Taustalla 40 miljoonan jättisopimus – miksi NFL-tähti hirtti itsensä?

Ex-jenkkifutaaja Aaron Hernandezin itsemurha on herättänyt viime päivinä keskustelua Pohjois-Amerikan urheilupiireissä.

NFL:n nykyisessä mestarijoukkueessa New England Patriotsissa sisempänä laitahyökkääjänä vuosina 2011-13 pelannut Hernandez löydettiin keskiviikkona sellistään lakanoihin hirttäytyneenä. Hän oli kuollessaan 27-vuotias. 

Hernandezin itsemurha herätti ihmetystä, sillä hänet oli juuri edellisellä viikolla vapautettu kahdesta murhasyytteestä. 28- ja 29-vuotiaat miehet oli ammuttu autoonsa Bostonin keskiluokkaisessa South Endin kaupunginosassa heinäkuussa 2012, mutta Hernandezia vastaan ei löydetty vedenpitäviä todisteita.

Vankilassa Hernandez kuitenkin istui puoliammattilaispelaaja Odin Lloydin murhatuomiota. Lloyd löytyi kuoliaaksi ammuttuna kesäkuussa 2013 noin puolentoista kilometrin päästä Hernandezin kodista. Lloyd seurusteli kuolemansa aikaan Hernandezin kihlatun Shayanna Jenkinsin siskon kanssa.

Hernandez pelasi jo tuolloin Patriotsissa. Hän oli kesällä 2013 allekirjoittanut seuran kanssa noin 40 miljoonan euron arvoisen jatkosopimuksen. Lloydin murhasyytteiden tultua julki, Patriots purki Hernandezin jättisopimuksen. Samalla seura jäädytti useiden miljoonien eurojen arvoiset allekirjoitusbonukset.

Yhdysvaltalaismediassa on spekuloitu, että jättisopimus saattoi osaltaan vaikuttaa Hernandezin päätökseen itsemurhasta. Vaikka Hernandez pelasi Patriotsin riveissä muun muassa Super Bowlissa keväällä 2012, hän ei ehtinyt juurikaan nauttimaan miljoonatuloistaan ennen pidätystään.

Hernandez oli sittemmin valittanut Lloydin tapauksesta, ja vanhan Massachusettsin osavaltion lakipykälän mukaan hänet on tulkittava syyttömäksi kunnes valitus on käsitelty. Koska Hernandez kuoli valitusprosessin aikana, on hän tuomiostaan huolimatta jäämässä oikeudellisesti syyttömien kirjoihin.

Koska Hernandez todettiin myös tuplamurhasta syyttömäksi, on hänen omaisille avautumassa mahdollisuus nostaa kanteet maksamattomista sopimuspalkkioista. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan puhutaan jopa noin 8-15 miljoonan euron summista. 

Hernandez ei ollut naimisissa naisystävänsä Shayanna Jenkinsin kanssa, joten pelaajan todennäköinen perijä on heidän nelivuotias tyttärensä. Perintäkuvioita mutkistaa se, että myös murhatun Lloydin omaiset ovat hakemassa seuralta korvauksia. 

- Olemme tarjoamassa Patriotsille mahdollisuuden urheilullisen mestaruuden lisäksi menestyä myös oikeudenmukaisuudessa, totesi Lloydin vanhempia edustava lakimies Washington Postille.

Hyvin todennäköisesti osapuolet hakevat asiaan sopuratkaisua lakituvan ulkopuolelta. 

Lähteet: Washington Post, Boston Globe.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.