Tätä maailman pienintä kameleonttia ei herkinkään nainen kavahda – katso!

Tämä suloinen suomumatelija tuskin saa ketään kirkumaan kauhusta. Madagaskarista on löytynyt maailman pienin kameleontti, joka on vain tulitikun pään kokoinen.

Tämän seuralaisen jopa 'Pieni tulitikkutyttö' olisi kaivannut seurakseen: vastalöydetty maailman pienin kameleontti on niin pieni, että se pystyy keikkumaan tulitikun raapaisupään päällä tai ihmisen kynnellä.

Maailman pienimmän kameleontin – Brookesia micran – löysi saksalainen tutkijaryhmä Madagaskarin saarelta tutkittuaan lehtikasoja otsalamppujen kera. Minikameleontti on päästä hännän tyveen mitattuna vain 16 millimetriä pitkä, hännän kanssa 29 millimetriä pitkä. Täysikasvuinen yksilö on vain tuuman pituinen, eli noin alle kolme senttiä.

Tämä pienen pieni kameleontti asustaa trooppisissa sademetsissä ja se on vaarassa kadota metsien mukana. Ne nukkuvat öisin puissa ja puolestaan päivisin ovat aktiivisia maalla. Kameleontin nimi juontaa juurensa kreikankielisistä sanoista chamai (suom. 'maa') ja leon (suom. 'leijona') – maaleijona nimitys onkin hyvin osuva.

Kameleontit ovat suomumatelijoita: ne tunnetaan värinvaihtokyvystään, venyvästä tahmeasta kielestään ja silmistä, jotka pystyvät liikkumaan eri suuntiin.

Onko maailman pienin kameleontti mielestäsi suloinen vai kaamea ilmestys?Kommentoi alle!


MTV3/Helmi

Lähde: Daily Mail, theregister.co.uk, wikipedia.org

Kuvat: Shutterstock (pääkuvan kameleontti ei ole pienimmästä päästä), Splash

Lue myös:

    Uusimmat