Tästä tiedät, oletko koukussa kahviin!

Kahvi on osa monen suomalaisen arkea, eikä riippuvuutta kofeiiniin tule usein arkena ajateltua lainkaan. Kofeiini on kuitenkin helposti addiktoiva piriste. Tietyistä merkeistä tunnistat, oletko sinä todella koukussa kahviin!

Yleensä addiktioita kammoksutaan, mutta kofeiiniriippuvuuteen ei suhtauduta aivan yhtä negatiivisesti kuin muihin addiktioihin. Harva haluaa kuitenkaan olla mihinkään koukussa. Nämä merkit paljastavat sinulle, oletko kofeiiniaddikti!

Kuinka paljon sinä juot kahvia?

Ihmiset, jotka kärsivät kofeiiniaddiktiosta nauttivat päivittäin vähintään 100 milligrammaa kofeiinia. Määrä vastaa puolikasta kahvikupillista. Nautitun kahvin määrä ei kuitenkaan kulje suoraan käsi kädessä sen kanssa, kuinka vahvasta riippuvuudesta ihminen kärsii.

Suuri osa ihmisistä juo kahvia säännöllisesti. Jo yhden kupin päivittäisannos kahvia voi saada aikaan lievän kofeiiniaddiktion. Suhtautuminen kofeiiniriippuvuuteen vaihtelee lääkäreiden keskuudessa merkittävästi: osa on sitä mieltä, että on olemassa paljon pahempiakin addiktioita, ja osa pitää jokaista riippuvuutta huolestuttavana

Mistä addiktion tunnistaa?

Yksi kofeiiniaddiktion selvistä merkeistä on se, ettei ihminen voi olla juomatta kahvia, vaikka sillä olisi jo negatiivisia vaikutuksia. Pahimmillaan addiktio rytmittää elämää ja vaikuttaa siksi myös sosiaalisiin suhteisiin.

Kofeiiniriippuvuuden toinen selvä merkki on vieroitusoireet, jotka ilmaantuvat tavallisesti noin 12-24 tuntia viimeisimmän kupposen nauttimisen jälkeen. Tavanomaisia oireita ovat päänsärky, väsymys, uupumus, pahantuulisuus, flunssan kaltaiset oireet kuten lihassärky sekä keskittymisvaikeudet. Suurin osa kahvinjuonnin lopettaneista huomaa kärsivänsä ainakin päänsärystä ja väsymyksestä.

Suurin osa ihmisistä, jotka lopettavat kahvinjuonnin terveyssyistä, onnistuvat tavoitteessaan. Kofeiiniaddiktion katkaiseminen voi kuitenkin aiheuttaa voimakkaitakin fyysisiä oireita.

Lue myös:

AVA

Lähde: Wisegeek

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja