Tässä kroatialaiskylässä autoja on enemmän kuin asukkaita – ja puolet niistä on Mersuja: Legendaarinen "johtotähti" saamassa patsaan

Vaikka saksalaisen Mercedes-Benzin kotipaikka on Stuttgart, voisi se melkein yhtä hyvin olla Kroatian Imotski.

Kroatian Imotski on lähellä Bosnia-Hertsegovinan rajaa sijaitseva noin 14 000 asukkaan kylä. Imotskin erityispiirteisiin lukeutuu muun muassa se, että kylässä on enemmän autoja kuin asukkaita.

Vielä erikoisempaa on se, että Imotskin noin 16 000 rekisterissä olevasta autosta noin puolet on Mercedes-Benzejä. Kyseessä onkin asukasmäärään suhteutettuna maailman tihein Mersu-esiintymä. Mersuilla ajavat asukkaiden lisäksi niin pelastuslaitos, pappi kuin hautausurakoitsijakin.

Imotskilaisten rakkaus Mersuihin on paisunut niin suuriin mittasuhteisiin, että kylään ollaan jopa pystyttämässä patsasta saksalaisvalmistajan kunniaksi.

4:33
VIDEO: Mercedes-Benz esitteli EQC-sähköautonsa Tukholmassa syksyllä 2018.

Patsasprojektin puuhamiehenä toimivan Ivan Topic Notan mukaan syksyllä Imotskissa on tarkoitus järjestää myös maailman suurin Mercedes-Benzien kokoontumisajo. Paikan päälle toivotaan vähintään kahta tuhatta johtotähteä.

Mersu-kulttuuri juurtunut syvään

1960- ja 1970-luvulla monet paikalliset lähtivät töihin Länsi-Saksaan paremman toimeentulon perässä. Heidän palatessa vierailulle Imotskiin tai muuttaessaan takaisin, olivat saksalaisetautot yksi tärkeimmistä statussymboleista ja menestyksen mittareista. Eniten ihailevia katseita saivat kuitenkin he, jotka palasivat Imotskiin Mercedes-Benzin ratissa.

– Nämä ihmiset saivat aivan erityislaatuista kunnioitusta yhteisössämme, totesi itsekin 13 Mersua omistava Topic.

Imotskin Mercedes-patsas valmistetaan kivestä, ja se tulee kuvastamaan 115-klassikkomallia. Suomessakin aikoinaan suosittua taksi-Mersua valmistettiin vuosina 1968–1976, ja nimenomaan sillä on erityinen paikka imotskilaisten sydämissä.

Patsasprojektin kustannuksiksi on arvioitu noin 60 000 euroa. Avokätisiksi kuvailtuja lahjoituksia on tullut niin viranomaisilta kuin pormestariltakin. Tarvittavasta summasta on nyt kerätty noin puolet, mutta syksyn kokoontumisajojen uskotaan kasvattavan pottia mukavasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja