Tässä se on, muurahaiskäpy! Tällainen on maailman salakuljetetuin nisäkäs – sen liha on herkkua ja sitä käytetään lääkkeenä

Maailman eniten salakuljetettu nisäkäs, muurahaiskäpy, on tallentunut kameraan Afrikassa. Muurahaiskäpy on suurin kokonaan panssarikuoren suojassa elävä eläin.

Laiton metsästys on ajamassa muurahaiskävyn sukupuuttoon. Eläintä metsästetään sen panssarin ja lihan takia.

Muurahaiskäpyjen panssaria käytetään Aasiassa perinteisenä kiinalaisena lääkkeenä, vaikka sen terveysvaikutuksista ei ole takeita. Eläimen liha puolestaan on joissain maissa suurta herkkua.

Tutkijoiden mukaan eläimen ahdinko on todellinen eivätkä he tiedä kuinka monta muurahaiskäpyä on enää luonnossa.

Stuart Nixon, Chesterin eläintarhasta Afrikasta, sanoo, että he kohtaavat kyseisen eläimen niin harvoin luonnossa, ettei heillä ole tarpeeksi dataa saadakseen kunnollisen arvion eläimen tämänhetkisestä määrästä.

Erittäin uhanalainen laji

Muurahaiskäpyjen lahkoon kuuluu kahdeksan lajia, joista neljä elää Afrikassa ja neljä Aasiassa.

Suurin näistä elää sademetsissä ja niityillä päiväntasaajan Afrikassa.

International Union for Conservation of Nature eli IUCN:n mukaan vuonna 2011 kahdeksasta lajista kaksi oli elinvoimaisia, neljä silmälläpidettäviä ja kaksi erittäin uhanalaisia.

Kuvamateriaalissa muurahaiskävyllä on poikanen, joka matkustaa emon selässä, kun tämä kiipeää puuhun. Tutkijat halusivat julkaista videomateriaalin eläimestä, jotta ihmiset ymmärtäisivät sen ahdingon.

Video- ja kuvamateriaali muurahaiskävystä on Ugandasta Ziwan puistosta, jossa eläimet elävät suojeltuina ja ovat turvassa salametsästykseltä.

Videomateriaali harvinaista

Stuart Nixon sanoo, ettei muurahaiskäpyjen käytöstä ole koskaan aiemmin tallennettu.

– Tiedämme todella vähän tästä lajista, lähes kaikki, mitä näimme tallenteesta käytökseen liittyen, on uutta, Nixon sanoi BBC:lle.  

Muurahaiskävyt ovat muurahaisia syöviä hampaattomia ja pitkäkielisiä nisäkkäitä, joiden koko ruumista vatsaa lukuun ottamatta peittää keratiinista koostuvien kovien, teräväreunaisten ja käpyjen suomuja muistuttavien levyjen muodostama panssari.

Muurahaiskävyt ovat ainoita nisäkkäitä, joilla on tällainen puolustuspanssari.

Lue myös:

    Uusimmat