Mainos

Tarvitsetko passin kesäksi? Tällaiset ovat jonotusajat

Uuden passin hankkiminen pitenee usein kesälomien lähestyessä. Tällä hetkellä passijonojen pituudet vaihtelevat kahdesta viikosta viiteen viikkoon ympäri Suomen.  

Turun, Helsingin ja Oulun poliisilaitoksilta passin saa kesäkuun puolella. Tampereella jonotusaika on kaksi viikkoa.  

Pisin jono löytyy Turusta. Turun poliisiasemalla passia joutuu jonottamaan noin viisi viikkoa, kertoo komisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisista.  

– Turussa ja Porissa otetaan passihakemuksia vastaan myös kahtena lauantaina toukokuussa. Kyseessä on kokeilu, jolla yritetään helpottaa alkukesän ruuhkaa, sanoo Sundqvist.  

Ylikomisario Vesa Hietalan mukaan Helsingissä passijonot ovat kolme ja puoli viikkoa. Oulun poliisin ylikomisario Juhani Saranki kertoo, että myös Oulussa passin jonottaminen menee kesäkuun alkupuolelle.  

Ylikomisario Hannele Koskela Sisä-Suomen poliisista puolestaan kertoo, että vaikka Tampereella passin jonotusaika on noin kaksi viikkoa, muille Pirkanmaan poliisilaitoksille voi päästä nopeamminkin. Koskela muistuttaa, että passin voi myös hankkia täysin sähköisesti tietyissä tapauksissa.   

– Tämä edellyttää sitä, että vanhassa passissa on sormenjälki eikä nimitiedoissa ole muutoksia, sanoo Koskela.  

Kymmenen vuotta voimassaolevan passin uusiminen vaatii kuitenkin käyntiä poliisiasemalla. Niistä loputkin menevät vanhaksi tämän vuoden aikana.

Pikapassi ja express-passi auttavat hädässä

Mikäli matkalle mielii heinäkuussa, kannattaa passin hakeminen aloittaa mahdollisimman pian. Ylikomisario Hietalan mukaan varsinkin juhannuksen alla tulee ruuhkaa.  

Hätäratkaisuna toimivat pikapassi ja express-passi, jotka ovat tavallista passia kalliimpia.

Pikapassin saa 3-5 päivän aikana, kun taas express-passin saa samana päivänä, jos hakemuksen jättää asemalle aamulla ennen kello 11:ta. Pikapassi ja express-passi ovat voimassa yhtä kauan kuin tavallinen passi.  

Ylikomisario Koskelan mukaan pikapassin tai express-passin hankintaan ei tarvitse erityissyytä. Express-passin voi noutaa ainoastaan Helsingin Pasilan poliisitalolta tai Helsinki-Vantaan lentokentältä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.