Tasokkaat materiaalit

Oletko hankkimassa uutta keittiötä? Katselet jo kiinnostuneena kuvia erilaisista ratkaisuista ja rakentelet ajatuksissasi unelmiesi kokonaisuutta. Olet varmaan huomannut, miten paljon taso vaikuttaa koko keittiön ilmeeseen. Lisäksi työtaso joutuu paljon kovemmalle kulutukselle kuin keittiön muut pinnat. Siksipä tason valinta kannattaa tehdä harkiten.

Kun valitset Keittiömaailman yhteistyökumppaniksesi, saat avuksesi ammattiosaajat, jotka tietävät kaiken keittiöistä, suunnittelusta asennukseen. Erilaisista tasomateriaaleista ja niiden vaikutuksista hintaan kysyimme jo etukäteen Novart Oy:n tuotepäälliköltä, sisustusarkkitehti, SIO, Eeva Kokkoselta.

Puu on lämmin ja elävä materiaali, mutta soveltuuko se kaikkiin keittiön tasoihin?

Puun elävyys asettaa sille vaatimuksia ja rajoituksia. Esimerkiksi lämpö ja kosteus aiheuttavat puupintojen elämistä. Puulevy elää enemmän syvyyssuunnassa kuin pituus- suunnassa. Tätä elämistä pienennetään valmistamalla massiivipuutasot yhteen liimatuista säleistä.

Täysin liikkumatonta puutasoa ei ole olemassa. Esimerkiksi lämmittäminen kuivattaa huoneilmaa ja saa puun kutistumaan.

Kosteus vastaavasti turvottaa puuta. Lämpö saa myös tason liikkumaan, joten vaikkapa liesitason lämpövaikutus saattaa vahingoittaa sitä. Kosteus on kuitenkin puulle haitallisempi. Vesi tunkeutuu puun soluihin ja veden mukana elävään materiaaliin tunkeutuu bakteereja ja homeitiöitä, jolloin puu mustuu. Vettä voidaan käsitellä puupintojen läheisyydessä, mutta vesi pitää aina pyyhkiä välittömästi pois.

Puu on kaunis ja suomalaisille hyvin läheinen materiaali. Emme tule siitä koskaan luopumaan emmekä lakkaa koskaan sitä rakastamasta. Meidän on vain muistettava, että elävänä materiaalina se ei kestä millaista käyttöä tahansa ja se vaatii myös huolenpitoa. Silloin puu palkitsee käyttäjänsä.

Kiveä pidetään ylivoimaisena, mutta kalliina tasomateriaalina. Milloin kivi on mielestäsi kuitenkin ehdoton valinta?

Missään keittiön pinnoissa ei kivelle voida antaa "täysin ehdoton" -valintakriteeriä. Kivi on äärimmäisen hyvä valinta esimerkiksi integroituihin pesualtaisiin ja tasoliesiin. Kivi ei reagoi kosteuteen ja normaaleihin lämpövaihteluihin. Sen kulutuskestävyys on hyvä.

Kivi ei kuitenkaan kestä teräviä iskuja ja tapahtuneet vauriot on vaikea korjata. Joillekin kiven pintakylmyys on epämiellyttävää. Kivi on huokoinen materiaali ja senkin pintoja pitää puhdistaa. Kivitasot antavat juhlavan ja arvokkaan ilmeen keittiölle. Siinä kivi on omaa luokkaansa.

Onko laminaatti edelleen yleisin tasomateriaali?

On se. Laminaatin valta-asemaa pitävät yllä materiaalin soveltuvuus vaativiinkin olosuhteisiin, helppohoitoisuus, väri- ja kuosivalikoiman laajuus sekä hinta. Laminaattipinta kestää kosteutta, lämpöä ja normaalia kulutusta.

Väri- ja kuosivalikoimasta löytyy täysin luonnon materiaaleja jäljitteleviä malleja. Puuimitaatio-laminaattipinnat pitävät muotonsa eivätkä muuta väriä auringon valon vaikutuksesta. Pinta on vuodenajasta riippumatta tasainen. Jos luonnonkuviot eivät miellytä, niin vaihtoehtoja löytyy yksivärisestä fantasiakuoseihin.

Mutta kyllä laminaattikin voi vaurioitua. Leipää ei kannata leikata suoraan tason päällä eikä kolhia tason reunoja painavilla esineillä.

Tasomateriaalin kohtuullinen hinta on monesti ostopäätöksiä tehtäessä vahva vaikuttaja, mutta halvalta laminaatti ei näytä. Korkeakiiltoiset tasot, kivikuviot tai eksoottisia puulajeja jäljittelevät pinnat ovat erittäin näyttäviä.

