotettu kerma ja sokeri. Jaa jokaiselle leivokselle tasaisesti nokare kerma-tuorejuustovaahtoa. Laita silmäksi teelusikallinen mustaherukkahyytelöä. Koristele persikan paloilla, sitruunamelissalla ja suklaalastuilla.
Sekoita tuorejuusto, vaahdotettu kerma ja sokeri. Jaa jokaiselle leivokselle tasaisesti nokare kerma-tuorejuustovaahtoa. Laita silmäksi teelusikallinen mustaherukkahyytelöä. Koristele persikan paloilla, sitruunamelissalla tai suklaalastuilla.
Raparperikakku
1 (4 munaa) sokerikakkupohja
Väliin:
2 dl raparperihilloketta tai mansikkahilloa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa
sokeria
Kostutukseen:
1-2 dl sitruunasoodaa
Kuorrutukseen:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa
n. 1 dl sokeria 1-2 tl vaniljasokeria
Raparperipinta:
1 l raparperia
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
4 dl mansikkamehua (reilusti laimennettuna)
3 dl sokeria
1. Valmista sokerikakku perusohjeen mukaisesti. Korvaa osa jauhoista kaakaojauheella.
2. Valmista raparperipinta hyvissä ajoin jo edellisenä päivänä. Kuori raparperit ohuelti. Leikkaa varret noin 3 cm pituisiksi paloiksi. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi lastuiksi. Kiehauta mansikkamehu, inkiväärit ja sokeri kattilassa. Lisää lämpimään nesteeseen raparperinpalat ja anna liemen jäähtyä raparperien kanssa huoneenlämmössä yön yli. Raparperinpalat kypsyvät ja maustuvat samalla.
3. Valmista täyte. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, kermavaahto ja raparperihilloke varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei laskeudu. Mausta sokerilla. Leikkaa jäähtynyt sokerikakku kolmeen osaan. Kostuta kerrokset sitruunasoodalla ja täytä raparperi-kermarahkalla. Kostuta päällimmäisin kerros hieman muita kerroksia runsaammin. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.
4. Valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, kermavaahto ja sokerit varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei laskeudu. Levitä kermarahka täytetyn kakun reunoille lusikalla reippaasti levitellen. Leivitä täytettä ohut kerros myös kakun päälle. Koristele kakun pinta raparperin paloilla.
Raparperihilloke
1,5 l raparperinpaloja
n. 1 dl vettä
2 kanelitankoa
n.1/2 kg hillosokeria
Keitä raparperinpaloja ja kanelitankoa vedessä. Lisää hillosokeri vähitellen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Purkita hilloke kuumana pestyihin, kuumiin säilykepurkkeihin ja sulje huolellisesti keitetyillä metallikansilla. Nosta jäähtyneet purkit viileään.
Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli
Uusimmat
-
21:47
Mies latasi Onlyfansiin videon yhdynnästä 16-vuotiaan kanssa, videota ei poistettu 1,5 vuoteen – 20 vuoden vankeus uhkaa
-
21:45
Ensitreffit-Anna ja Taina syyllistävät aviomiehiä turvattomuudestaan – vodcast: "Tekosyitä"
-
21:39
Syyria: Israel iski Damaskokseen, useita kuollut, myös naisia ja lapsia – MTV seuraa
-
21:24
Törkeää piittaamattomuutta: Autoilija ei jalankulkijasta paljoa välittänyt
-
21:04
Netanjahu: Israel tappanut Hizbollahin uuden johtajan ja hänen seuraajansakin – video näyttää väitetyn iskun
-
21:00
Hienot huvilat – tässä on kuudes Suomen kaunein koti -finalisti
-
20:57
SM-liigan tähtihyökkääjä ylistää vuolaasti hurjavireistä joukkuetoveriaan – "Pelaa väärässä sarjassa"
-
20:57
Vaatevoro vaihtoi vanhat kenkänsäkin uusiin, toinen yritti viedä yli tonnilla kosmetiikkaa: Molemmilla sama sovituskoppikikka
-
20:30
Huippukokki Tomi Björck sai Australian kansalaisuuden: "Paras paikka maailmassa"
-
20:26
Huuhkajien merkittävin ongelma tapetilla – näin kommentoi tulikuuma kärkimies: "Siinä pitää parantaa"
-
20:18
Öljyn hinta reippaassa laskussa – Kiinan kysyntä voi hyytyä
-
20:02
Washington Post: Trump lahjoitti viruspelkoiselle Putinille koronatestejä
-
19:56
Stoltenbergin Ukraina-lausunto sai Stubbin vaikeaksi: "Tiedän tunteen, kun vapautuu vastuusta ja pystyy puhumaan vähän vapaammin"
-
19:52
Presidentti Sauli Niinistöllä ja tohtori Jenni Haukiolla uusi aluevaltaus
-
19:45
Hulvattomat kuvat siskoksista! Paris ja Nicky Hilton ovat pukeutuneet alusta alkaen samanlaisiin asuihin
-
19:41
700 työtä ja rahaa tuovaa hanketta on putkessa, mutta osa kuolee matkalla – vihreällä siirtymällä miljardivaikutukset
-
19:35
Viivi Lehikoiselta ikävä päivitys tilanteestaan – "Kuin kuolettavaa myrkkyä"
-
19:26
Huuhkajien jättilupaus kiinnostaa jo Euroopan suursarjoissa – avaa nyt hurjan maalivireensä saloja
-
19:22
Nordean johtaja lyhytsanainen ongelmista: "Tietysti olemme tietoisia viranomaisohjeistuksesta"
-
19:16
Väitös: Suomen sotilaskurinpito ei täytä oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimuksia
-
Lataa lisää