Tärkeimmät hankinnat keittiöön – näillä pärjäät pitkälle!

Nämä keittiövälineet ovat kotikokin tärkeimmät työkalut. Unohda kalliit laitteet ja vain yhteen tarkoitukseen suunnatut välineet – ne vievät rahasi ja turhaa energiaa ruoanlaitossa.

1. Laadukas veitsi

Pärjäät todella pitkälle panostamalla aluksi vaikka vain yhteen, todella laadukkaaseen keittiöveitseen. On tärkeää kysyä myyjältä neuvoa, millaiseen veitseen kannattaa panostaa. Älä ainakaan valitse veistä sen ulkonäön perusteella. Toisin kuin voisi kuvitella, veitsestä ei näe päällepäin, kuinka laadukas se on.

– Veitsen tärkein ominaisuus on sen teroitettavuus. Monet veitset voivat olla alkuun todella teräviä ja hyväntuntuisia, mutta ennen pitkää se tulee tylsymään. Tärkeintä on, että veitsen pystyy tylsymisen jälkeen teroittamaan entisensä veroiseksi, sanoo Kokkipuodin Anne Lehtonen.

2. Kattila

Hanki käytännöllinen kattila ruoanlaittoa varten.

Teflonpinnoitettu kattila ei ole kovin käytännöllinen, sillä se rajoittaa muiden ruoanlaittovälineiden vapaata käyttöä. Et esimerkiksi voi sekoittaa teflonkattilan sisältöä metallivälineellä.

– Paksupohjainen kattila on hyvä ratkaisu, sillä paksu pohja pysyy suorana kovassakin käytössä. Varsinkin induktioliettä käyttävälle paksupohjainen kattila on tärkeä, sillä jos pohja ei ole täysin suora, niin kosketuspinta induktiolieden levyyn pienenee, Lehtonen neuvoo.

3. Leikkuulauta

Leikkuulautojen ominaisuudet vaihtelevat paljonkin alustan materiaalista riippuen.

Muovilaudan positiivinen puoli on, että sen voi pestä astianpesukoneessa. Huono puoli on, että veitsestä jää muovilautaan syvät uurteet, jotka hankaloittavat seuraavia käyttökertoja ja tekevät laudan puhdistumisesta vaikeampaa.

Kaikki lasi- ja marmorilaudat voit unohtaa kokonaan, sillä ne tylsyttävät ja pilaavat hienon veitsesi saman tien.

– Leikkuulaudan materiaalin tulisi olla pehmeämpi, kuin käytettävän veitsen. Kiviset ja lasiset leikkuulaudat tuhoavat veitset. Toki sellaisia alustoja voi hyvin käyttää esimerkiksi tarjoilussa, Lehtonen sanoo.

Tämän hetken suosituimpia leikkuulautoja ovat paksut puumassalaudat. Puulauta onkin veitsen ja leikkaamisen kannalta ideaali vaihtoehto. Lisäksi se näyttää niin tyylikkäältä, ettet joudu uhraamaan sille tilaa kaapin perältä. Puulautaa voi hyvin säilyttää paraatipaikalla keittiössä.

Puulaudan ainoa miinuspuoli on, että se täytyy pestä käsin joka kerta käytön jälkeen.

4. Paistinpannu ja uunivuoka

Näitä löytyy joka lähtöön. Toiset suosivat lasista uunivuokaa, ja toiset paistavat kaiken mieluiten pannulla. Kysy myyjältä neuvoa mahdollisimman monikäyttöisen kypsennysastian hankinnassa. Keraaminen vuoka on muun muassa todella monikäyttöinen ja pitkäikäinen ostos. Myös valurautainen pata toimii sekä paistamisessa, että uunivuokana.

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi @nitamakkonen

Lue myös:

    Uusimmat