Erilaiset massatasot tekevät kovaa vauhtia tuloaan. Mitä pidät massatason parhaana valttina?

Massa- eli kvartsi- eli komposiittitasot valmistetaan sekoittamalla erilaisia kivi- ja sidosaiheita yhteen ja puristamalla ne suurella paineella tasomateriaaleiksi. Tämä valmistusmenetelmä tekee siitä hyvin homogeenisen eli materiaali on samanlaista pinnasta pohjaan. Menetelmä antaa mahdollisuuden valmistaa tasoja, joiden värit ovat täysin tasaisia ja materiaalin rakenne yhtenäinen. Isoissa tasopinnoissa tämä ominaisuus korostuu.

Materiaalista voidaan työstää ohuitakin tasopintoja. Samoin reunojen muotoilussa ja rakennevaihtoehdoissa on enemmän liikkumavaraa kuin luonnonkivessä. Valmistusprosessissa voidaan massaan lisätä aineita, joilla saadaan taso esimerkiksi antibakteeriseksi.

Useissa keittiöissä käytetään paljon terästä esimerkiksi kodinkoneissa. Käytetäänkö sitä myös tasoissa?

Teräksiset työtasot ovat osa suomalaista keittiöhistoriaa ja ne ovat edelleen vahvasti esillä. Perinteinen pesupöytä kuului lähes jokaiseen keittiöön vielä 80-luvulla. Jossain vaiheessa niiden suosio taantui, mutta vuosituhannen vaihde käänsi suunnan taas nousuun. Teräksinen taso ei enää välttämättä sisällä allasta. Pelkkää teräksistä tasopintaa käytetään myös paljon. Tasomateriaalin käyttöä on lisännyt taylor made -mahdollisuus.

Tason mitta, paksuus ja altaiden mallit sekä sijoittelu on mahdollista saada yksilöllisesti. Tasoihin on mahdollista asentaa myös keittotasoja. Aukotus tehdään valmiiksi tehtaalla asiakkaan mittojen mukaan.

Terästaso on todella kestävä, sillä vesi ja kuumuus eivät sitä vaurioita. Pinta sallii voimakkaidenkin puhdistusaineiden käytön. Teräspinta naarmuuntuu jonkin verran käytössä – siinä sen pieni huono puoli.

Eri materiaalien hinnoissa on suuria eroja. Pystytkö antamaan materiaaleille jonkinlaista hintahaitaria?

Tasojen hintaan vaikuttavat materiaalivalinta, reunojen työstöt, tasojen muodot ja koot, kulmaliitokset sekä tehtaalla tehtävät integroitavat altaat ja huullosliesitasojen aukotukset. Kaikki toimitettavat tasot tehdään asiakasohjautuvasti ja ovat siksi yksilöllisiä.

Laminaattitasot ovat hintahaitarin alapäässä ja kalleimmat tasot tulevat komposiittitasoista. Peruslaminaattitason – väristä tai kuosista riippumatta – saa omilla mitoilla ympärinauhoitettuna asennusvalmiina noin 100 € metri.

Lisäkoneistukset, erikoismuodot, tason paksuudet sekä valittu reuna vaikuttavat tason hintaan. Massiivipuu- ja kivitasoissa valittu puu- tai kivilaji on voimakkain hintaan vaikuttava tekijä. Molemmissa löytyy tuotteita 250 € -hintaluokasta. Komposiittitasojen hinnoittelu alkaa hiukan korkeammalta.

Tasot ovat aina yksilöllisiä ja lopullinen kustannus on tiedossa, kun se on suunniteltu juuri sinun keittiöösi, niillä mitoilla ja muodoilla, halutuilla reunavalinnoilla ja koneistuksilla, valitulla materiaalilla sekä pinnan muodolla tai pintakäsittelyllä. Lisäksi varsinkin kivi- ja komposiittitasoissa asiantunteva asennus on järkevää ottaa mukaan – myös kustannuksiin.

Juuri sinulle tulevan keittiön tasojen valinnoissa asiantuntevat keittiösuunnittelijat ovat täysin korvaamattomia.

Onko Keittiömaailmaan tullut nyt keväällä tasouutuuksia ja jos on, millaisia?

On tullut ja todella upeita. Mm. laminaattitasoihin korkeakiiltoinen valkoinen ja harmaakivi sekä massiivitasoihin akaasia, jossa on kaksi vahvuutta, 30 mm ja 40 mm. Kannattaa käydä tutustumassa uutuuksiin lähimmässä myymälässä.

Artikkelin tarjoaa: Novart Oy

Kuvat: Novart Oy

Artikkelin tarjoaa:
Novart Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja