Tarkkaavaisuutta joulutekstiilien pesuun

Joulun aikaan otetaan käyttöön harvoin pestäviä tekstiilejä, jotka ovat usein voimakkaan värisiä, kuviollisia ja arkaa materiaalia. Joulutekstiileillä on tunnearvoa, joten pesussa on syytä olla tarkkana. Pesumenetelmän valinnassa auttaa hoito-ohjemerkintä, joka löytyy tekstiiliin kiinnitetystä lappusesta. Vaatteissa hoito-ohjemerkki on nurjalla puolella, yleensä sivusaumassa. Verhoissa ja pöytäliinoissa merkki on saumakohdassa. Hoito-ohjemerkinnät ovat standardoituja, helppotajuisia symboleja, joiden luvan myöntää ja käyttöä valvoo SFS. Symbolien lisäksi lappusessa voi olla lisäohjeita, jotka ovat harmittavan usein vieraskielisiä, todetaan Työtehoseurasta.

Myös lahjaostoksilla kannattaa vilkaista hoito-ohjemerkintöjä. Käytännöllinen tekstiili kestää vesipesun ja tarvittaessa rumpukuivauksen yhdessä muun pyykin kanssa. Ikävä yllätys on, jos vasta kotona huomaa, että ahkeraan käyttöön hankittu vaate ei kestäkään vesipesua. Hoito-ohjeet saattavat jäädä näkemättä, jos myyntipakkausta ei saa avata. Joskus pakkauksiin on merkitty kuitusisältö ja hoito-ohje, mutta usein se selviää vasta avaamalla pakkaus. Kauluspaidat, kerrastot ja liinavaatteet myydään usein suljetuissa muovipakkauksissa. Pakkauksen voi pyytää avattavaksi, jos esillä ei ole näytekappaletta.

Hoito-ohjemerkintään kuuluu viisi perussymbolia: vesipesu, kloorivalkaisu, silitys, kemiallinen pesu, rumpukuivaus. Vesipesun symboli on pesusoikko, jonka sisälle on merkitty korkein suositeltava pesulämpötila. Käden kuva soikossa merkitsee käsinpesua. Kloorivalkaisun symboli on kolmio. Silityksestä kertoo silitysrauta, jonka sisällä on yksi, kaksi tai kolme täplää. Yksi täplä merkitsee korkeintaan +110 asteen silityslämpöä, kaksi täplää +150 astetta ja kolme täplää +200 astetta. Kemiallisen pesun symboli on ympyrä, jonka sisällä oleva kirjain opastaa pesulaa liuottimen ja puhdistustavan valinnassa. Rumpukuivauksen symboli on neliö, jonka sisällä on ympyrä. Ympyrässä voi olla yksi täplä (varovainen rumpukuivaus), tai kaksi täplää (normaali rumpukuivaus). Rasti symbolin päällä kieltää käsittelyn. Palkki symbolin alla merkitsee, että käsittelyn tulee olla hellävaraista.

Hoito-ohjeiden lisäinformaatio usein vieraskielistä

Suomenkielisistä lisäohjeista tavallisia ovat "pestään ja silitetään nurin käännettynä" ja "pestään samanväristen kanssa". Maininta "pestävä erillään" on tekstiilissä siksi, että siitä irtoaa väriä. Sen voi useimmiten pestä muiden samanväristen vaatteiden kanssa, tosin omalla vastuulla. Englanninkielisistä tavallisia ovat "pese erillään", "älä käytä huuhteluainetta", "silitä kuva nurjalta puolelta", "käytä hellävarasta pesuainetta" jne.

Ulkomaisissa untuvatekstiileissä oli runsaasti englanninkielisiä lisäohjeita. Untuvatekstiilit neuvottiin linkoamaan hyvin, kuivaamaan kuivausrummussa Canvas-kenkien kanssa (joissakin ohjeissa mainittiin tennispallot tai kumitossut) ja poistamaan rummusta pian kuivauksen päätyttyä. Ohjeet olisi pitänyt olla myös suomeksi, sillä untuvan käsittelyssä linkoamisella ja kuivauksella on suuri merkitys lopputulokseen. Tennispallojen ja -kenkien ideana on pöyhiä tekstiiliä mekaanisesti rumpukuivauksen aikana. Kangaskenkien käyttö untuvavaatteen rumpukuivauksessa on arveluttavaa, koska niiden liimaukset saattavat sulaa tai kengistä voi lähteä väriä. Kengissä pitäisi olla hoito-ohjemerkinnät, joista voi tarkistaa niiden soveltuvuuden rumpukuivaukseen.

(MTV3-Työtehoseura)

Lue myös:

    Uusimmat