Tavoitteena hyvät yöunet? Nämä juomat auttavat nukahtamaan

Riittävä määrä unta ei ole aina helppo tehtävä. Työ, kiireet ja stressi voivat vaikuttaa niin unen päästä kiinni saamiseen kuin unen laatuunkin. Lue, mitkä juomat auttavat unirytmin palauttamisessa.

Päivän aikana tulee kiirehdittyä niin paljon, että kun illalla pitäisi rauhoittua ja käydä yöpuulle, se voi ollakin yllättävänkin haastavaa. Usein rentoutuminen ennen nukkumaan menoa on vaikeaa, koska mielessä pyörivät vielä esimerkiksi työasiat. Jotta varmistaisit hyvät yöunet, on illalla kuitenkin tärkeää rauhoittua ja ottaa rennosti. Ulkopuolinen apu saattaa olla tarpeen, jos uni ei muuten meinaa tulla.

Lue, mitkä juomat auttavat aikaansaamaan hyvät yöunet!

Kirsikkamehu

Kesäkuussa 2010 Journal of Medicinal Food -lehdessä julkaistu pieni tutkimus paljasti, että kaksi 2,4 desilitran annosta kirsikkamehua päivässä – joista toinen aamulla ja toinen kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa – vähensi unettomuutta merkittävästi. Tutkimus toistettiin syyskuussa 2010 samanlaisin tuloksin. Kirsikat sisältävät melatoniinia, joka on unta edistävä ja unirytmiä säännöllistävä antioksidantti.

Sitruunamelissatee

Sitruunamelissassa on makea, sitruunainen maku. Hauduta sitruunamelissan lehtiä kiehuvassa vedessä ja valmista oma rentouttava juomasi. Marylandin yliopiston mukaan sitruunamelissaa on käytetty unta edistävänä yrttinä ja ahdistuksen lievittäjänä jo keskiajalta lähtien.

Lämmin maito

Tämän ikivanhan unettomuuden parantajan sanotaan olevan tehokas siksi, että maidossa on paljon aminohappo tryptofaania, jolla kerrotaan olevan aivoja rauhoittava vaikutus. Sen myös sanotaan auttavan saamaan unen päästä kiinni. New York Times -lehdessä vuonna 2007 julkaistun artikkelin mukaan vaikutus saattaa kuitenkin olla vain psykologinen. Artikkelin mukaan ei ole tarpeeksi todisteita siitä, että tryptofaani aiheuttaisi uneliaisuutta. Siitä huolimatta moni vannoo tämän iltarituaalin nimeen.

Kofeiiniton vihreä tee

Vihreä tee sisältää aminohappo teaniinia, jonka on todettu auttavan stressin vähentämisessä ja rauhallisen unen edistämisessä. Tavallisessa vihreässä teessä on kuitenkin niin paljon kofeiinia, että nämä vaikutukset eivät toteudu, jos yrität illalla rauhoittua. Valitse siis kofeiiniton laatu.

Kookosvesi

Vaikka kookosvettä mainostetaan usein piristävänä juomana, se voi auttaa myös nukkumaan paremmin. Kookosvesi on hyvä kaliumin ja magnesiumin lähde, joten se rentouttaa lihaksia. Siinä on myös vähän B-vitamiinia, joka voi auttaa vähentämään stressiä.

Banaanismoothie

Sekoita itse herkullinen unta edistävä smoothie: pieni banaani, ruokalusikallinen mantelivoita ja reilu desilitra makeuttamatonta soijamaitoa. Banaaneissa on kaliumia ja magnesiumia, jotka rentouttavat lihaksia.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat