Tästä Doomsday-koneesta voidaan johtaa USA:ta, jos koko maa on tuhottu ydinaseilla – "Jos hyökkäätte Yhdysvaltoihin, teidän valtionne tuhoutuu"

Täältä johdetaan USA:ta, kun koko maa on tuhottu ydinaseilla 3:07

Yhdysvalloilla on suunnitelma sen varalle, että joku maa – kuten pitkän matkan ohjusta juuri testannut Venäjä tai ydinaseilla uhitellut Pohjois-Korea – päättäisi iskeä Yhdysvaltoihin.

Suunnitelmaan kuuluu maanalainen armeijan johtokeskus, sitä johtava kenraali, salaisia tunneleita sekä kiitotie, johon olisi ydinhyökkäyksen aikana minuutteja aikaa ehtiä.

– Jos olisi pahin päivä Yhdysvaltojen historiassa, tästä koneesta voisi puhua presidentti Trumpille, kertoo yksikön työntekijä CNN:n toimittajalle.

Kone saattaisi olla ainoa paikka, josta ydinaseen tuhoamaa maata voisi enää puolustaa.

Katso videolta yllä, kuinka CNN:n toimittaja tutustuu Yhdysvaltojen salaiseen Doomsday (Tuomiopäivä) -ydinasekoneeseen.

Minuuteissa maan alta koneeseen

Koneen ohjaamossa maan presidentin käskyjä toteuttamassa istuu neljää tähteä kantava kenraali John Hyten.

– Minulla on tietty määrä minuutteja käytettävissä siihen, että nousen koneeseen ja kone nousee ilmaan turvallisen matkan päähän ennen kuin ydinohjus laukeaa.

Johtokeskuksessa on koko ajan näkyvillä muun muassa kello, josta Hyten näkee, kuinka monta minuuttia hänellä on tosipaikan tullen aikaa.

Jos ydinhyökkäys tapahtuisi, Hyten menisi maan alla olevasta johtokeskuksesta käytävään ja sieltä portaita pitkin ruohikolle maan tasalle häntä odottavan auton luokse.

– Siihen aukeaisi meille tie, ja sitä pitkin kiitäisimme kiitotielle suoraan (Doomsday)-koneen alle.

"Jos hyökkäätte, maanne on entinen"

Doomsday-kone, Navy E-6B, on samanrunkoinen kuin Boeing 707. Sitä voidaan tankata koneen ollessa ilmassa, mikä mahdollistaa sen pysymisen lennossa useita päiviä. Sieltä voi myös kommunikoida maan sukellusveneiden kanssa.

Koneesta voi myös laukaista mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, mikäli pahin skenaario tapahtuisi.

– Mikäli kaikki ihmiset maassa olisivat kuolleet, me voisimme laukaista ohjuksen lentokoneesta käsin.

Kylmän sodan aikana tämä kone oli käytännössä koko ajan ilmassa sen takia, että Neuvostoliiton ydinsuunnitelmat olivat hyvin epävarmoja.

Lentokoneen käyttöä harjoitellaan jatkuvasti, mutta silti kenraali Hyten ei tunnusta, että siihen nouseminen olisi rutiinia.

– Ensimmäistä kertaa, kun nousin koneeseen, näin maan pinnalla kotini. Tajusin, että siellä on vaimoni, ja minä olen nyt turvassa. 

– Meillä on voimavaroja ja haluamme myös näyttää niitä. Tarkoitus on kertoa maailmalle: Jos hyökkäätte Yhdysvaltoihin, teidän valtionne tuhoutuu, koneen ohjaamossa haastateltu työntekijä kertoo toimittajalle.  

Lue myös:

    Uusimmat